Kırıkkale'de, Erken Tunç Çağı'ndan Osmanlı dönemine kadar iskan görmüş ve her dönem doğu-batı geçiş noktasının üzerinde adeta doğal bir köprü görevinin üstlendiği tahmin edilen Büklükale'de, Japonyalı arkeolog başkanlığında yapılan kazı çalışmalarında binlerce yıllık tarih gün yüzüne çıkartılıyor.
#KırıkkaleKırıkkale'de, Erken Tunç Çağı'ndan Osmanlı dönemine kadar iskan görmüş ve her dönem doğu-batı geçiş noktasının üzerinde adeta doğal bir köprü görevinin üstlendiği tahmin edilen Büklükale'de, Japonyalı arkeolog başkanlığında yapılan kazı çalışmalarında binlerce yıllık tarih gün yüzüne çıkartılıyor.
#ArkeolojiBinlerce yıllık geçmişiyle pek çok kültürün bir arada yaşadığı, her birinin ayrı iz bıraktığı Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu coğrafyasında keşfedilmeyi bekleyen onlarca güzellik var. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Bu bölgelerimizde mutlaka görülmesi gereken yerler nereler?’ diye sorduk; 12 şehirden insanlık tarihini değiştiren antik kentlerden tutun da manastırlar, tarihi camiler ve buzul dağlarına kadar birbirinden harika 12 adresi önerdiler.
#RotaKaradeniz bugünlerde turizm açısından önemli günler geçiriyor. Şikâyetler yığınla artmış durumda, herkesin bir şikâyeti var. Ordu’da çıkan “Olay” gazetesini, hele onun yıllar önce Samsun-Sarp arasında demiryolu hattı projesini dile getirişini dikkatle izlerim. Sarp Sınır Kapısı’nda o yoğunluğu görünce önerinin ne kadar doğru olduğunu anladım. Ama her şey siyasetçilerin kararında görünüyor. Gazetenin sahibi Zeki Özel, 2015’te “Karadenizlinin Başbakan’dan (Davutoğlu) ortak dileği/ Samsun-Sarp Demiryolu...” başlığını çekmiş. Aradan kaç yıl geçmiş!
#KaradenizUNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan Zerzevan Kalesi 3 bin yıllık tarihi ile dikkat çekiyor. Uluslararası Gökyüzü Gözlem Şenliğine ev sahipliği yapacak olan Zerzevan Kalesi hakkında bilgiler merak konusu oldu. Peki, Zerzevan Kalesi nerede, neden önemli? İşte Zerzevan Kalesi hikayesi ve tarihi...
#Zerzevan Kalesiİstanbul Kadıköy’deki Haydarpaşa Garı kazılarında önemli bir keşif yapıldı. Kazılarda Geç Helenistik döneme ait bir mezar anıtı bulundu. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Arkeolog Rahmi Asal, “İstanbul için inanılmaz bir buluntu, çok büyük bir sürpriz. İstanbul’un tarihi yeniden yazılıyor” dedi.
#Haydarpaşa GarıKadıköy'deki Haydarpaşa Garı kazılarında önemli bir keşif yapıldı. Kazılarda İstanbul için önemli ve ilk olma niteliği taşıyan Geç Helenistik Döneme ait bir mezar anıtı bulundu. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Arkeolog Rahmi Asal, "İstanbul için inanılmaz bir buluntu, çok büyük bir sürpriz. Helenistik döneme ait ne yazık ki elimizde çok veri yok. Hele hele mimari ve mezarda çok az. Bu nedenle çok önemli bir buluntu ile karşı karşıyayız. İstanbul'un tarihi yeniden yazılıyor" dedi.
#IstanbulDiyarbakır'ın Çınar ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve Roma İmparatorluğu’nun doğudaki son garnizonu Zervevan Kalesi, yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra turizmcilerin de yeni rotası oldu. Bu yıl 300 bin kişinin ziyaret ettiği tarihi kale ile ilgili Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, "Hem yurt içinden hem de yurt dışından 1 milyon ziyaretçi beklentimiz var. Birçok tur programında Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapınağı bulunuyor" dedi.
