Mimar Sinan haberleri sayfasında Mimar Sinan hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 11438 Mimar Sinan haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Mimar Sinan veya Koca Mi'mâr Sinân Âğâ, 29 Mayıs 1489 yılında, Ağırnas'da doğdu. 17 Temmuz 1588, İstanbul'da vefat etti. Osmanlı baş mimarı ve inşaat mühendisidir.
Osmanlı padişahları I. Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde baş mimar olarak görev yapan Mimar Sinan, yapıtlarıyla geçmişte ve günümüzde dünyaca tanınmıştır. Başyapıtı, "ustalık eserim" dediği Selimiye Camisi'dir.
Türk Tarih Kurumu (TTK) ile Demirören Yayınları iş birliğiyle, Mimar Sinan yapılarına ait rölöveler (ölçülü çizimler) kitaplaştırıldı. Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, konuya ilişkin “Eserin ihtiva etmiş olduğu malzeme sadece bizim arşivimizde ve tek nüsha, başka bir yerde yok. Baskı kalitesi, içeriği ve eserin görsel dizaynı itibariyle gerçekten mükemmel bir eser ortaya çıktı. Eserin kendisi, bir hazine olarak tarihe geçecek kapsamdadır.” dedi.
#Türk Tarih KurumuMimar Sinan’ın zirve eseri Süleymaniye’ydi. Ardından, Muhteşem Süleyman’ın oğlu Sultan II. Selim, ona Selimiye’yi yaptırdı. Selimiye, her zaman İstanbul’un şaşaalı karşılayıcısı oldu. Selimiye’nin yansıttığı ihtişam, beş asırdır dimdik ayaktadır. Bugün de Selimiye’nin 450. yılı kutlanıyor. Selimiye 20. yüzyılın ünlü mimarı Wright’ı bile büyüleyen bir eserdir ve içerisinde fısıldasanız duyulur.
#Mimar SinanMimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camii'nin dört minaresinin üçünde restorasyon çalışmalarının tamamlandığını belirten Edirne Valisi Yunus Sezer, diğer alanlarda da çalışmaların hızla devam ettiğini aktardı.
#Mimar SinanRestore edilen Zeyrek Çinili Hamam’da devam eden ‘Kalıntıların Şifası’ başlıklı sergi 30 Kasım tarihine kadar uzatıldı. İlhamını, hamamın arkeolojik bir kazıya dönüşen 13 yıllık restorasyon sürecinden alan, küratörlüğünü Anlam de Coster’in üstlendiği ‘Kalıntıların Şifası’ sergisi ile Mimar Sinan imzası taşıyan bu önemli kültür mirasının her bölümü 30 Kasım’a kadar ücretsiz gezilebilecek.
#Zeyrek Çinili HamamKayseri'de Mimar Sinan'ın evinin bulunduğu sokakta oturan Mustafa Halıcıoğlu (57), 5 yıl önce tadilatına başladığı evinin altında 200 metre uzunluğunda 2 bin yıllık yer altı şehri buldu. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy, "Burada tüneller ile geçiş yapılabilen birbirinden bağımsız en az 2 katman görünüyor. Kapadokya'daki yer altı şehirlerinin kapatma taşı özelliği, mekanizmaları, yaşam yerleri ve geçişlerin birebir aynısı" dedi.
#Kayseri'Kurşunlu Han' olarak bilinen Karaköy'deki 500 yıllık Mimar Sinan eseri Rüstem Paşa Kervansarayı'nda ikamet eden ArtHan Galeri'de 16-30 Eylül tarihleri arasında açılacak 'Bağ' başlıklı sergi, Nuray Özler Yolcu küratörlüğünde farklı disiplinlerde çalışan 12 sanatçıyı bir araya getirecek.
#Mimar SinanDünya tarihinin en büyük mimarlarından olan Mimar Sinan’ın eserleri ‘asrın felaketi’ne de meydan okudu. Hatay’ı yıkan sarsıntılarda ayakta kalan eserler, şimdi depremzedelere kapılarını açtı. Mimar Sinan’ın eserleri olan Payas Sokullu Külliyesi ile Belen Kanuni Külliyesi depremzedeleri ağırlarken, parktaki heykelinin çevresi de çadırlarla dolu.
#DepremGümüşhane’nin Torul ilçesinde, 1960'ta Rumlardan kalma kiliseden camiye çevrilen asırlık yapının zamanla tahrip olan çatısında başlatılan tadilatta, 2 asırlık 1’i kırık 3 toprak küp bulundu. Korumaya alınan küplerin çatıya, mimarlık tarihinin mihenk taşı Mimar Sinan’ın asırlar önce ses düzeni ayarı için Süleymaniye Camii’nin kubbesinde kullandığı ‘su küpleri dehası’ndan esinlenilerek konulduğu ortaya çıktı. Tarihçi- yazar Serhat Doğan, “Küplerle daha çok ses akustiği sağlanmış. Mimar Sinan, Süleymaniye'nin kubbesini de küplerle döşemişti” dedi.
