Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2001 00:00
Mimar Sinan, ölümünün 413. yılında doğduğu Ağırnas Beldesi'nde törenle anıldı.
Kayseri Valisi Nihat Canpolat, Kayseri Kültür ve Sanat Haftası'nın başlaması ve Mimar Sinan'ın ölümünün 413. yılı dolayısıyla düzenlenen törende, milleti ve ülkesi için yapılabilecek herşeyi yapan, büyük üstat Mimar Sinan'ı rahmetle andıklarını söyledi.
Canpolat, Mimar Sinan'ın Ağırnas Beldesi'ndeki evini restore ederekona yakışır şekilde düzenleyeceklerini de belirtti.
Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zeki Yılmaz da, M.Ö 3500 yılından beri Anadolu'nun belli başlı yerleşim birimlerinden biri olanKayseri'nin, Türklerin burayı fethetmesinden itibaren bir kültür ve edebiyat merkezi haline geldiğini kaydetti.
Selçuklular ve Osmanlılar zamanında yapılan eserlerin Kayseri kültür tarihine damgasını vurduğunu belirten Yılmaz, şunları söyledi:
''Kayseri, başta Mevlana'nın hocası Seyyid Burhanettin, Kadı Burhanettin, İbrahim Tennuri, Zeynel Abidin, İncili Çavuş, Davudi Kayseri ve Mimar Sinan olmak üzere tarihe damgasını vurmuş çok sayıda devlet, ilim ve sanat adamı yetiştirmiştir. Bu kasabada 1490 yılında doğan Mimar Sinan, dünya tarihinde gelip geçmiş en önemli mimarlardan ve sanatkarlardan birisidir. 50 yıllık mimarbaşılık döneminde çok sayıda cami, medrese, türbe, köprü, hamam türünden eserler yapmıştır.''
Ağırnas Belediye Başkanı Memmet Osmanbaşoğlu da Mimar Sinan'ın hayatını anlattı.
Törende, Erciyes Üniversitesi bağlama ekibi çeşitli türküleri seslendirdi, halk oyunları ekibi gösteriler sundu, Mimarsinan'ı Anma Kros Birinciliği'nde dereceye girenlere madalya verildi ve sinsin oynandı.
Belediye Başkanı Mehmet Osmanbaşoğlu, Vali Nihat Canpolat, Rektör Prof. Dr. Zeki Yılmaz ve gazeteci-yazar Burhanettin Akbaş'a plaket verdi.
Hafta boyunca, konferans ve paneller düzenlenecek, Mimar Sinan Eserleri ve Geleneksel Anadolu Evleri konulu fotoğraf sergisi açılacak.
İZMİR'DE DE TÖREN DÜZENLENDİ
Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nce, Sinan'ın ölümünün 413. yılı dolayısıyla Alsancak Tekel Fabrikası önündeki Mimar Sinan Anıtı'nda anma töreni düzenlendi. Törende, Oda Başkanı Hasan Küçükkara ve yönetim kurulu üyeleri Sinan'ın Anıtı'na çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundular.
Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi emekli öğretim üyesi Yüksek Mimar Ziyaeddin Bilgin, burada yaptığı konuşmada, Mimar Sinan'ın klasik Osmanlı Mimarlığı'nın oluşumunu sağladığını belirterek, aralarında Selimiye Camii'nin de bulunduğu 360 eser geriyebıraktığını kaydetti. Bilgin, Türkiye'de mimarlık mesleğinin bir türlülayık olduğu yere getirilemediğini de dile getirdi.
Mimarların, çeşitli yönetmelikler ile kentlerin imarlarından uzaklaştırıldığını savunan Bilgin, mimarların sadece plan çizimi yapanbir kişiler haline getirildiğini öne sürdü.
Öte yandan Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu'nca Mimar Sinan'ın ölümünün 413. yılı dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, yaşanan ekonomik krizden ötürü mimarların bürolarını kapattığı belirtilerek, ''Bürolarda çalışan üyelerimiz de işten çıkarıldı''denildi.