Mide balonu işleminin ameliyatsız olarak yaklaşık 15 dakikada tamamlandığını söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cem Güçlü, “Bu işlemde hasta uykulu bir halde (sedasyon) iken endoskopi yapılır ve aynı yoldan mide balonu yerleştirilir. Mide balonu etki mekanizması ise midede yer kaplayarak sürekli tokluk hissi yaratması, böylece her öğünde daha az gıda tüketimi ile hastanın kilo vermesini sağlamaktır” dedi.
#1Mide balonu işleminin ameliyat - sız olarak yakla - şık 15 dakikada tamamlandığını belirten Genel Cer - rahi Uzmanı Op. Dr. Cem Güçlü, bu işlemde hasta uykulu bir haldey - ken (sedasyon) endoskopi yapıldı - ğını ve aynı yoldan mide balonunun yerleştirildiğini söyledi. Mide balonunun etki mekanizmasını da anlatan Güçlü, midede yer kap - layarak sürekli tokluk hissi yarattığını, böylece her öğünde daha az gıda tüketimiyle hastanın kilo vermesinin sağlandığını kaydetti. Mide balonu - nun midede maksimum 6 ay-1 yıl süreyle bırakıl - dığını ifade eden Güçlü, “Ancak diğer girişimsel yöntemlerden önemli bir farkı, balonun belli bir süre sonra çıkarılması - dır. Hastaların diyetisyen takibi şarttır. Hastalar bu süre içinde yapılarına göre yüzde 10-20 arasın - da kilo verir” dedi.
#1Karın bölgesi, vücudumuzun kaburga bölgesinde bulunuyor. Bu bölgede ise, bazı nedenlerden dolayı bazı şişkinler meydana gelebilir. Yaygın bir şekilde görülen karın şişliğinin pek çok farklı nedeni vardır. Genellikle de gaz sorunlarından kaynaklanan karın şişliğinin çok daha farklı nedenleri de olabilir. Karın şişkinliğine iyi gelen hareketler nelerdir sizler için derledik.
#Karın ŞişliğiHıçkırıkla birlikte boğazda ve göğüste oluşan yanma hissine mide yanması deniliyor. Bu durum yemeklerde özellikle baharatlı, yağlı ve asitli gıdaları yedikten sonra ortaya çıkabilir. Ancak mide yanmasına iyi gelen bitkisel çaylar ve yiyeceklerle evde doğal yollarla çözüm üretmek mümkün. Peki mide yanmasına ne iyi gelir ve nasıl geçer? Mide yanması neden olur? Soda ve süt mide yanmasına iyi gelir? Mide yanmasına iyi gelen çaylar hangileri? İşte evde sürekli mide yanmasına iyi gelen yiyecekler ve bitkisel öneriler...
#Mide YanmasıGünümüzde giderek sıklığı artan ve birçoğumuzun yaşam kalitesini bozan reflü hastalığı veya tıbbi adı ile gastroözofageal reflü hastalığı mide asidi ve bunun yanında mide içindeki diğer safra, gıda artıkları gibi içeriğin yemek borusuna doğru geri gelmesidir.
#ReflüMide bulantısı bazen ciddi sorunlara işaret edebilir. Çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen mide bulantısı günlük hayatı da olumsuz etkileyebilir. Mide bulantısının nedenleri arasında aşırı kahve tüketimi, alkol alımı sonrası ya da üşütme gösterilebilir. Mide bulantısına iyi gelen bitkisel yiyecek ve içecekler sayesinde doğal yollarla evde çözüm üretmek mümkün. Peki, mide bulantısı nasıl geçer? Evde mide bulantısına ne iyi gelir? İşte mide bulantısının nedenleri ve mide bulantısını hemen kesen öneriler...
#Mide BulantısıMide fıtığı, midenin üst kısmının diyaframdan yukarı doğru göğüs boşluğuna kaymasıdır. 50 yaşın üzerindeki kişilerde daha sık görülebilen bu durum diyaframın zayıf olması halinde görülür. Peki mide fıtığı nedir, neden olur? Mide fıtığı belirtileri ve tedavisi...
#Mide FıtığıMide içeriğinin mideden yemek borusuna doğru geri kaçışı gastroözofageal reflü olarak tanımlanır ve halk arasında kısaca reflü hastalığı olarak bilinmektedir. Reflü nadiren ve kısa süreli oluyorsa bu durum fizyolojik olarak normal kabul edilir ve kişide bir şikayet yada rahatsızlığa yol açmaz . Ancak reflü hastalığı durumunda kişide sıklıkla yemeklerden sonra olan ciddi bir çok yakınma olabilmektedir.
#GastroözofagealGünümüzde giderek sıklığı artan ve birçoğumuzun yaşam kalitesini bozan reflü hastalığı veya tıbbi adı ile gastroözofageal reflü hastalığı mide asidi ve bunun yanında mide içindeki diğer safra, gıda artıkları gibi içeriğin yemek borusuna doğru geri gelmesidir.
