Mikrop haberleri sayfasında Mikrop hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3798 Mikrop haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Tuvalet, banyo, mutfak gibi alanlar evlerimizde en çok kirlenen yerler. Bu alanların haricinde evimizde kirli görünmeyen ama sağlığımızı tehdit eden gizli mikrop yuvaları var. Ev temizliğine ne kadar titizlensek de ne kadar detaylı temizlik yapsak da bazı alanları gözden kaçırıyoruz. Ve tahmin dahi edemediğimiz alanlarda türeyen bu bakteriler sağlığımızı tehdit ediyor. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkHer gün banyoda yaklaşık 30 dakika geçiriyoruz. Ancak en iyi şekilde göründüğümüzden ve en iyi şekilde hissetmemizi sağlamak için çok sayıda kişisel bakım ürünü kullandığımız için, bunların banyoda saklanması gerektiği anlamına gelmez. Aslında çoğu oraya ait değildir ve hatta bazıları nemli ve sıcak bir ortamda tutulursa sağlığımızı ve görünüşümüzü bile etkileyebilir.
#BanyoDiş fırçalarımızın kıllarında, bulaşık süngerimizde sağlığımıza zarar verebilecek onlarca mikrop bulunur. Hayatımızdaki istenmeyen mikroplar temizlemeyi hiç düşünmediğimiz birçok yerde saklanabilir ve düzgün bir şekilde temizlemek zor olabilir. Bu nedenle evlerimizde bakteri üremesinin farkında olmalı ve bununla etkili şekilde nasıl mücadele edileceğini bilmek çok önemlidir.
#TemizlikTüm Türkiye’de şu an maske kullanımı zorunlu. Uzun süre kullanılan maskelerin temizliğinin ne durumda olabileceği Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mikrobiyoloji Laboratuvarı tarafından gösterildi. Uzun süre kullanılan maskelerin tehlike saçtığı belirtildi.
#MaskeYaz ayları klimaların en çok kullanıldığı zamanlardır. Yaz sıcaklarından bunalmaya başladığımız bugünlerde klima çarpmaları ve klimalardan bulaşan enfeksiyon hastalıklarının önemine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr Emin Maden,‘’Yazın gelmesi ve sıcaklıkların yükselmesi ile birlikte artan klima ve vantilatör kullanımı bazı enfeksiyon hastalıklarının ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir’’ diyor.
#KlimaMaske kullanımı koronavirüs salgını nedeniyle zorunlu hale getirildi ancak aynı maskenin defalarca kullanılması sağlığımız için büyük tehdit oluşturuyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar, uzun süreli kullanılan maskelerin üzerine yerleşen mikropların gözyaşı kesesi iltihabına yol açtığını belirterek çok önemli uyarılarda bulundu.
#MaskeERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, "Alışverişler sırasında paranın el değiştirmesi büyük risk oluşturmaktadır. Para elden ele gezer ve virüs bulaştırabilir. Bundan korunmak için mümkünse para üstü almayacak şekilde alışveriş yapmak gerekir" dedi.
#Prof. Dr. Orhan YıldızEvinizde mikropları üzerine çeken birçok nesne olduğunu biliyor musunuz? Bu eşyalar bizim göremediğimiz bakterileri üzerlerinde barındırıyor. Evde sıkça kullandığımız bu nesnelerin temizliğine koronavirüs salgını yaşadığımız şu günlerde ekstra dikkat etmemiz gerekiyor. İşte evimizin en kirli eşyaları…
#BakteriEv tozu mikrobu miteların görülme oranı kış aylarında sıkça artıyor. Bir gram toz içinde yaklaşık 20 bin, 5 yıl kullanılan bir yatakta 10 milyon ev tozu mikrobu görüldüğünü belirten Çocuk Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, "Son çalışmalar, miteların akciğerde DNA hasarı yaptığını ortaya çıkarmıştır. Bu hasar, akciğerin tamir kapasitesini negatif yönde etkiler" dedi.
#MikropHavaların soğumasıyla birlikte özellikle okul ve kreşlerde yaygın olarak görülen Beta enfeksiyonu gerekli önlemler alınmazsa salgınlara neden olabiliyor. Genellikle 3-15 yaş arasında görülen Beta enfeksiyonu bulaşıcı olduğu için yetişkinlerde de görülebiliyor.
#BetaDünyanın dört bir yanından gelen bilim insanları 2015 yılından bu yana MetaSUB projesiyle ‘Kentlerdeki Ulaşım Sistemlerinin Mikrop Haritası’ üzerinde çalışıyor. Stockholm, Londra, Paris, Tokyo, Sydney ve daha onlarca şehrin mikrop haritasını çıkaran ekip projelerine İstanbul ve İzmir’i de dahil etmeye hazırlanıyor.
#GazetehaberleriVücudumuzun en hassas noktalarından biri genital bölgemizdir. Kadın genital bölgesi, yapısı itibariyle daha kolay mikrop kapabilen bir hassasiyete sahiptir. Bu yüzden bakımı ve temizliği düşündüğümüzden de önemlidir. İç çamaşırlarımızın sağlığımızı yakından tehdit ettiğini dile getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Gökçen Erdoğan, iç çamaşırı seçiminden bakımına kadar önemli noktalara değindi.
#SağlıkBir bilim insanı, umumi tuvaletlerde asla el kurutma makinesi kullanmamanız ve bunun yerine her zaman kâğıt havlu tercih etmenizin iğrenç nedenini ortaya çıkardı. Bu haberi okuyunca bırakın el kurutma makinesi kullanmayı, umumi tuvaletlere girmeyi dahi bir kez daha düşüneceksiniz.
