İstanbul'da restorasyon çalışmaları devam eden Haldun Taner Sahnesi'nde sıva altında kalan Osmanlıca mimar kitabesi ortaya çıkarıldı. Kitabe hakkında bilgi veren Kültür Varlıkları Projeler Müdürü Merve Gedik, "Kitabeyi yaptığımız sıva raspaları sonucu, çimento harçlı sıvanın yapıdan uzaklaşması esnasında keşfettik. Hemen yüzey temizliğini yaptık, şimdi de diğer imalatlardan etkilenmesin diye koruma altına alacağız" dedi.
#Haldun Tanerİstanbul'da restorasyon çalışmaları devam eden Haldun Taner Sahnesi'nde sıva altında kalan Osmanlıca mimar kitabesi ortaya çıkarıldı. Kitabe hakkında bilgi veren Kültür Varlıkları Projeler Müdürü Merve Gedik, "Kitabeyi yaptığımız sıva raspaları sonucu, çimento harçlı sıvanın yapıdan uzaklaşması esnasında keşfettik. Hemen yüzey temizliğini yaptık, şimdi de diğer imalatlardan etkilenmesin diye koruma altına alacağız" dedi.
#Restorasyonİstanbul'da restorasyon çalışmaları devam eden Haldun Taner Sahnesi'nde sıva altında kalan Osmanlıca mimar kitabesi ortaya çıkarıldı. Kitabe hakkında bilgi veren Kültür Varlıkları Projeler Müdürü Merve Gedik, "Kitabeyi yaptığımız sıva raspaları sonucu, çimento harçlı sıvanın yapıdan uzaklaşması esnasında keşfettik. Hemen yüzey temizliğini yaptık, şimdi de diğer imalatlardan etkilenmesin diye koruma altına alacağız" dedi.
#İstanbulMustafa Çiftci’nin kaleminden süzülen “Gönül Dağı”, seyredenlerin ittifak edeceği hususla, nostaljik kareler manzumesi aslında. Yazarın, memleketi Yozgat’ı (her daim seve seve, her zaman döne döne,) anlattığı dizinin sahnelendiği yer, 'Bozkırda Altmışaltı' değil, Eskişehir’in eskimeyen yüzü Sivrihisar. Hadi biz de sararmış zamanların arasından bozkırın renkli dünyasına bakalım...
#SivrihisarAfyonkarahisar'da 1272-1277 yılları arasında 40 direk kullanılarak yapılan Ulu Cami, 7 asırdan fazladır dimdik ayakta duruyor. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Ulu Cami yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olurken, kent halkının da namaz kılmak için geldikleri en önemli mekanlar arasında bulunuyor.
#CamiiOsmanlı Devleti'nin yükselme döneminin en önemli isimlerinden biri olan Sokullu Mehmet Paşa'nın Edirne Sarayı'ndan İstanbul'a sadrazamlık makamı uzanan hikayesi kadar adını taşıyan camide merak uyandırıyor. İşte Sokullu Mehmet Paşa Camii nerede? Sokullu Mehmet Paşa Camisi tarihi, özellikleri, hikayesi ve mimarı hakkında detaylı bilgiler.
#Sokullu Mehmet PaşaTürkiye'de bulunan ve adını ünlü kişilerden almış olan camiler bulunmaktadır. Özellikle Mimar Sinan Camii gerek tarihi ile gerekse de mimari şekli ile ziyaret edilen ve görülmesi gereken tarihi camiler arasındadır. Mimar Sinan Camii adını dönemin en ünlü mimarlarından olan Mimar Sinan'dan almıştır. Mimar Sinan Camii'ni ziyaret etmek isteyen kişiler çeşitli platformlar üzerinden cami hakkında araştırma yapmaktadırlar. Peki, Mimar Sinan Camii nerede? Mimar Sinan Camisi tarihi ve özellikleri nelerdir? Mimar Sinan Camii'nin hikayesi var mı? Varsa bu hikaye nedir? İşte Mimar Sinan Camii ile ilgili tüm her şey.
#Mimar Sinan CamiiEge’nin ‘başkenti’ İzmir’in tarihi 7 adıma sığar mı? Elbette hayır ama takdir edersiniz ki gazete yazılarının da bir sınırı var! Sizin için bu kez şehrin tarihindeki farklı dönemlerin izini sürebileceğiniz 7 nokta seçtim. Camiden kiliseye, sinagogdan agoraya uğrayacağımız bu önemli mekânların bize anlattığı çok şey var. Ancak hepsinin ortak noktası; İzmir’in tarih boyu farklı dinler ve farklı kültürlere ev sahipliği yapan birleştiriciliği ve farklılıkları kucaklama şekli. Bu zengin mirası tarihin farklı katmanlarında görebileceğiniz turumuza hemen başlayalım.