#UNESCO Dünya Mirasıİstanbul'da Topkapı Sarayı, Ayasofya Camii ve Aya İrini Kilisesi gibi önemli yapıların bulunduğu Tarihi Yarımada'nın altındaki gizemli yapılar, bir bölümü botla yapılan yolcukla incelendi. Çalışmaların ilklerini anlatan Tarihçi Arzu Ulaş, "Fatih Camii Karadeniz Medresesi, Ahmediye Camii, Süleymaniye Camii ve Arkeoloji Müzeleri bahçesinde bulunan sarnıçların su altı görüntüleri bu çalışma ile ilk defa görüntülendi.
#İstanbulDiyarbakır'ın Çınar ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki Roma İmparatorluğu'nun doğudaki son garnizonu olan Zervevan Kalesi'ndeki Mithras Tapınağı'nda bağlantılı yapılar keşfedildi. Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, "Kutsal alana girişten önce birçok yapının, kutsal alandaki törenlerin düzenlendiği yerle bağlantılı olduğunu gördük ve bu alanda çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Tapınakta ayinler yapılırken gerek koridorlardan gerekse farklı yapılardan giriş yapılıyor. Bu nedenle bunun bu gizem dini ile ilgili olduğunu düşünüyoruz" dedi.
#DiyarbakırVan Gölü Sempozyumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Kurumlarımızın iş birliği ile Van Gölü'nü Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı hazırlandı. Bu girişimin, kayda değer sonuçlar vermesini umut ediyorum. Bu kapsamda, gölün dip temizliği yapılacak. Atık-su yönetimi sağlanacak. İlaveten, entegre katı atık yönetimi oluşturulacak. Bu eylem planıyla, Van Gölü inşallah layıkıyla korunacak" dedi.
#Emine ErdoğanDenizli'nin Pamukkale ilçesinde inşası süren Honaz Tüneli'nin yapımı sırasında bağlantı yolu güzergahında 2 bin yıllık yerleşim yeri bulundu. Bölge; Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararı ile 'Hamambaşı Arkeolojik Yerleşim Alanı' olarak tescil edildi. Denizli Kültür ve Turizm İl Müdürü Turhan Veli Akyol, "Honaz Tüneli inşası sırasında bölgede buluntular ortaya çıkınca yol yapım çalışması durdu. Yolun yapımı için alternatif güzergahlar belirlendi'' dedi.
#DenizliDenizli'nin Pamukkale ilçesinde inşası süren Honaz Tüneli'nin yapımı sırasında bağlantı yolu güzergahında 2 bin yıllık yerleşim yeri bulundu. Bölge; Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararı ile 'Hamambaşı Arkeolojik Yerleşim Alanı' olarak tescil edildi. Denizli Kültür ve Turizm İl Müdürü Turhan Veli Akyol, "Honaz Tüneli inşası sırasında bölgede buluntular ortaya çıkınca yol yapım çalışması durdu. Yolun yapımı için alternatif güzergahlar belirlendi'' dedi.
#DenizliAntalya'nın Demre ilçesinde bulunan Myra- Andriake bölgesindeki yaz dönemi kazıları tamamlandı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, "Bu yılki orkestrada yaptığımız kazıların sonunda birçok sorunun yanıtını bulduk. Helenistik döneme ait yapılar, mimari kalıntılar ve yapılar bulundu. Bu buluntular çok miktarda toprak ve pişmiş heykelcikler, seramik kaplar ve kandilcikler, gümüş ve bronz metal buluntular ve sikkelerdi. Toprak heykelcikler için Türkiye'de yaz dönemi yapılan kazılarda 'yılın bulgusu' diyebiliriz" dedi.
#Myra- Andriake KazılarıANTALYA’nın Demre ilçesinde bulunan Myra- Andriake bölgesindeki yaz dönemi kazıları tamamlandı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, "Bu yılki orkestrada yaptığımız kazıların sonunda birçok sorunun yanıtını bulduk. Helenistik döneme ait yapılar, mimari kalıntılar ve yapılar bulundu. Bu buluntular çok miktarda toprak ve pişmiş heykelcikler, seramik kaplar ve kandilcikler, gümüş ve bronz metal buluntular ve sikkelerdi. Toprak heykelcikler için Türkiye’de yaz dönemi yapılan kazılarda ’yılın bulgusu’ diyebiliriz" dedi.
