Güncelleme Tarihi:
1 Eylül 2015’ten itibaren temel liseye dönüşecek dershaneler hareketli günler geçiriyor. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onay alsın almasın dershaneden dönüşerek lise düzeyinde eğitim vererek ‘Temel Lise’ adını alacak kurumlar, 2015 yılı başından itibaren ön kayıt almaya başladı bile. Anadolu lisesi öğrencileri şu anda resmi kayıtlarını bu okullara aldıramasa bile, ön kayıt yaptırarak sözleşme yapıp işi garantiye almaya çalışıyor. Bu acelenin nedeni ise, temel liselere geçecek 12’nci sınıf öğrencileri için var olan kontenjan sınırı. Çünkü bu kurumlar her sınıf düzeyinde, toplam kontenjanın yüzde 30’u kadar kayıt alabilecek. Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ise temel liselere ön kayıt yaptıran velilere, “Öncelikle kayıt alan kurumun resmi açılış işlemlerinin tamamlanıp tamamlanmadığına bakın. Henüz açılışını tamamlamayan, yani iş yeri açma ve çalışma ruhsatını almayan kurumlara kayıt yaptırmayın. Zaten böyle bir kaydın resmi bir karşılığı olmaz, bu kayıtlar sadece bir ön kayıttan öte bir anlam taşımaz” uyarısında bulunuyor.
‘HEM OKUL, HEM DERSHANE’YE İZİN YOK
Özellikle çocuğu Anadolu lisesinde okuyan ailelerin bu kurumlara yönelmesini de değerlendiren bakanlık yetkilieri şu yorumu yapıyor:
“Temel liseler, Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatına göre 2018- 2019 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar faaliyet gösterecek okullardır. Dolayısıyla talep eden öğrencilerin kayıtlarını bu kurumlara alması olağan bir durum. Ancak bir temel lise, her sınıf düzeyinde toplam kontenjanının yüzde 30’u kadar kayıt alabilecek. Kontenjanının bütününü 11 ve 12’nci sınıflar için kullanması söz konusu olmayacak. Ayrıca temel liseler, Anadolu ya da diğer mesleki liseler gibi faaliyet gösteren bir okul türü oldukları için belirlenmiş bir müfredat üzerinden eğitim verecekler. Bu nedenle ‘hem okul hem dershane’ formatında faaliyet yapacağını iddia eden kurumlara kesinlikle müsaade edilmeyecek.”
Kayıtlarda bunlara dikkat!
- Açılışı tamamlanan temel liseler MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün web sayfasından ilan ediliyor. Bu konuda yanılgıya düşmemek için genel müdürlüğün http://ookgm.meb.gov.tr sayfasından açılışı gerçekleşen kurumların isimlerini kontrol edin.
- Açılışı gerçekleşmediği halde ön kayıt alanlara herhangi bir ödeme yapmayın ve herhangi bir sözleşme imzalamayın. Yapılan ödemeler nedeniyle birtakım mağduriyetler ortaya çıkabilir. Çünkü, dönüşüm programına alınan dershanelerden, gerekli fiziki standartları oluşturmamaları nedeniyle açılamayacak kurumların olması ihtimal dahilinde.
- Dershanenin dönüşüm programına müracaat etmesi ya da dönüşüm programına kabul edilmesi, okul olarak faaliyete başladığı anlamına gelmiyor. Dönüşüm programına alınan kurumlara özel okula dönüşme hakkı verilmekle birlikte, bu kurumların ayrıca okul açma prosedürünü gerçekleştirerek okullarının açılış iznini almaları lazım.
4 yıl sonra kapanabilirler
Temel liseye dönüşecek kurumlar, 4 yıllığına mevcut şartlarda eğitim verebilecek. 4 yıl sonra bakanlığın istediği özel okul şartlarını taşımayanlar ya başka bir kuruma dönüşecek ya da kapanacak. Bu nedenle 4 yıl boyunca bir temel lisede okuyan öğrenciler, mezun olduklarında liseleri de ortadan kalkmış olabilir.
Temel lise nedir?
Temel lise, dershanelerin dönüşümü kapsamında özel okul olacak kurumların lise bölümlerine verilen isim. Özel okula dönüşecek kurumların bazıları anaokulu, ilkokul, ortaokul olabildiği gibi sadece lise eğitimi de verebilecekler. Temel liselerde, özel okullarda aranan tüm şartlar aranmamakla birlikte eğitim öğretim faaliyeti için gereken birçok birim isteniyor.
TEOG tercih listesinde yok
Milli Eğitim Bakanlığı’nın taslak olarak açıkladığı ve eğitimcilerin görüş ve önerilerine açtığı ‘2015-Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu’na göre, özel okullar 24 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında kayıt alacak. Devlet okulları için ise TEOG tercihleri 6-16 Temmuz arasında yapılacak. Sonuçlar 14 Ağustos’ta ilan edilecek. Temel liseye kayıt yaptırmak için ise tercih yapmaya gerek yok. Tercih yapıp yerleştiği okulu beğenmeyen öğrenciler isterse temel liselere nakil yaptırabilecek. 12’nci sınıfların kesin kayıtları ise ağustos ayında yapılacak.
Öğrenciye teşvik
Temel liselere gidecek öğrenciler de diğer özel okullarda olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı’nın verdiği eğitim öğretim desteğinden faydalanabiliyor. Bakanlık öğrenci başına 2 bin 500 ile 3 bin 500 TL arasında teşvik veriyor. Bu durumda ortalama 10 bin TL’ye temel liseye kayıt yaptıran bir öğrenci teşvik de alacak olursa 7 bin TL civarında ücret ödeyecek.
2 binden fazla dönüşüm başvurusu
Yetkililerin verdiği bilgiye göre 3 Nisan 2015 itibariyle 2 bin 43 DERSHANE özel OKUL olmak için başvuru yaptı. Bunlardan kaçının temel lise olmak istediği bilinmiyor ancak Bakanlığın internet sitesinde yayımlanan listeye göre onay alanların sayısı 62. Son rakamlar şöyle:
Özel okul olmak için başvuran dershane sayısı 2043
Dönüşüm programına kabul edilen dershane sayısı 1913
Temel lise olması için onay verilen dershane sayısı 62
Müfredat nasıl uygulanacak?
Temel liseler de Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu tarafından oluşturulan programa uymak zorunda. Temel liselerin programında yüz yüze derslerle birlikte, uzaktan eğitim de bulunuyor. İsteyen temel liseler bazı seçmeli dersleri uzaktan eğitim yoluyla verebilir, isteyen ise yüz yüze eğitim yapabilir. Haftalık toplam ders saatleri ise 35 olarak belirlendi.