#Mimar SinanGümüşhane’nin Torul ilçesinde, 1960'ta Rumlardan kalma kiliseden camiye çevrilen asırlık yapının zamanla tahrip olan çatısında başlatılan tadilatta, 2 asırlık 1’i kırık 3 toprak küp bulundu. Korumaya alınan küplerin çatıya, mimarlık tarihinin mihenk taşı Mimar Sinan’ın asırlar önce ses düzeni ayarı için Süleymaniye Camii’nin kubbesinde kullandığı ‘su küpleri dehası’ndan esinlenilerek konulduğu ortaya çıktı. Tarihçi- yazar Serhat Doğan, “Küplerle daha çok ses akustiği sağlanmış. Mimar Sinan, Süleymaniye'nin kubbesini de küplerle döşemişti” dedi.
#GÜMÜŞHANEİmparatorluğun simge yapıları, ünlü mimarların eserleri birer anıt gibi ayakta duruyor. Osmanlı’nın en büyük mimarı Koca Sinan ve 19’uncu yüzyıla damga vuran Balyan ailesinin yeri ayrı. Bu hafta, ustaların ustası Mimar Sinan’ın Edirne’deki izlerini ve Balyanlar için şimdiye kadar yazılmış en kapsamlı kitabı anlatacağım sizlere.
#YazarOsmanlı İmparatorluğu döneminde önemli abide eserlere imza atan Mimar Sinan'ın Kayseri'nin Ağırnas Mahallesi'ndeki doğduğu ve günümüzde müze olarak kullanılan ev, kemerleri, yer altı odaları, depoları ve galerileriyle ziyaretçilerini adeta büyülüyor.
#Mimar SinanTürk Tarih Kurumu (TTK) ile Demirören Yayınları iş birliğiyle, Mimar Sinan yapılarına ait rölöveler (ölçülü çizimler) kitaplaştırıldı. Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, konuya ilişkin “Eserin ihtiva etmiş olduğu malzeme sadece bizim arşivimizde ve tek nüsha, başka bir yerde yok. Baskı kalitesi, içeriği ve eserin görsel dizaynı itibariyle gerçekten mükemmel bir eser ortaya çıktı. Eserin kendisi, bir hazine olarak tarihe geçecek kapsamdadır.” dedi.
#Türk Tarih KurumuCHP Genel Başkanı Özgür Özel, Saraçhane'deki eylemler sırasında zarar gören Şehzadebaşı Camii ve Tarihi Haziresi'ni ziyaret etti. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı yetkililerinden, hasar ve yapılan onarımlar hakkında bilgi alan Özel, "Burada bakın dünya kadar mezar taşı ayakta, en kıyıda, yukarıdan atlanırken üstüne düşülecek yerde iki mezar taşı devrilmiş, geri kaldırılmış. Burada duran bu taşların her birinin onarılması, her birinin sağlamlaştırılması, güzelleştirilmesi lazım. Bıraksınlar kapsamlı restorasyon yapalım" dedi.
#CHPSaadet Avrupa Berlin Temsilciliği’nin verdiği iftara katılan Saadet Partisi İstanbul milletvekili Birol Aydın, ‘yurt dışı seçim bölgesi’ oluşturulup, yurt dışında yaşayan Türklerin kendi temsilcilerini TBMM’ye göndermesi gerektiğini söyledi. Aydın, “Avrupa’da ‘yabancı’, Türkiye’de ‘gurbetçi’ olmak nedir bilirim. Çünkü ben, kendisi hariç ailesinin tamamı gurbetçi olan bir kardeşinizim” dedi.
#Almanyaİstanbul’da yer alan ve önemli tarihi yapılardan biri olan Şehzadebaşı Camii, Mimar Sinan’ın dehasını yansıtan ilk büyük eser olarak tarihteki yerini korumaktadır. Kanuni Sultan Süleyman tarafından, 1543 yılında 22 yaşında vefat eden oğlu Şehzade Mehmet anısına yaptırılmıştır. Cami, İstanbul’un Tarihi Yarımadası’nda, Beyazıt ve Fatih külliyeleri arasında stratejik bir konumda yer alır. Peki, Şehzadebaşı Camii nerede, hangi ilçede, nasıl gidilir? İşte Şehzadebaşı Camii konumu ve yol tarifi!
#Şehzadebaşı CamiiHer yıl 27 Mart günü Uluslararası Tiyatro Enstitüsü tarafından hazırlanan bir bildiri oyun başlamadan hemen önce aktörler tarafından sahnelerde okunur. Tüm tiyatrocuların ve tiyatro seyircilerinin günü kutlanmış olur. Bu yıl da şenlikli olsun elbette, tıpkı Dionysos gibi…
#TiyatroTürkiye’nin Berlin Büyükelçisi Gökhan Turan, Hürriyet Berlin’den Ahmet Külahçı’ya konuştu. 3.5 milyona yakın insanımızın yaşadığı Almanya ile Türkiye arasındaki bağların önemli olduğunun altını çizen Büyükelçi Turan, görev süresince iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine özen göstereceğini söyledi. Çocukluğunun bir bölümünü Almanya’da geçiren Büyükelçi, iki ülke ilişkilerini ve Türk toplumunun bu ülkeye katkılarını da değerlendirdi. Büyükelçi Turan, “Türkiye ile Almanya artık birbirine çok daha yakın” dedi.
