Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından ‘Cumhuriyetin 100. Yılı: Eğitimde Geleceğe Bakış Raporu’ yayımlandı. Rapor, cumhuriyetin ikinci yüzyılında eğitim sisteminin şekillenmesi ve güçlendirilmesi için rehber olması amacıyla hazırlandı.
#Eğitimde Geleceğe Bakış RaporuAnkara’da devam eden 20'nci Milli Eğitim Şurası’nda görüşlerini aldığımız Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad Demirli, alınan kararlar doğrultusunda yapılacak çalışmaların üç aylık periyodlar halinde kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi. Eğitim alanında her kesimden yüksek bir katılımın olduğu Şura’ya iletilen görüşlerin ayrı ayrı değerli olduğunu belirten Demirci sorularımıza şu yanıtları verdi:
#Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye KuruluMilli Eğitim Bakanlığı’nın altyapısını hazırladığı sistemle taslak ders kitaplarını inceleme ve değerlendirme süreçlerinin çevrim içi ortamlarda da yapılabilmesine olanak sağlandı. Sistemin devreye girmesiyle ders kitaplarının incelenmesinde hem zaman hem maliyet tasarrufu sağlanacak.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), taslak ders kitaplarının inceleme ve değerlendirmelerinin daha nitelikli ve hızlı gerçekleştirilmesi için panel süreçlerinin çevrim içi yapılabilmesine de imkan sağlayan sistemi hayata geçirdi. Çevrim içi panel sistemi, Türkiye'deki tüm akademisyen ve öğretmenlerin kullanımına açıldı. Sistem sayesinde, tüm illerde farklı alanlarda uzman panelistlerin çevrim içi ortamlarda da bir araya gelerek ders kitaplarını inceleyip değerlendirmesi sağlanacak.
#Milli Eğitim BakanlığıYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün düzenlendi. TYT’ ye 2 milyon 607 bin 903 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, tek oturumda 135 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 sosyal Bilimler (Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersinden muaf öğrenciler için ekstra 5 Felsefe), 20 Fen Bilimleri sorusu soruldu. Sosyalde 5 Tarih, 5 Coğrafya, 5 Felsefe ile 5 Din Kültürü Ahlak Bilgisi; Fen Bilimlerinde ise 7 Fizik, 7 Kimya, 6 Biyoloji sorusu yer aldı. Uzmanlar TYT sorularını değerlendirdi.
#TYT HakkındaKütahya Dumlupınar Üniversitesi’nin lisansüstü programlara alacağı öğrenci kontenjanları eleştiri konusu oldu. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Eğitim Yönetimi ve Teftişi Programı için açılan 1000 kişilik kontenjanın kapasitesi eğitimciler tarafından fazla bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Dönmez durumu “rezalet” olarak niteledi. Üniversite yönetimi tepki çeken kararın ardından sayıyı 300’e düşürdü.
#Yüksek LisansUNESCO verilerine göre her yıl 50 bin öğrenci eğitim almak için Türkiye’den yurt dışına gidiyor. Öğrenciler henüz lise çağındayken uluslararası değişim programları aracılığıyla yurt dışındaki eğitim olanaklarının arayışına giriyor. Türkiye’nin en büyük lise öğrenci değişim programı olan WCEP Turkey’in Liseli Büyükelçiler Uluslararası Akreditasyon Programı, 13 devlet lisesi tarafından uygulanarak öğrencilere çift diploma ve üniversiteye öncelikli kabul imkânı sunuyor.
#WCEP TurkeySon bir yılda, yaşam biçimimizi büyük oranda değiştiren, günlük dilimizde “Öğretmenim bugün canlı ders var mı?” gibi cümleleri yaygınlaştıran COVID-19 salgını, eğitim alanını ve uygulamalarını da etkiliyor. Salgının başlangıç döneminde, birçok ülke geçici olarak eğitime ara vermek zorunda kaldı. Bu noktada da acil uzaktan eğitim kaçınılmaz bir çözüm yolu oldu.
