Yemek yemeyi herkes sever. Hayatta kalmamız için beslenmemiz tabii ki şart. Ancak ben bugün sizlerle yemeklerinizi ne şekilde ve nasıl tükettiğinizle ilgili bir farkındalık yaratmak istiyorum. Çünkü modern şehir hayatının da bir getirisi olan hızlı yeme kültürünün hem sağlığımızdan hem de yaşam kalitemizden çaldığını göz ardı ediyoruz. Hocam ne var ki, hızlı yemek tüketmekte diyorsanız, o zaman gelin, vücudumuza olan zararlarına birlikte bakalım.
#Buğra Buyrukçuİnek sütü alerjisi, inek sütünün içerisinde bulunan protein yapısının immünolojik mekanizma ile meydana gelen reaksiyonlara verilen addır. İnek sütünün içerisinde insanların antikor üretmesine sebep olan 20 tane protein çeşidi yer alır.
#İnek Sütü AlerjisiRamazan ayında oruç tutmak kişinin sağlığını iyileştirebilir, ancak doğru şekilde beslenme ve gerektiğinde ilaç kullanımı uygulanmazsa sindirim sağlığıyla ilgili bazı hastalıkların tetiklenmesine neden olabilmektedir. Oruç ve sahurda fazla yemek yemek ve iftarı geciktirmek olumsuz etki eder. Ramazan ayında özellikle iftar veya sahur yemeklerinde çok fazla yedikten sonra reflü, hazımsızlık, şişkinlik ve mide ekşimesi gibi sindirimle ilgili şikayetlere sıklıkla rastlanır. Ölçülü yemek yemeye ve bu şikayetleri tetikleyebilecek yiyeceklerden kaçınmaya dikkat edilmelidir.
#Mide Ve Bağırsak SağlığıRamazan ayında mide ve bağırsak hastalıklarının daha çok görüldüğünü belirten Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Demirci, uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Demirci, “Uzun süren açlık gastrit ve ülser gibi şikayetleri artırabilir. Hamur işi gibi yoğun karbonhidratlı gıdalardan kaçınmak gerekir. Bunlar kan şekerini aniden yükseltip düşüreceği için orucun iftara yakın döneminde kişide ciddi açlık, hipoglisemi, tansiyon düşüklüğü gibi bulgular yaratabilir” dedi.
#Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan DemirciBeyniniz yaşlanmaya hazır mı? TUİK verilerine göre; ülkemizde 65 yaş üzeri birey sayısı 10 milyon civarında ve 2040 yılında bu rakamın 16 milyonun üzerine çıkması bekleniyor. Tıp alanındaki gelişmeler de yaşam sürelerinin uzamasını sağlıyor. Toplumdaki yaşlı bireylerin oranı her geçen gün artarken, bilimsel çalışmalarla yeni soruların yanıtları aranmaya başlandı: İleri yaşlara ulaşmayı başaran bir bireyin beyni diğer organları kadar sağlıklı kalabilecek mi? Bir bireyin böbrekleri, akciğerleri, karaciğeri ve kalbi sağlıklı kalırken, beyni bu organlara oranla daha hızlı yaşlanabilir mi? Peki beynimizi hızla yaşlandıran faktörler neler? Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Seçkin beynimizde hasar oluşturan 6 problemi anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu!
#BeyinEn çok kadınlarda görülen anemiye ilişkin uyarılarda bulunan Prof. Dr. F. Deniz Sargın, Anemi aslında bir hastalık değil semptomdur. Aneminin nedeninin mutlaka tespit edilmesi gerekir. Kilo almak anemiyi getirir diye bir şey yok. Halk arasında demir kullanırsam kilo alırım gibi bir inanış var. Bu doğru değil. dedi.
#AnemiCumhurbaşkanı Erdoğan'ın, yurt dışındaki Türk bilim insanlarına yaptığı davet ilk olarak doktorlardan karşılık buldu. Uluslararası alanda Türkiye’nin yüz akı olan 14 bin Türk doktor, Türkiye için ilaç üretecek, tıbbi cihaz geliştirecek, ameliyat deneyimlerini canlı olarak paylaşacakları Bilim Köprüleri Projesi’nde bir araya geldi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanFerritin eksikliği ya da yüksekliği bazı sağlık problemlerinin işaretidir. Demir eksikliği, mide ve bağırsak hastalıkları, C vitamini eksikliği, alkol ve sigara tüketimi, tiroid ve bağırsak iltihabı gibi eksiklik ve hastalıklar ferritin eksikliğini tetikler. İşte,ferritin ile ilgili bilinmesi gerekenler
#Ferittin EksikliğiNeem ağacı, Hindistan’da binlerce yıldır 'köy eczanesi' olarak biliniyor ve kullanılıyor. Hintli kadınların bir numaralı güzellik sırrı olan Neem ağacını siz de bakım rutininize ekleyebilirsiniz. Neem ağacı nedir? Neem ağacının faydaları nelerdir?
#BakımBİR ÇOK HASTALIĞA ŞİFA OLDUĞU BİLİMSEL VERİLERLE TESPİT EDİLEN BİNGÖ’ÜN ILICALAR BELDESİNDEKİ KAPLICALARIN BULUNDUĞU BÖLGE DOĞAL GÜZELLİKLERİ İLE DE YAZ DÖNEMİNDE TATİLCİLERİN İLGİ ODAĞI HALİNE GELDİ. BELDENİN 3 BİN 600 KİŞİLİK NÜFUSU, YAZ DÖNEMİNDE İKİ KATINA ÇIKIYOR.
Son zamanlarda ilaçların yan etkilerinin ciddiyet kazanması üzerine "doğaya dönüş" hızlandı. Dünyadaki 93 bin dolayındaki bitki türünden, 20 bini hastalıklara çare olarak kullanılıyor. Herbalist Tarkan Güveloğlu şifalı bitkilerin doğru kullanım rehberini açıklıyor.
#Beslenme2024 yılının ocak ayında prostat kanserine yakalandığı açıklanan İngiltere Kralı 3. Charles'ın iyileşme sürecini hızlandırmak ve kanseri yenmek amacıyla kırmızı et tüketmeyi bıraktı. Her zaman yediğine içtiğine dikkat eden kral, artık daha özenli davranıyor ve kırmızı eti diyetinden tamamen çıkardı. Peki kırmızı et ile kanserin ilişkisi nedir? İşlenmemiş et de riskli mi? Ne sıklıkla tüketmeliyiz? Uzmanlar ne diyor?
#Kral CharlesKış, sadece kar ve soğuktan ibaret değildir; aynı zamanda doğanın sunduğu lezzetli ve sağlıklı sebzelerle vücudumuzu besleyebileceğimiz bir mevsimdir. Bu sebzelerle yapacağınız yemekler, soğuk günlerde hem sizi ısıtacak hem de sağlığınıza sağlık katacak. Morlahanadan havuca hepsini biraz zeytinyağıyla fırınlayabilir, rendeleyip salatalara katabilir, buharda pişirip zeytinyağıyla her öğününüzde eşlikçi olarak kullanabilirsiniz...
#Kış