Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Böylece Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılmasının önü açılmış oldu. Hürriyet Gazetesi yazarı Nedim Şener, Ayasofya mozaiklerine ne olacağı hakkında yazmıştı.
#Nedim ŞenerArtık herkes görüyor ki Ayasofya’nın ibadete açılması önünde hukuki açıdan hiçbir engel yok. “Batı’da İslamafobiyi arttırır”, “Cuma cami olsun, pazar kilise” diyen aklı evveller de var, Ayasofya’nın ibadete açılmasını Kudüs’teki Mescid-i Aksa ve Batı ülkelerindeki camilerin durumu ile kıyaslayan da...
#YazarEdirne, Türkiye’den dünyada en fazla turist çeken 100 kent arasına giren üç kentten biri. Euro Monitor’un araştırmasında ise 68’inci sırada yer alıyor. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan 3 milyon turist sayısını 5 yıl içinde 10 milyona çıkarmayı hedefliyor.
#Jale Özgentürk15. yüzyılda yaşamış olan Mimar Sinan'ın 'ustalık eserim' dediği camisi KPSS'ye konu oldu. Osmanlı tarihinin önemli karakterlerinden biri olan Mimar Sinan, Şehzade Camisi'ni çıraklık, Süleymaniye Camisi'ni ise kalfalık eseri olarak nitelendiriyordu. Peki, Mimar Sinan'ın ustalık eseri hangisi?
#Mimar Sinan- Müezzinoğlu: - "(Sosyal Doku Vakfı Başkanı'nın küçük yaştaki kız çocuklarının evlendirilebileceğine dair sözleri) İlk kez duyuyorum. Bu Sağlık Bakanına bırakılacak bir cümle değil. Toplum dinamiklerinin bunu tükürükle boğması lazım. Böyle şey olmaz"
Sonbaharın en güzel günlerini yaşıyoruz. Hava hâlâ yazı aratmayacak kadar sıcak. Uzun bir bayram tatili kapıda. Sizlere Türkiye ve yurtdışından beşer rota öneriyorum. Gözünüz kadar gönlünüz de doyacak, damağınız şenlenecek. Yazla vedalaşacaksınız ve kışa girerken enerji toplayacaksınız.
İstanbul’un en eski semtlerinden Samatya hummalı bir çalışma içinde. Tarihi semte eski kimliğini geri kazandırmak için, yapılar boyanıyor, meyhaneler ve sdiğer mekanlar elden geçiyor, kültür turları, söyleşiler düzenleniyor. Semtin sakinleri ve esnaf kendilerini Kumkapı’dan üstün görüyor: “Biz bu işi eski Rumlardan öğrendik!”
ÇEKÜL Vakfı tarafından 1998 yılında başlatılan "Sinan'a Saygı Projesi" kampsamında hazırlanan, Mimar Sinan'ın İstanbul'daki eserlerinin yer aldığı "Mimar Sinan Eserleri İstanbul Gezi Haritası" tamamlandı. Ön yüzünde Sinan'ın eserlerinin İstanbul şehir planı üstünde yerleri, arka yüzünde ise bu eserlere ait ayrıntılı bilgi ve fotoğraflar yer alıyor. Altı ayda hazırlanan 70 binden fazla harita bu ay Atlas Dergisi'yle birlikte veriliyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi Fotoğraf Kulübü'nün bir buçuk yıldır devam eden "Fotoğraflarla Sirkeci - Halkalı Banliyö Hattının Belgelenmesi" projesi sergiye dönüştürüldü. Yapı-Endüstri Merkezi sergi holünde sanatseverlerin beğenisine sunulan "Banliyö Fotoğraf Sergisi " kulüp öğrencilerinin banliyö hattı üzerindeki istasyonlarda çektikleri fotoğraflardan oluşuyor.