Sarı yaz hep iyi gelir bana. Kışa girmeden güneşin tadını çıkardığım, biraz dinlendiğim, sakinlediğim vakitlerdir. Umut vardır içinde, biraz da hüzün… Ve mutlaka kendim için birkaç gün ayırmak isterim yılın bu zamanında. Belki böyle bir mola vermek isterseniz diye bu yaz deneyimlediğim otellerden ve restoranlardan güzel bir sarı yaz seçkisi hazırladım size. Kendimi Akdeniz’le sınırlamadım; Kuzey Ege’ye de uğradım.
#Saffet Emre TONGUÇTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaHatay'da, 1975'te tamamen kurutulan Amik Gölü havzasında hem deprem öncesi yağışlar hem deprem sonrası yer altı su kaynaklarının yükselmesi ile su toplama alanındaki su miktarı arttı; birçok yol ve tarla su altında kaldı. Göl uzmanı Dr. Erol Kesici, "Bu gölün bir çanağı var; altında da kayaç-taşlık yapılar. Bunlar depremden etkilendi" dedi.
#HatayKitle turizminin başkenti Muğla’da geçen yıllarda yaşanan yangınlar sonrası başlayan bilinçli, sürdürülebilir turizm atağında ‘doğaya saygı’ hem turistler hem de turizmciler için artık daha önemli hale geldi. Geçen hafta gittik, yerinde gördük. Sorumlu turist bekleyen Akyaka, 12 aylık bir destinasyon olduğunu kanıtlarcasına, kasım sonunda pek çok yerde kar başlamışken yaşadığı ‘küçük bahar’la karşıladı bizi...
#MuğlaTBMM'de gıda tasarrufuyla ilgili sunum yapan ve burada orman yangınlarının önlenmesine karşı öneride bulunan, dünyanın en iyi 10 şefinden Ebru Baybara Demir, "Elimizde o kadar fazla ağaç atığı var ki bunları yonga makinesinden geçirip, nemlendirerek ormanda yanmış arazinin üzerine koyduğumuz zaman bu tabaka yağmuru çekiyor ve şişiyor, akmıyor. Buradaki kül tabakası ile aşağıdaki toprak tabaka arasında bir mikroklima oluşturduğu için burada hayat başlıyor ve toprağın iyileşmesi hızlanıyor. Biz bu çalışmayı Tarım ve Orman Bakanlığı önderliğinde yapmak istiyoruz. Budama atıklarını götürüp ormana değil de buralarda malçlama malzemesi haline getirebilirsek aslında çok büyük bir şekilde oradaki orman yangınının yayılma hızını belki geriye çekebiliriz" dedi.
#TBMMAvrupa dünyası askerlik ve iktisadi müdahaleden çok teatraliteyi seviyor. Carnegie Hall ve Viyana Filarmoni Orkestrası ünlü şef Valery Gergiev ile piyanist Denis Matsuev’in konserlerini iptal etmiş, hatta Gergiev’in Berlin’deki işine son verilmiş. Hayatını sanata adayan insanların sırf kimlikleri ve pasaportları dolayısıyla hem de bu meşhur sanatçıları seven birçok dinleyici olduğu halde bu muameleye tabi tutulmaları nasıl kabul edilebilir.
#Valery GergievSakarya Nehri’nden beslenen verimli topraklarda mikroklima etkisiyle çeşit çeşit sebzeler yetiştirildiğini ifade eden Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesi Belediye Başkanı Hüseyin Çam, “Bölgede marul, roka, maydanoz, dereotu, ıspanak, yeşil soğanın yanı sıra domates, salatalık, patlıcan, biber gibi sebzelerin üretimi yapılıyor” dedi. Çiftçiler de “Pandemide arz talep de arttı, gıda sektörü hareketlendi. Bu sebeple de insanlar var gücüyle çalışmaya başladı” diye konuştu.
#GazetahberleriTÜRKİYE'nin 3 bin 350 metre uzunluğuyla 10'uncu büyük mağarası olan, Zonguldak'taki Gökgöl Mağarası, 2 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından 19 Mayıs'ta tekrar ziyarete açılıyor. Mağaranın gezilebilen 875 metrelik yürüyüş parkuru bölümünde fosil giriş, astım salonu, harikalar salonu ve mucizeler salonu bulunuyor.