#AntalyaBüyükçekmece Gölü çevresinde 6 yıl önce kazı yapan bilim insanlarının 1500 yıl önce Doğu Roma İmparatoru Justinianus, tarafından yaptırıldığını belirlediği barajın set hattı, suyun çekilmesi ile görünür hale geldi. Antik barajın set hattı havadan fotoğraflandı.
#Büyükçekmece GölüBÜYÜKÇEKMECE Gölü çevresinde 6 yıl önce kazı yapan bilim insanlarının 1500 yıl önce Doğu Roma İmparatoru Justinianus, tarafından yaptırıldığını belirlediği barajın set hattı, suyun çekilmesi ile görünür hale geldi. Antik barajın set hattı havadan görüntülendi.
#Büyükçekmece GölüBüyükçekmece Gölü çevresinde 6 yıl önce kazı yapan bilim insanlarının 1500 yıl önce Doğu Roma İmparatoru Justinianus tarafından yaptırıldığını belirlediği barajın set hattı suyun çekilmesi ile görünür hale geldi. Antik barajın set hattı havadan fotoğraflandı.
#İstanbulTürkiye’nin en büyük dağını sınırlarında barındırması ile ünlü şehrimiz Ağrı, gezilecek yerleriyle de misafirlerine unutulmaz hatıralar bırakıyor. Arazisinin büyük bir kısmı dağlık olan bu şehir hakkında Ağrı’nın ilçeleri neler ve hangi bölgede, Ağrı’da gezilecek ve tarihi yerler nereler gibi sorular da sık sık karşımıza çıkıyor. İşte Ağrı ile ilgili sık sorulan sorular ve sizler için derlediğimiz cevaplar.
#Ağrı İlçeleriAydın'ın Çine ilçesindeki 2 bin 600 yıllık tarihi Gerga Antik Kenti, ekim ayında başlayacak kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılacak. Kariada Gizemli Köy olarak da bilinen bölgede tapınak, çeşmeler ve yıkılmış kayadan yapılmış heykeller bulunuyor.
#AydınSagalassos Burdur’un Ağlasun ilçesinde yer alan ve antik Psidia bölgesi sınırları içinde, Toros Dağları’nın eteklerinde kurulmuş bir antik kent. Kentte Hellenistik-Roma ve Bizans dönemlerine ait mimari kalıntılar bulunuyor. Ele geçen en kıymetli eserler de Burdur Müzesi’nde korunarak sergilenmekte... Bu yazıda koronavirüslü günlerden önce keşfettiğim kentle ilgili detayları yazdım. Özellikle belirtmeliyim ki antik kenti gezmek bir engelli için hiç de kolay değil… İşte size Sagalassos Antik Kenti gezi rehberi…
#Sagalassos Antik Kenti GezisiTarihi mekânları, inanç turizmindeki değerleri, eşsiz lezzet duraklarıyla yerli ve yabancı turistlerin gözde durakları arasında yer alan Şanlıurfa'da, özellikle bahar dönemi için rezervasyonlardaki doluluk oranı yüzde 100'e yaklaşmıştı. Ne yazık ki corona virüs yüzünden bölgede şu sıralar sakinlik hâkim… Bu salgın döneminin geçeceğine inancımız tam. Bu yazıda sizin için salgın dönemi sonrası mutlaka gitmeniz gereken bir yerden bahsedeceğim Halfeti… İşte size Halfeti gezi rehberi…
#ŞanlıurfaÇanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Eceabat ilçesinin Kilye Koyu yakınında, 2017 yılında arkeolojik yüzey araştırması yapan Prof. Dr. Reyhan Körpe, Roma İmparatorluğu’nun İtalya dışındaki en önemli şehirlerinden 2100 yıl önce kurulmuş Coela Antik Kenti'nin yerini tespit etti. Geçen Eylül ayında, antik kentin bulunduğu arazideki araştırmaları sırasında bir barakaya rastlayan profesor, 2 bin yıllık antik kenti soymak isteyen defineciyi suçüstü yakaladı.
#Çanakkale