#Sağlık YanınızdaSon zamanlarda her yaş grubundan bireyin ortak hastalığı olan reflü, bireyin yemek yedikten sonra mide içeriğinin istemsiz olarak yemek borusuna ve ağza geri gelmesi olarak tanımlanmaktadır. Reflü, göğüs ağrısı ve yutma güçlüğü, ağza acı, ekşi tatta sıvı gelmesi, ağızda koku ve kötü tat, diş çürükleri, kronik boğaz ağrısı, çarpıntı, alerjik astım, sinüzit gibi yakınmalar ile karakterize bir hastalıktır. Reflü, özellikle mide fıtığı, hamilelik ve şişmanlık gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Halk arasında stres de reflü nedeni olarak gösterilse de stres sadece mide şikayetlerinin ortaya çıkmasına ve artmasına neden olur. Herhangi bir mide rahatsızlığına sebep olmaz. Reflüde tıbbi tedavi ne olursa olsun mutlaka diyet tedavisi uygulanmalıdır.
#ReflüGöğsün arkasında yanma, boğazda gıcık, yediklerin ağza geri gelmesi gibi şikayetlerle ortaya çıkan ve her 5 kişiden 1’nde görülen reflü rahatsızlığı alınan önlemlerle engellenebiliyor. Ancak ihmal edilip uzun yıllar tedavi edilmeyen reflü, Barrett Özofagus hastalığı hatta yemek borusu kanseri gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
#SağlıkReflü, sık karşılaşılan mide rahatsızlıklarından biri. Midede ekşime ve yemek borusunda yanma gibi belirtilerle ortaya çıkabileceği gibi bazen farklı bulgularla da gösterebiliyor. Peki reflü nedir, belirtileri nelerdir? Hangi durumlar reflüyü tetikler? Reflü şikayetleri nasıl azaltılabilir? Konuyla ilgili detayları uzmanlardan öğrenelim.
#ReflüBirçok insan yemek sonrası midesinde hazımsızlık ve yanma hissinden şikayet etmektedir. Bu durum bazı kişilerde geçiciyken bazı kişilerde sık sık tekrarlanan bir hastalık haline gelir. Sebebi ise toplumun yaklaşık yüzde 20’sinde görülen ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen reflüdür. İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ayşegül Navdar reflü ve reflüsü olan hastaların nasıl beslenmesi gerektiğiyle ilgili önemli bilgiler veriyor.
#ReflüSindirim sistemi ''Alt sindirim bölümü'' ve ''Üst sindirim bölümü'' olmak üzere ikiye ayrılır. Üst sindirim bölümü, mide, ağız, yutak ve yemek borusundan oluşur. İnce bağırsak, kalın bağırsak ve anüs ise alt sindirim bölümünde yer alır. 6. sınıflar için sindirim sistemi konusunu ayrıntılı bir şekilde anlattık.
#6. Sınıf Fen Bilgisi Sindirim Sistemi Konu AnlatımıObezite ile mücadelede önemli bir ilk adım sayılan mide balonu uygulaması, aynı zamanda detayları en az doğru bilinen ve merak edilen konulardan birisi.<br><br>Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ozan Andaç Erbil, konu ile ilgili doğru bilinen yanlışları anlatırken, operasyon ve sürece dair tüm merak edilenleri anlattı.
#Mide Balonu Ve ObeziteUzun süre devam eden reflüde, barret özofagus denilen yemek borusu ile midenin birleştiği noktada ortaya çıkan mukozal değişiklikler oluşmaya başlayabileceğini söyleyen Gastroenteroloji Uz. Dr. Gökhan Aksakal, reflü şikayetlerini azaltacak 10 öneride bulundu.
#Reflü NedirMide rahatsızlıklarından olan reflü tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olarak kişilerin yaşam kalitesini düşürebiliyor. Ses kısıklığı, midede ağrı, ağza acı su gelmesi gibi belirtilerle kendisini gösteren reflüde, genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Peki, reflü hastalığı nedir nasıl anlaşılır? Reflü belirtileri nelerdir? İşte, reflü hakkında detaylı bilgiler.
#Reflü NedirHıçkırık, ansızın başlıyor ve çoğu zaman ciddi bir hastalık olarak görülmüyor. Ancak uzun sürmesi halinde rahatsız eden bir sağlık problemine dönüşebiliyor. 48 saati aşan ve geçmeyen hıçkırıkların altında, gırtlak hastalıkları, akciğer ve beyin tümörü ile kalp zarında enfeksiyon oluşması, beyin damarlarında tıkanma gibi ciddi hastalıkların varlığı söz konusu olabiliyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak hıçkırık hakkında bilgi verdi.
#Hıçkırık Nasıl GeçerPek çok yerde sabah aç karnına içilen sirkenin zayıflattığı söyleniyor. Peki, sirkeli su gerçekten işe yarıyor mu, kilo verdiriyor mu? Sirkenin bir uzmana danışılmadan aç ya da tok tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Işın Sayın, sirkenin ve sirkeli su içmenin vücuda etkilerini anlattı.
#Sirke İle Zayıflayanlar