#İzmirKanadalı bir turizm şirketinin araştırmaları sonucu İstanbul'un en iyi turistik yerleri sıralandı. Bunların arasında vakıf eseri olarak ayakta duran ve birçok yerli ve yabancı turisti çeken Mısır Çarşısı, Halı Müzesi, Kapalı Çarşı, Küçük Ayasofya Cami, Sultan Ahmet Cami, Süleymaniye Cami, Fatih Cami yer alıyor.
#İstanbulTARİHİ Galata semtinde uygun olmayan bir yöntemle demir kafes içine alınarak hırsızlardan korunmaya çalışılan 700 yıllık Harup Kapı (Yanıkkapı) üstünde bulunan ve Ceneviz arması taşıyan kitabe için İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararını verdi.
#Gazetehaberleriİznik, Sarı Saltuk’un rüyası, Davud-u Kayserî’nin din-ilim aynası, Cem’in gerçekleşmeyen kehaneti, Şeyh Bedrettin’in Varidat’ı yazdığı ‘sessiz ev’i... Yazıya şöyle afili bir cümleyle giriş yapalım: İznik; Vatikan ve Kudüs’ten sonra Hristiyanlık dünyasının üçüncü kutsal kenti kabul ediliyor. Çünkü İseviliğin kurumsallaşması burada toplanan konsiller sonrası teşekkül eder. Burası aynı zamanda 1204 Latin işgali esnasında, Bizans’ın başkentliğini yapan bir şehir, Türklerin de Anadolu’daki ilk başkenti. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı, hepsi bir arada, hepsi iç içe, bizlere ‘zaman kayması’ yaşatan bir matruşka.
#BURSAİstanbul’un tarihi Galata semtine dadanan kitabe hırsızları, Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Serhat Şahin’i harekete geçirdi. En son Mimar Sinan yapısı Pir Mehmed Çeşmesi’nin kitabesi çalınınca 700 yıllık Yanıkkapı üstünde bulunan ve Ceneviz arması taşıyan kitabe, demirden bir kafesle korumaya alındı.
#GazetehaberleriÇengelköy’deki 165 yıllık Lahanacılar Çeşmesi yıllar içinde plansız ve izinsizce yapılan çevre düzenlemeleri nedeniyle önce kaldırım taşlarının altına gömüldü. Yeniden girişilen çevre düzenlemesiyle boylu boyunca gün yüzü görebilen çeşme, etrafındaki çalışmalardan etkilenmemesi için şimdilik kartonlara sarılı halde duruyor.
#Gazetehaberleriİstanbul Kabataş’ta deniz, raylı sistem ve karayolu taşımacılığını entegre etmek amacıyla yapımına başlanan Martı Proje’sinin detayları belli olmaya başladı. Projede Kabataş’tan Üsküdar’a yapılacak denizaltı yaya yolunun yanı sıra kafeler, sebze-meyve pazarı, sanat galerisi ve sahaflar da bulunacak.
#Martı KabataşBursa’nın sembollerinden Yeşil Türbe, 30-35 yıl önce takılan banyo fayanslarından kurtarılıp yeniden çinilerle bezendi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin sponsorluğunda gerçekleşen restorasyon, orijinaline en yakın çinilerin imal edilip yerine takılmasıyla tamamlandı.
Bugün, İstanbul’un kuytularında, tarihin derinliklerinde kalmış tekke ve türbelere bir yolculuk yapacağız. Kentin çevresinde ilk Müslümanların oturmaya başladığı 1330’lardan 1925’e kadar toplum hayatında vazgeçilmez bir konumdaydılar. Osmanlı modernleşmesinin başlangıcından ve özellikle Tanzimat döneminden itibaren eski güç ve etkilerini kaybettiler.
Mimar Sinan’ın çağdaşı Sai Çelebi tarafından 500 yıl önce Kağıthane’de inşa edilen, bir süre önce yağmalanıp çalınan İmrahor Çeşmesi’nin kırık kitabesi ile tarihi nişangah, Hürriyet’in haberi üzerine kimliği belirsiz kişilerce Sadabad Camii’nin avlusuna bırakıldı.