Güncelleme Tarihi:
ÖSYM Başkanı Ali Demir, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) başvurularına ilişkin soruları yanıtladı. Göreve geldikleri günden itibaren sınavların eğitim sistemini yansıtmasına büyük özen gösterdiklerini belirten Demir, Yükseköğrenime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları’ndaki (LYS) soruların Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatına uygun olmasına önem verdiklerini dile getirdi.
Bu amaçla Bakanlık yetkilileriyle görüştüklerini ifade eden Demir, soru yazan her akademisyenin ve görevlinin, müfredattaki kazanımları incelemelerini istediklerini ve soruların bu kazanımları yansıtan nitelikte olmasını sağladıklarını söyledi.
Sınavlardan sonra Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu’nun soru kitapçığını inceleyerek rapor hazırladığını dile getiren Demir, raporun soruların tamamen müfredat doğrultusunda hazırlandığı sonucunu ortaya koyduğunu belirtti.
Sınavın, eğitimi yansıtmasını ve eğitime şekil vermesini istediklerini anlatan Demir, Talim Terbiye Kurulu ile ortak çalışmalarının devam edeceğini anlattı.
6 bin 236 başvuru yapıldı
ÖSYS sürecinin 2 Ocak 00.00 itibarıyla başladığını anımsatan Demir, gece sistemin başında bulunduğunu ve ekibiyle sürecin sağlıklı bir şekilde başlaması için teyakkuz halinde olduklarını dile getirdi.
İlk başvuran adayı tebrik etmek için telefonla aradığını bildiren Demir, "Şu ana kadar gelen bilgiye göre 6 bin 236 aday başvurdu. Hedefimiz, 15 Ocak 23.59'da bütün başvuruları bitirmek ve yeni bir uzatma talebi olmayacak şekilde bunu tamamlamak. Adaylardan ricam bu süre içerisinde başvurularını yapmaları" dedi.
ÖSYS için başvuru süresinin yeterli olduğunu söyleyen Demir, "Çok kısa sürede sınavı açıklama heyecanımızdan dolayı bir başvuru uzatma istemiyoruz. O nedenle başvurularını son güne bırakmasınlar" uyarısında bulundu.
Başvuru işlemlerini son derece kolaylaştırdıklarını vurgulayan Demir, özellikle ödeme sistemiyle adayların sistem açılır açılmaz başvuru yapmaya başladığını dile getirdi.
İlk bir saat içinde 32 adayın başvuru yaptığını anlatan Demir, adayların doğrudan internet üzerinden ödemelerini yaptığını, sadece son sınıfta okuyan öğrencilerin kendi okullarında başvuruda bulunduğunu söyledi.
Mezun olduğu halde geçen yıl ÖSYS'ye katılmamış olanların da illerdeki sınav koordinatörlüklerinden başvuru yapacağını belirten Demir, bu adayların koordinatörlüklerde fotoğraflarının çekilmesi gerektiğini anlattı.
Başvuruları son güne bırakmayın, şifreleri paylaşmayın
Daha önceki yıllarda ÖSYS'ye girenlerin, internet üzerinden başvurabileceğini hatırlatan Demir, şunları söyledi:
"Adaylardan tekrar ricam, son güne bırakmayıp, başvurularını yapsınlar. Başvurularını yaptıktan sonra mutlaka bilgisayarlarından ‘başvuru tamamlanmıştır’ belgesinin çıktısını alsınlar. Bir başka nokta da adayların ÖSYS ya da ÖSYM'deki aday işlemleri şifrelerini sadece kendilerinin muhafaza etmeleri, hiç kimseyle bunu paylaşmamaları. Çünkü zaman içerisinde bu yanlış yerlere gidebiliyor ve bazen de hiç hoşumuza gitmeyen telafi edemeyeceğimiz sonuçlara yol açabiliyor. Adaylardan özellikle şifrelerini kimseyle paylaşmamalarını istiyorum."
Üniversite giriş sistemine ilişkin kuraları YÖK'ün belirlediğini hatırlatan Demir, bu yıl sistemdeki en önemli yeniliğin, YÖK'ün engelli adaylara özel yetenek sınavında getirdiği kolaylık olduğunu anlattı.
YÖK'ün engelli adayların özel yetenek sınavına girebilme ön şartını YGS'deki 140 puandan 100 puana indirdiğini hatırlatan Demir, bunun özel yeteneğe sahip engelli adaylara avantaj sağladığını söyledi.
Resmi açıklamalarımıza itibar edilmeli
Üniversite giriş sisteminin, pek çok insanın hayatını şekillendirdiğine dikkati çeken Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu nedenle gerek adaylar, gerek anne babaları ve gerek yakınları itibarıyla hassasiyetle takip edilen bir konu. Bu hassas konu hakkında en doğru bilgilendirme sadece ve sadece ÖSYM'nin internet sayfasından edinilebilir. Duyumlar, söylentiler bunlara itibar edilmemeli. Her türlü bilgiyi ya ÖSYM'nin sitesindeki duyurular ya da ÖSYM'nin bizzat basıp dağıttığı kılavuzlardan edinmeliler. Biz adayları bilgilendirici el rehberleri, posterler, kılavuzlar yayınlıyoruz. Resmi açıklamalarımıza itibar etmelerini öneriyorum. Hiçbir zaman üçüncü şahıslardan duydukları haberlerle kaygılanmamalarını, dikkatlerini dağıtmamalarını istiyorum."
ÖSYS'nin ilk aşamasının mart ayında YGS ile ikinci aşamasının ise haziranda LYS ile gerçekleştirileceğini belirten Demir, adaylarının zamanını iyi planlamasının önemine işaret etti.
Adayların her iki sınavı birlikte düşünerek çalışmaları gerektiğini söyleyen Demir, "Adayların LYS içerikli dersleri de bu süre içinde planlamaları 23 Mart'tan sonraki süreci çok daha iyi değerlendirmelerine yol açacaktır. Tüm adaylara bu kapsamda başarılar diliyorum. Sakin olmalarını ve tabii ki bir heyecan konusu ama mümkün olduğunca o heyecanlarını kontrol altında tutmalarını öneriyorum" diye konuştu.
ÖSYM Başkanı sınav merkezlerini inceledi
ÖSYM Başkanı Ali Demir, Ankara Beypazarı'nda sınav koordinasyon merkezini ve okulları inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.
ÖSYM Başkanı Ali Demir, Yardımcısı Ercan Öztemel ile geldiği ilçede, Kaymakam Mustafa Kaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Temur ve Ankara Üniversitesi Beypazarı Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Timur Gültekin'i ziyaret etti. Kaymakam Kaya, Başkan Demir'e sınav yapılacak yerler hakkında bilgi verirken, okullarda gerekli güvenlik önlemlerini alacaklarını ve bu konuda endişe duyulmaması gerektiğini söyledi.
Başkan Demir de öğrencilerin rahat bir ortamda sınava girebilmesinin sevindirici olduğunu belirtti.
Demir ve beraberindekiler, daha sonra sınav yapılacak okulları, başvuru merkezlerini inceleyerek okul müdürlerinden bilgi aldı.