“İstanbul Bilgi Üniversitesi Yükseköğretim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÖÇAM)”, Türkiye’de yükseköğretimin gelişmesi ve standartlarının yükseltilmesi amacıyla “Türkiye’de Akademik Kalite Değerlendirmeleri ve Akreditasyon Çalıştayı”nı düzenledi.
#ÜniversiteMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü önemli bir başarıya imza attı. 2017 Kasım ayında gerçekleştirilen ‘Takım Ziyareti’ sonrasında Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA), UNESCO ve RIBA (Royal Institute of British Architects) tarafından 6 yıl için valide edildi ve UIA+UNESCO+RIBA validasyonunu Türkiye’de alan ilk mimarlık bölümü oldu. Uluslararası Validasyon Heyeti, 4 yıl lisans ile 2 yıl yüksek lisans eğitim programlarını birlikte değerlendirerek sonuç raporunu hazırladı. Böylece üniversite tarafından verilen mimarlık eğitimi dünyada da kabul gördü. Validasyon en fazla 6 yıl süreyle veriliyor. 6 yıl sonunda yeniden inceleme için heyet geliyor ve sorun yoksa validasyon tekrar ediliyor.
#Mimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını açıkladı. Üniversitelerde bu yıl 1 milyonu aşan bir kontenjan oluşturulduğunu ifade eden Özvar, kapatılan ikinci öğretim programlarının kontenjanlarının, açılan istihdam odaklı yeni programlara tanınmasıyla yaklaşık bir milyon kontenjanın tamamının korunduğunu söyledi. Özvar, vakıf üniversitelerinin de gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını istediklerini belirtti.
#YÖKYükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından 2022 yılında yapılan yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmeleri sonucunda hazırlanan “2022 Yılı Yükseköğretim Değerlendirme ve Kalite Güvencesi Durum Raporu” yayımlandı. Rapora göre; önerilen iyileştirme çalışmalarını akreditasyon bekleyen 43 kurumun sadece yüzde 7’si gerçekleştirdi. Yüzde 24’ünde ise iyileştirmelere ilişkin hiçbir çalışma yapılmadı.
#YÖKAKSürekli değişen ve gelişen, bilimsel ve teknolojik açıdan yeniliklere uyum sağlamaya çalıştığımız bir dünyada yaşıyoruz. Araştırma ve geliştirme, inovatif büyümenin merkezi konumundaki yükseköğretim kurumları da bu süreçten hem etkilenmekte hem de sürecin devam edebilmesi için adeta bir lokomotif görevi üstleniyor. Yükseköğretimin bu küreselleşen ve yeniliklere maruz kalan ekosisteminde uluslararasılaşma ve kalite süreçleri de büyük önem taşıyor. Bir ülkenin yükseköğretim sisteminin uluslararası ölçekte rekabet edebilirliği, o ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimi için belirleyici bir unsur. Bu açıdan bakıldığında, üniversitelerin uluslararasılaşması ve uluslararası tanınırlığı, yükseköğretim kurumlarının başarısı ve sürdürülebilirliği noktasında oldukça kritik bir rol oynar.
#Konuk YazarKocaeli'de 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti 6, CHP 4, İYİ Parti, MHP, YRP ve YSP 1'er milletvekilliği kazandı. Sandıklara AK Parti ve YSP tarafından yapılan itirazlar değerlendiriliyor.
#KocaeliÜlkemizde yükseköğretim alanında kalite güvencesi sisteminin güçlendirilmesi amacıyla, Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’ün yetki devri çalışmaları kapsamında 2015 yılında kurulan Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), yine YÖK’ün çabalarıyla 2017 yılında idari ve mali açıdan bağımsız bir kuruluş haline geldi.
#YükseköğretimYurtdışındaki üniversitelerde hukuk ve mühendislik gibi bölümleri okuduğunu ileri süren ancak bu ülkelerde sadece sekiz ile 38 gün arasında bulunup YÖK'ten denklik talep edenler olduğu belirlendi. Geçen yıl reddedilen başvuruların yüzde 20'sini eğitim görülen ülkede yetersiz kalış süresi tespit edilenler oluşturdu.
#YÖKEskişehir Yolu’nun 29. kilometresinde bulunan Çankaya Üniversitesi için, “Üniversite şehirden uzak gibi görülüyorsa da bu mesafenin yıldan yıla kısaldığını görüyoruz” diyen Rektör Hamdi Mollamahmutoğlu kent-üniversite bağını şöyle özetliyor: “Üniversite, şehri bulunduğu yere doğru çekiyor. Çevremizde binaların yükseldiğini görüyoruz. Trafiğin yoğunlaştığını görüyoruz, yeni yapılanmalara gidildiğini görüyoruz, alt yapının geldiğini görüyoruz. Bu daha da artacaktır.”
#ÜnivresiteHürriyet Ankara’nın “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesi kapsamında Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Ankara Üniversitesi’nden sonra Hacettepe Üniversitesi’ne konuk oldu. H.Ü Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, “Öğretim üyesinin, öğrenci temsilcisinin her konuyu rahatlıkla konuşabildiği Ankademi projesindeki bu iklime Türkiye’nin ihtiyacı var” dedi.
#AnkademiMaslak’taki kampüsünde öğrencilerine İstanbul’un öğrencilik hayatı için sunduğu tüm fırsatları vermeyi hedefleyen MEF Üniversitesi’nin ikinci yılında, Eğitim, Hukuk, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler, Mühendislik, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakülteleri’nde toplam 705, bu yıl ilk defa öğrenci alacağı Meslek Yüksekokulu’nda ise 50 öğrenci kontenjanı bulunuyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü. Prof. Dr. Mehmet Karaca, yayın konusunda dünya sıralamasında 20’lerde olan Türkiye’nin patent konusunda yerlerde süründüğünü söyledi. Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısının da 12-13 seviyesinde olduğunu belirten Karaca, Harvard Üniversitesi’nin bazı bölümlerinde bu sayının 3 olduğunu söyledi. İTÜ’nün tarihi hakkında da bilgi veren Karaca, "İstanbul Üniversitesi eski ama biz kadimiz. Kadim kelimesi, çok daha oturaklı bir kelime, Osmanlıca bir kelime, hem eski hem de oturaklı deniliyor. Biz böyle bir gurur tablosuna sahibiz." dedi. Karaca, çalışmaların devam ettiği elektrikli minibüsün şarjının bir saate indirilmesi konusunda yoğunlaştıklarını açıkladı.
Kurulduğu günden bu yana ulusal ve uluslararası alanda eğitimin öncü kurumlarından MEF Eğitim Kurumları, bu alandaki deneyim ve misyonunu, yükseköğretimde farklılık yaratan bir üniversite ile sürdürmeyi hedefliyor. İbrahim Arıkan Eğitim ve Bilimsel Araştırmaları Destekleme Vakfı tarafından kurulan MEF Üniversitesi; yüksek öğretimde yenilikçi eğitim-öğretim modeli, akademik yapılanması, ulaşılabilir yönetim anlayışı ile fark yaratmaya hazırlanıyor.