#Umumi Tuvalet Mikrop SaçıyorHareket bozukluklarına, Parkinson hastalığına, cilt problemlerine… Zamanında çaresiz denilen birçok hastalığa teknoloji ve uzman doktorlar çare olmaya başladı. Türkiye’nin sağlık sektöründe geldiği noktayı en net gösteren yerlerden biri Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’ndeki Neurolab İstanbul etkinliğine gittim.
#Orkun ÜnDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozKocaeli'de geçen sene özel bir hastanede dördüz doğum sonrası bebeklerinden 3'ünü kaybeden, birinin de gözlerinde görme kaybı meydana gelen Okutucu çifti, yenidoğan çetesi soruşturması sonrası bir kez daha yıkıldı. Yaşadıkları acı dolu günleri hatırlayan çift, yenidoğan çetesi ile ilgili açılan dosyaya dahil olmak için avukatları aracılığıyla dilekçe verdi.
#Yenidoğan ÇetesiABD'deki araştırmacılar, duş başlığı ve diş fırçalarının yüzeyindeki biyofilmde bakteriyofajlar tespit etti. Bilim insanları, 34 diş fırçası ve 92 duş başlığı örneğinde toplam 614 virüs belirleyerek, antibiyotik direncine çözüm sunabilecek mikroorganizmalara dikkat çekti. Araştırmacılar, bu virüslerin kötü hastalıklara yol açmaktan ziyade, bakterileri yok eden yararlı etkiler taşıdığını vurguladı.
#DuşUygun temizlik olmadığında E.coli, salmonella gibi bakteriler yaşam alanımıza yayılabilir. Evlerde en çok mikrop, lavabolarda ve giderlerde bulunuyor. Saç, kıl, tuvalet kâğıdı gibi cisimler, gider borularını tıkayarak suyun akışını engelleyip lavaboyu tıkayabiliyor. .Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Kirli GiderEvimizde gözle görülmeyen ama sağlığımızı tehdit eden gizli mikrop yuvaları var. Banyoyu, mutfağı, tuvaleti köşe bucak temizliyoruz ama ne kadar detaylı temizlik yaparsak yapalım bazı alanları gözden kaçırıyoruz. İşte bu alanlardan biri de mutfak ve banyo giderleri…Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Ev TemizliğiYaşlanmanın kaçınılmaz olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat dürüst olalım eğer yapabilseydik birçoğumuz bu süreci yavaşlatmak isterdik. Şimdi yeni bir araştırma bizi bu olasılığa bir adım daha yaklaştırmış gibi görünüyor…
#Uzun Ömrün Sırlarıİzmir'in Çeşme ilçesinde çıkan orman yangınında 68 yaşındaki Mesut Coşkunöz ile oğlu Hilmi Coşkunöz (38) ve yeğeni Mine Elmas (35) hayatlarını kaybetmişti. Mine Elmas'ın yangın esnasında çekmiş olduğu kamera görüntüsü ortaya çıktı. Görüntüde Elmas'ın, “Evlerimizin olduğu yer yanıyor. Dağa doğru kaçmaya çalışıyoruz. Bulunduğumuz yerde 4 yetişkin, 3 çocuk var” dediği duyuluyor.
#İzmirİzmir'in Çeşme ilçesinde çıkan orman yangınında 68 yaşındaki Mesut Coşkunöz ile oğlu Hilmi Coşkunöz (38) ve yeğeni Mine Elmas (35) hayatlarını kaybetmişti. Mine Elmas'ın yangın esnasında çekmiş olduğu kamera görüntüsü ortaya çıktı. Görüntüde Elmas'ın, “Evlerimizin olduğu yer yanıyor. Dağa doğru kaçmaya çalışıyoruz. Bulunduğumuz yerde 4 yetişkin, 3 çocuk var” dediği duyuluyor.
#İzmirGünümüzde depresyon gibi düşük ruh hali ve çaresizlik semptomlarından şikayetçi olan insanların sayısı artıyor. Yapılan araştırmalar, her beş kişiden birinin depresif semptomlar yaşadığını gösteriyor. Finlandiya'da yapılan yeni bir çalışma ise depresyonun, soğuk algınlığı veya grip gibi bulaşıcı olabileceğini ortaya çıkardı. Bu durumun nasıl gerçekleştiği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunu uzman Psikolog Deniz Mutlu ile mercek altına aldık.
#SağlıkEvde ya da dışarıda bir şeyler yerken elinizden yere düşen yiyeceği alıp ağzınıza atıyor musunuz? Cevabınız 'evet'se siz de 5 saniye kuralını uygulayanlardan birisiniz demektir. 5 saniye kuralına göre, düşen gıda bu süre içinde yerden alınırsa bakteriler bulaşmıyor. Peki gerçekten 5 saniye mikropların yiyeceklere bulaşmasını önleyebilecek kadar kısa bir süre mi?
#5 Saniye Kuralıİstanbul Boğazı köpüklerle doldu, Avcılar sahillerinde ise müsilaj görülmeye başlandı. İstanbul Boğazı'nda oluşan köpüklerin müsilajı hatırlattığını belirten İstanbul Çevre Konseyi Genel Sekreteri Zafer Murat Çetintaş, “Müsilaj uyuyor, uykuda olan müsilajı kışın uyuyan ayılara benzetiyorum” dedi.
#İstanbul