#Uzaktan EğitimSabahattin Özbakır, Türkiye’de eksikliği hissedilen sanat ve meslekte ihtiyaç duyulan alanlarda program hazırlayıp, yaklaşık 30 yıldır sanat eğitimi veren Pera Güzel Sanatlar Eğitim Kurumları’nın kurucusu. Türkiye’nin ilk tek 4 bölümlü özel güzel sanatlar lisesiolan Pera Güzel Sanatlar Lisesi ile sanattan yana tercihini kullanan öğrencilere yol gösteriyor. Şişli’deki anadolu lisesi ve ortaokulunun yanı sıra Kadıköy’de Sanat ve Meslek Okulu ve Kanada’da uluslararası dil okulu bulunan Özbakır ile kurduğu okulu ve sanat eğitimini konuştuk:
#Pera Güzel Sanatlar Eğitim KurumlarıMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "MEB olarak ölçme ve değerlendirme süreçlerimizi sürekli iyileştirmek ve yeni yaklaşımları kullanmak istiyoruz. Bu kapsamda dört beceride Türkçe sınav yapabilmeyle ilgili çalışmalarımızı başlattık. Özellikle Suriyelilere yönelik Türkçe öğretiminde bu sınavları kullanmayı planlıyoruz. Daha sonra öğrencilerimizin ana dil becerilerini ölçmek için de yaygın bir şekilde kullanacağız. Bu amaçla 81 ilimizdeki mevcut elektronik sınav merkezlerimizi kullanacağız. Ayrıca tüm illerimizde ölçme ve değerlendirme merkezlerimizin kurulumunu yıl sonuna kadar tamamlamayı planlıyoruz" dedi.
#MEBCUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığı’nın yeni dönemde Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanabileceğini belirterek, “hiçbir manisi yok” dedi. Akar’ı bakan olarak açıklarken aynı anda komutanları da atadıklarını belirterek, “Çünkü Silahlı Kuvvetler boşluk kabul etmez” diyen Erdoğan, “Finans sektörü ile hem pratikte hem de teorikte geçmişi var” dediği Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da işi çok daha seri derleyip toparlayacağına inandığını söyledi. Erdoğan, yeni bakanlar için de, “Bu arkadaşlarımız dünyayı iyi tanıyorlar, dünya ile entegre olmakta bir sıkıntıları yok. En büyük özellikleri dürüstlükleridir, ehliyet ve liyakatleridir” dedi.
#KKTCCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni kabineye Milli Eğitim Bakanı olarak Prof. Dr. Ziya Selçuk’un atandığı açıkladı. Ziya Selçuk, ilköğretimden üniversiteye eğitimle ilgili düşüncelerini yansıtan röportajlarıyla tanınıyordu. Peki, Talim Terbiye Kurulu eski Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk kimdir?
#Ziya SelçukCumhurbaşkanı Erdoğan, yeni kabinede Milli Eğitim Bakanı olarak Ziya Selçuk'un görev yapacağını açıkladı. Bakanlık koltuğuna oturacak olan Ziya Selçuk'un kariyerini ve daha önce neler yaptığını merak eden vatandaşlar, yeni Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk hakkında detaylı bilgi edinmek adına araştırma yapıyor. Peki, Ziya Selçuk kimdir?
#Milli Eğitim BakanıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni kabineyi açıkladı. MEB'e ise sürpriz bir isim getirildi. Talim Terbiye Kurulu eski Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, MEB koltuğuna oturdu. Selçuk, ilk değerlendirmesinde "Bilimin, aklın ışığında elimizden gelen bütün gayreti ekibimizle göstereceğiz." dedi.
#Milli Eğitim BakanıMEB Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, "Dünyada benzer kullanıma sahip birkaç programdan biri olan, yerli ve milli benzerlik tespit yazılım programı 'intihal.net' ders kitaplarının daha hızlı ve kolay incelenmesi noktasında bir çığır açtı. 1.522 kitap inceledik ve bunlarda 32 bin 390 hata tespiti yapılarak, düzeltildi" dedi.
#Alpaslan DurmuşMEB Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, “TEOG gibi birtakım sınavların yani sonuç değerlendirme sınavlarının, öğrencileri bir yere sokmak veya bir yerden atmak noktasında iş gören ve bunun dışında hiçbir şeye yaramayan sınavların toptan kaldırılmasını sağlamamız lazım" dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıTASLAK öğretim programları askıya çıktığında, lise son sınıf biyoloji dersinden evrim ünitesinin çıkarılması çok tartışılmıştı. Müfredatın son şekli henüz açıklanmadı ancak evrim için lise kitaplarına dönüş yolu kapatıldı. 12 yıllık eğik el yazısı kaldırıldı, dik temel harflerle ses esaslı okuma yazma öğretimi başlatılmıştı. Yazı konusunda ise ilkokul birinci sınıfta “bitişik el yazısı” tercihe bırakıldı.
#Evrim Konusu