#TürkiyeCanlandırdığı her karakterle özdeşleşiyor, hepsinde kendine özgü bir iz bırakıyor. Şimdilerde oyunculuk kariyerinin en parlak dönemlerinden birini yaşıyor; “Uzun yıllar bu işi yapmak istiyorsanız yol haritanızı ona göre çizmek zorundasınız” diyor. Şu aralar yeni bir senaryo yazan Erkan Avcı’yla buluşuyoruz. Diyarbakır’dan İstanbul’a uzanan hayatını, oyunculuğu, aşkı ve bilinmeyenlerini konuşuyoruz: “Asık suratlı olmayan ciddiyeti çok seviyorum.”
#Erkan Avcı"Kurtlar Vadisi", "Ekmek Teknesi" ve "Deli Yürek"in aralarında olduğu unutulmaz dizilere ve filmlere imza atan yapımcı, yönetmen ve senarist Osman Sınav için Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) tören gerçekleştirildi. Uzun süredir kanser tedavisi gören ve iki gün önce 69 yaşında vefat eden Sınav için taziyeleri, çocukları Yusuf Ömer, Mehmet Kenan ve Ayşegül Sınav kabul etti. Osman Sınav, Üsküdar'daki Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.
#Osman SınavMimar Sinan’ın zirve eseri Süleymaniye’ydi. Ardından, Muhteşem Süleyman’ın oğlu Sultan II. Selim, ona Selimiye’yi yaptırdı. Selimiye, her zaman İstanbul’un şaşaalı karşılayıcısı oldu. Selimiye’nin yansıttığı ihtişam, beş asırdır dimdik ayaktadır. Bugün de Selimiye’nin 450. yılı kutlanıyor. Selimiye 20. yüzyılın ünlü mimarı Wright’ı bile büyüleyen bir eserdir ve içerisinde fısıldasanız duyulur.
#Mimar Sinan25. yılını Süreyya Operası’nda geçtiğimiz aralık ayında bir konserle kutlayan Lila Müzik, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, üç Fransız ve bir Alman kadın bestecinin eserlerinden oluşan “Yansımalar / Reflections” başlıklı albümü dijital platformlarda yayınlıyor.
#Süreyya Operası5,5 yaşındaki kızım Lorin, okulda öğrendiği Atatürk’le ilgili her şeyi heyecanla anlatıyor evde. 10 Kasım haftasında “Anıtkabir’de uyuyormuş Atamız, gidelim oraya” diye öyle içten istedi ki “Tamam” dedim, “Söz, sömestirde gideceğiz”. Ankara’ya seyahat edecek aileler için bu gezimizi madde madde planladık: Anıtkabir’den Kelime Müzesi’ne başkentte çocukla gezilecek noktaları listeledik.
#Gizem CoşkunardaTürk alternatif müziğinin en özel seslerinden Eda Baba, son albümü “Koza'' ile büyük bir başarıya imza attı! Samimi sözleri ve akustik sound’u ile dinleyicileri derinden etkileyen “Koza'', kısa sürede geniş kitlelere ulaştı. Sanatçı, Spotify Equal Türkiye listesine kapak olarak seçildi ve müziğiyle sınırları aşan bir etki yaratmaya devam ediyor. Eda Baba ile hurriyet.com.tr okurları için özel bir söyleşi gerçekleştirdik.
#Eda BabaAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve lise öğrencilerine yönelik ‘Kariyer Günleri’ etkinliğinde yaptığı konuşmada “Eğitim seviyemiz her geçen gün artıyor. Bundan 20 yıl önce 600-700 bin civarlarındaydı, bugün öğretmen sayımız 1,5 milyona yaklaşmış oldu. Dolayısıyla Türkiye her geçen gün özellikle son 20 yılda elde ettiği aksiyonlarla, kalkınma hamleleriyle önemli mesafeler aldı ve almaya da devam ediyor” dedi.
#Adalet Bakanı Yılmaz TunçAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bartın İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve lise öğrencilerine yönelik ‘Kariyer Günleri’ etkinliğinde yaptığı konuşmada “Eğitim seviyemiz her geçen gün artıyor. Bundan 20 yıl önce 600-700 bin civarlarındaydı, bugün öğretmen sayımız 1,5 milyona yaklaşmış oldu. Dolayısıyla Türkiye her geçen gün özellikle son 20 yılda elde ettiği aksiyonlarla, kalkınma hamleleriyle önemli mesafeler aldı ve almaya da devam ediyor” dedi.
#Yılmaz TunçRamazan, şehirlerin büyülü atmosferini daha da derinleştiren özel bir ay... Bu kutsal ayda tarihî sokaklarda gezinmek, kutsal mekânları ziyaret etmek ve manevi anlamda kendinizi yenilemek için yola çıkmanın tam zamanı… Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ramazan ruhunun en iyi hissedileceği rotalar hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden özel 10 adresi önerdiler.
#Rota