Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından 1995'ten beri her sene verilen 'Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri' bu seneki sahipleriyle buluştu. Günışığı Kitaplığı, PEN Türkiye ve Türkiye Yazarlar Sendikası ödül alırken Malatya'daki Fidan Kitabevi'ne Emek Ödülü verildi.
#Türkiye Yayıncılar BirliğiGünışığı Kitaplığı’nın öğretmenler, kütüphaneciler ve akademisyenler için düzenlediği 15. Eğitimde Edebiyat Semineri, FMV Işık Okulları’nın desteğiyle 26 Mart’ta çevrimiçi gerçekleşti. Semineri gün boyunca 69 ilden bine yakın katılımcı izledi.
#EdebiyatBu sene de çevrimiçi olarak gerçekleşen, Günışığı Kitaplığı’nın düzenlediği, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin desteklediği yıllık yayıncılık konferansı Zeynep Cemali Edebiyat Günü kitaplara ve edebiyata emek verenleri buluşturdu. Sektörün içinden geçtiği zor dönemler ve çıkış yolları konuşmaların ana temasıydı...
#Zeynep Cemali Edebiyat GünüTartışmalara konu olan ve muzır neşriyat ilan edilen ‘Gül ve Düşün’ ile ‘Yolsuz Dere’ kitaplarının yayınevleri “Biz kitabı okumamıştık” açıklamasında bulundu. Peki yayıncıların bastıkları kitabı okumaması normal mi? Yazar kendi editörlüğünü yapabilir mi? Yayıncılar, böyle bir bahanenin öne sürülemeyeceğini, basılan bir kitabın tüm sorumluluğunun yayınevinde olduğunu söylüyor.
#Musa DinçKültür Bakanlığı tarafından düzenlenen Çocuk ve İlk Gençlik Kitapları Forumu her çevreden yazar, yayıncı ve okurun katılımıyla oldukça renkli bir organizasyon oldu. Öncelikle bakanlığın çocuk ve gençlere eğilmiş olması, herkesin düşüncesini rahatça ifade etmesi takdire şayandı. Çocuk Vakfı'nın kurucularından Mustafa Ruhi Şirin'in "Türkiye, çocuklar konusunda tercihini yapmalı" cümlesi toplantının özeti gibiydi.
#Çocuk Ve İlk Gençlik Kitapları ForumuNOTOS dergisinin soruşturmalarını her zaman yanıtlamışımdır. Yeni sayısının konusu eli kalem tutan herkesin ilgisini çekti, çekmeliydi de. Çocuk kitaplarının beni ilgilendiren yanı ileride bir edebiyat okuru kimliği kazanmasını istediğimiz çocuğun okuma altyapısını düzenlemek.
#YazarlarYaklaşık 750 bin ziyaretçi sayısıyla geçen yıl rekor kıran Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın 37’ncisi yarın TÜYAP Büyükçekmece’de başlıyor. ‘Hayatı Edebiyatla Kuşatmak’ temasıyla 18 Kasım’a kadar yüzlerce imza günü ve etkinliğe ev sahipliği yapacak fuarın bu yılki onur yazarı, Türk edebiyatının büyük ismi Selim İleri olacak.
#37. İstanbul Kitap Fuarıİzmir Kitap fuarı, birçok yazarın katılımıyla başladı. Geçtiğimiz yıl yoğun talep gösterilen fuarı 444 bin kişi ziyaret ederken, bu yıl da yoğun katılım gerçekleştirilmesi bekleniyor. 14-22 Nisan tarihleri arasında saat 11.00-20.00 arasında ziyaretçilerine kapılarını açacak olan fuarın konumu Kültürpark olacak. Peki, İzmir Kitap Fuarı etkinlik takvimi çerçevesinde hangi yazarlar katılım gösterecek ve imza günleri ne zaman gerçekleşecek? İşte, bazı detaylar
#İzmir Kitap FuarıBU yıl 16’ncı kez kapılarını TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde açacak olan Bursa Kitap Fuarı, 390 yayınevi, fuar süresince imza günleri ve söyleşilerde 500 yazar ve 100 etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Fuar, 17 Mart Cumartesi günü açılıyor ve 25 Mart Pazar akşamına kadar ziyaret edilebilir.
#YazarlarAdana Kitap Fuarına hangi yazarların katılım sağlayacağı, Adanalı okurların merakına neden oldu. Onlarca yazarın katılımıyla görkemli bir hafta geçirecek olan Adana Kitap Fuarı, kitapseverlerin araştırdığı konu oldu. Peki, Adana Kitap Fuarı imza günlerine hangi yazarlar katılım gösterecek? İşte, Fuar hakkında detaylı bilgiler
#Adana Kitap FuarıSon günlerde bazı çocuk kitaplarındaki zararlı içerikler yüzünden bütün çocuk kitaplarının pedagog onayından geçmesi için sosyal medya kampanyaları düzenlenmeye başladı. İçeriği sakıncalı birkaç kitap yüzünden bütün kitapların denetlenme önerisinin ‘sansür’ olduğunu belirten yazar, yayıncı ve uzmanlar anne babalara çağrı yapıyor: “Çocuklarınızın okuduğu kitapları bilin, onları önce siz okuyun!”
#Çocuk KitaplarıTren garında bilet alıp peronlarını buluyor; havaalanında pasaport kontrolüne giriyor, ‘check-in’ işlemlerini yapıyorlar... Pelin ve Çınar sadece kendilerini değil, ilk tren ve uçak seyahatleriyle tüm çocukları gezdiriyor... ‘Kemal’in Günlükleri’ serisiyle oğlu Kemal’den ilhamla çocuklar için Brüksel, Londra ve Roma seyahat kitapları hazırlayan Özge Lokmanhekim, şimdi de ‘Pelin ve Çınar’ın Gezi Rehberi’ serisiyle çocukları ve aileleri seyahate davet ediyor. Özge Lokmanhekim ile rengârenk detaylı çizimler ve bilgi notları eşliğinde hazırladığı bu seriyi ve çocukların seyahatle ilişkisini konuştuk.
#Özge LokmanhekimMine Soysal son romanı ‘Daralan’da kıyıda köşede kalmış yaşamlara odaklanıyor; gençlere ‘çıkışsızlık’tan kurtulmanın yollarını gösteriyor. “Gençlik edebiyatının; gençlere yalnız olmadıklarını, her şeyin bir çaresi ya da çözümü olabileceğini duyumsatan bir işlevi olmalı” diyen Soysal ile ‘Daralan’ı konuştuk.
#Kitapsanat