#ZONGULDAKElazığ'da 2 bin 340 rakımlı Haroğlu Dağı'nın zirvesinde tesadüfen keşfedilen böcek türü, renkleriyle ilgi çekiyor. Prof. Dr. İnanç Özgen, "Küresel ısınmadan dolayı hava sıcaklıkları değişti. Tarımsal ilaçların zararlı etkileri oldu. Bu nedenle nadir görülen bir tür. Akademik kaynaklara göre daha önce düşük rakımlarda görülmüş. Bu türü bu kadar yüksek rakımda doğa gezisi sayesinde tespit edebildik. Renkli tüyleri o kadar güzel ki insan bakmaya kıyamıyor." ifadelerini kullandı.
#Haber'DOĞU'nun Çukurova'sı' olarak bilinen Iğdır Ovası'nda, kayısı ağaçlarının çiçek açmasıyla renk cümbüşü yaşanıyor. Mikroklima iklimi ve coğrafi konumu ile yılda yaklaşık 50 bin ton kayısı üretiminin yapıldığı kentte çiçeklenen ağaçlar, doğaseverlerin ilgi odağı oldu.
#Iğdır Ovası‘Peynirin Hikâyesi’ isimli belgesel için bir yıl boyunca Anadolu’yu dolaştım. Ülkemiz peynir çeşitliliği açısından eşine az rastlanır bir coğrafya. Gezdiğim gördüğüm yerlerden edindiğim bilgiler ve ‘Peynir Aşkına’ kitabının yazarları Berrin Bal Onur ve Neşe Biber’in katkılarıyla bir peynir haritası hazırladık. Elbette hepsini buraya sığdırmak mümkün değil ama bölge bölge öne çıkanlara birlikte göz atalım.
#Seyahatİklim değişikliği; tarım ve hayvancılığı nasıl etkileyecek? Gıda ürünlerinde maliyetleri nasıl yönlendirecek? Vatandaşın bütçesine nasıl yansıyacak? Önümüzdeki dönemde bizleri neler bekliyor? Yağış rejimindeki değişikliğe bağlı olarak verim nasıl olacak? Sulama nasıl yapılmalı? Ürün ekiminde neler öne çıkıyor, neler azalıyor? Bu soruların yanıtlarını veren BTB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı ve ZMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erkan Yaslıoğlu, iklim değişikliğinin tarım ve hayvancılık üzerine etkileriyle ilgili değerlendirmede bulundu.
#BursaAnamur'un tarihi antik çağlara kadar uzanmaktadır. Akdeniz’in en güney noktasında yer alanA namur tarihi doğası, geniş kumsalları, temiz denizi ve özgün kültürel dokusuyla turistlerin de ilgi odağı. İlçede Muz başta olmak üzere, her türlü sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır. Anamur muzu ülke ve dünya geleninde başlı başına bir markadır. İşte Anamur'un coğrafi konumu ve tarihi...
#AnamurTürkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'nın incisi olarak adlandırılan tarihi ve doğal güzelliklerin buluştuğu Ihlara Vadisi, son günlerde Rus turistlerin akınına uğruyor. Turistler, 14 kilometre uzunluğundaki vadide fotoğraf çekilmeden ayrılmıyor. Rus turistlere rehberlik yapan Selim Ateş, ''Sonbahar döneminde Ihlara Vadisi'ne başta Rusya olmak üzere, Ukrayna ve Pakistan'dan gelen ziyaretçiler ilgi gösteriyor' 'dedi.
#KapadokyaTürkiye’nin en uzun 10. Zonguldak’ın ise en uzun 2. mağarası olma özelliği taşıyan 3.5 milyon yıllık Gökgöl Mağarası'ndaki tadilat çalışmaları, Zonguldak Mağaraları Ziyaretçi Merkezi projesiyle önümüzdeki günlerde tamamlanacak. Fosil giriş, Astım Salonu, Harikalar Salonu gibi bölümlendirilen ve geçmiş yıllarda ziyaretçi akınına uğrayan mağara, yeni dönemde de adından söz ettirecek.
#Gökgöl MağarasıGündemdeki haberler ardından Artos Dağı’nın konumu ve yüksekliği merak ediliyor. Kelebek çeşitleri bakımından dünyanın en önemli yerlerinden biri olan Artos, dağcıların da gözdesi. Dünya üzerinde Artos’a eşdeğer özellikler gösteren tek dağ Yeni Zelanda’dadır. Peki, Artos Dağı nerede, yüksekliği kaç metre? Artos Dağı hakkında bilgiler...
#Artos Dağı Nerede