Bir hafta sonu Kayseri’de nasıl geçer? Yanıt veriyorum dolu dolu. Elbette ki koskoca bir ilde bundan çok ama çok daha fazlası var fakat ben size bizzat deneyimlediklerim içinden 10’unu sıralayacağım. Yemeğinden, kayağına, tarihinden alışverişine... Hem büyüleyici hem de ‘aşırı derecede’ doyurucu.
#Kayseri'de Gezilecek Yerler- Kayseri'de, Mimar Sinan'ın doğduğu ve gençlik yıllarını geçirdiği, özgün taş yapılar ve yer altı şehirleriyle ünlü Ağırnas Mahallesi, dünya tarihine geçen ünlü ustanın sanatının kaynağıyla ilgili ipuçları veriyor - Yüzyıllardır Kayseri bölgesinin en iyi taş ustalarının yetiştiği Ağırnas, göz alıcı tarihi evlerin yanı sıra yer altında labirenti andıran adeta ikinci bir şehri barındırıyor - Ünlü mimarın müze haline getirilen evinin zemin katı, Ağırnas'taki bütün tarihi konakları yer altından birbirine bağlayan gizemli galeriler ve yaşam alanlarına açılıyor
Türk kent kültürünün zirvesidir Süleymaniye. Dünyanın en zarif ve haşmetli camii buradadır. İstanbul, Unesco’nun ‘Dünya Kültür Mirası Listesi’ne büyük oranda Süleymaniye’nin yüzü suyu hürmetine girmiştir. Ahşap mimarisi üzerine çalışan her ulustan mimarın kayıtsız şartsız kabe olarak kabul ettiği bir beldedir burası.
Cumhuriyet döneminin ilk heykeltraşlarından Zühtü Müridoğlu’nun Türkiye Cumhuriyeti’nin 50’nci yılı için hazırladığı fakat imkânsızlıklar nedeniyle bronz dökümünü yaptıramadığı heykeli tamamlanmış ve mart ayında İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin önüne törenle konmuştu.
#Zühtü MüridoğluTürkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bundan 86 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Her yıl rekor ziyaretçi sayısıyla artık bir anıt mezardan çok halkın Atatürk’e kavuşma alanına dönüşen Anıtkabir’in temeli de bundan 80 yıl önce bugünlerde atılmıştı… Ata’nın ebedi istirahatgâhını iki mimar, Emin Onat ve Orhan Arda tasarlamıştı. Anıtkabir’in mimari müellif vekili, Orhan Arda’nın oğlu yüksek mimar Ömer Arda ile buluştuk; Anıtkabir’in hikâyesini dinledik...
#AnıtkabirHaliç’te Rixos Otel’in de yer aldığı Tersane İstanbul projesinin yüzde 65’ini tamamladıklarını söyleyen Rixos Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, “Alanda 27 tarihi yapı var. Depreme göre bazılarını çelik halatlarla astık. 750 milyon dolara biter diyorduk, 1.3 milyar doları aşacak gibi görünüyor” dedi.
#Tersane İstanbulBugün yapılan liseye geçiş ve birkaç haftası kalan üniversite sınavlarının biriktirdiği stresi atmak için, yaz tatilini beklemeden birkaç günlüğüne kaçılabilecek pek çok güzel nokta var. Jürimize “Sadece kafa dinleyecek, çok da uzağa gitmeyeceğiz. Büyük şehirlerin etrafında kısa bir tatil için nereyi önerirsiniz” diye sorduk. Yüzmeden yürüyüşe birçok etkinlik sunan ve henüz tatilci akınının başlamadığı seçenekleri sıraladık. m Melis Yılmaz/ melis.yilmaz@hurriyet.com.tr
#SeyahatBeyoğlu'nun simgelerinden tarihi Çiçek Pasajı'nın restorasyonu İBB ile pasaj esnafı arasındaki anlaşmazlık nedeniyle yapılamıyor. Pasajın duvarlarında ve tavanında çatlaklar oluştu. Bazı bölgelerde kuşlar yuva yaparken, örümcek ağları ve duvarlardan sarkan kablolar dikkat çekti. Yüksek Mimar Dr. Sinan Genim "Beyoğlu 19'üncu yüzyıl yapılarının yoğun olduğu yer. Çiçek Pasajı kalabalık bir yemek alanı. Yangın çıkıyor, tahrip oluyor. Kısa süre sonra da üst katı çöküyor. Ve uzun bir dönem yapı kapalı kaldı. Bundan 40 sene evvel onarılmış. Döşemelerin ne kadar mukavim olduğunu bilmiyoruz. Bakmak lazım, restore etmek lazım. Bu yapılar, bir kere yapıldı, dünya durdukça yerinde duracak değil, bakım isteyen, onarım isteyen, müdahale edilmek isteyen yapılar" dedi.
#Çiçek PasajıDünya üzerinde eşsiz doğal güzellikler ve insanlık tarihine ışık tutan özel mekânlar, UNESCO tarafından 'Dünya Mirası Listesi’ne alınıyor. Ülkemiz de bu prestijli listeye pek çok eser ve yapıyla katkı sağlamış durumda. Biz de bu hafta uzmanlarımıza 'Ülkemizde mutlaka ziyaret edilmesi gereken UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki yerler hangileri?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden büyüleyici 10 adresi önerdiler.
#RotaSayna Soleimanpor kariyeri ve hayatı ile araştırılan isim olmaya başladı. Türkiye'de özel hayatı ile sık sık gündeme gelen Sayna Soleimanpor, kariyeri ile de dikkat çekiyor. Peki, Sayna Soleimanpour kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Sayna SoleimanpourKasımpaşa’daki Divanhane, Deniz Kuvvetleri Yüksek Konseyi gibidir. Geniş bir binadır. Bakımı da son derece zordur. Şu ara zaten yeniden bir restorasyon geçirdi. Ne olacağı konusunda kamuoyunda tartışmalar sürmektedir. Divanhane’nin tarihçiler tarafından teklif edildiği gibi Deniz Kuvvetleri Müzesi olması uygundur. Çünkü Beşiktaş’taki Deniz Kuvvetleri Müzesi artık fonksiyonunu yerine getiremeyen bir yapı haline dönüşmüştür. Buraya nakli daha doğru olur.
#Divanhane