Yapılan araştırmalar, tarımda kullanılan böcek ilaçlarının meyve ve sebzelerin içeriğine geçtiğini ve toksik etkiler yaratarak, insan sağlığına ciddi zarar verdiğini gösteriyor. Elma, çilek, patates, ıspanak, şeftali, kiraz, üzüm ve domates ise yüzeyinde en fazla böcek ilacı içeren gıdalar olarak dikkat çekiyor.
#MutfakSebze ve meyvelerdeki bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için pestisit adı verilen maddelerin kullanılıyor ve bu maddeler sağlığı tehlikeye sokuyor. Beslenme ve Diyet uzmanı Gökçe Bönce, sebze ve meyvelerin temizlemesi ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#Sebzeler Nasıl YıkanmalıTrabzon hurmasının kurusu; taze halinden daha lezzetli olduğu için daha fazla tercih edilmektedir. Güneşte kurutulduğu zaman sağlık bakımından çok yararlı hale gelen Trabzon hurması kurusu, sağlık bakımından da türlü yararlara sahiptir. Peki Trabzon hurması nasıl kurutulur ve saklanır? Evde cennet elması fırında dilimli ya da bütün olarak kurutma nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Trabzon HurmasıKurutulmuş pek çok meyve, taze meyvelere oranla daha fazla tercih edilmektedir. Kurutulmuş meyvelerin birden fazla olduğunu söylemek doğru olacaktır. Bununla beraber meyveler; fırında, güneşte ve ipte kurutulabilmektedir. Şeftalinin kurusunun çok sevilerek tüketildiği belirtilebilir. Peki, şeftali nasıl kurutulur ve saklanır? Evde kışlık şeftaliyi fırında ve diğer kurutma ipuçları nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#ŞeftaliBöbrek taşları dünya genelinde yaygın bir problem. Vücuttaki su miktarı azaldığında mineral ve tuzlar kristalleşerek böbrek taşlarına yol açabiliyor. Genelde orta yaşlarda görülen hastalık, artık gençleri ve çocukları hedef almaya başladı. Açıklanan son rapor uzmanları korkuturken, hastalığın ülkemizdeki görülme sıklığındaki artış ise endişe verici… Peki neden böbrek taşı hastalıkları bu kadar arttı? Çocuklarda görülmesinin altında yatan unsurlar neler? Nasıl önlemler almak gerekiyor? İşte tüm bu soruların cevapları…
#SağlıkSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybedenler var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? Uzmanlarla enine boyuna tartıştık.
#MeyveSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya medyasında sık sık gündeme geliyor. Çok acı ama bu nedenle hayatını kaybedenler bile var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ve Uzman Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Rumeysa Kalyenci ile konuştuk...
#Pestisit2 yıl önce ailesiyle birlikte nar yiyen 4 yaşındaki bir çocuk yaşamını yitirmişti. Birkaç gün önce ise bu vakanın adli tıp raporu ortaya çıktı. Rapora göre küçük kızın yediği nara sıkılan tarım ilacından zehirlenerek öldüğü tespit edildi. Kabuğunu soyarak tükettiğimiz meyvelerde bile böyle bir tehlike varsa ‘asıl vitamini kabuğunda’ diye soymadan tükettiğimiz meyveler ne kadar riskli? Artık kabuğuyla ısırarak elma armut yiyemeyecek miyiz?
#Gıda GüvenliğiGıdada yapılan hileler her geçen gün şaşırtmaya devam ediyor. Vatandaşın sağlığını hedef alan gıda hilekârları, soframızdaki hemen her şeye göz dikti. Şimdi de sıra mutfağımızın olmazsa olmazı salçaya geldi. Peki salçada hileler insan sağlığını nasıl etkiliyor? Uzmanlar yanıtladı.
#SalçaCOVID-19 pandemisi herkesin hayatında birçok düzeni değiştirdi. Kanser hastalarında da bu sürecin biraz daha artmış kaygıları barındırdığını belirten Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Yeşim Yıldırım, kanser hastalarının bu süreçte tedavi, beslenme ve grip-zatürre aşıları ile ilgili olarak en çok merak ettiği 6 soruyu cevaplandırdı.
#PandemiGıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, koronavirüs nedeniyle gıda hijyeni sağlama konusunda endişelerin arttığına dikkati çekerek, "Sabun el için, meyve sebze için değil. Meyve ve sebzeleri sabun gibi kimyasal içerikli temizleyicilerle yıkamak zehirlenmelere yol açabilir" dedi.
#GıdaGünlerdir onunla yatıp onunla kalkıyoruz. Bütün medya organları Covid-19 hakkında şimdilik bilinen bütün bilgileri tekrarlıyor. Ancak ne kadar tekrarlansa az çünkü karşımızda daha önce hiç karşılaşmadığımız türde bir sorun var. Biz de en başa döndük, elinizin altında bulunması gereken bilgileri derledik.
#KoronaMarmelatlar ve reçeller pırıl pırıl renkleri ve mis gibi kokularıyla kahvaltı sofralarımızın adeta süsü durumunda. Özellikle yaz meyveleriyle yapılan reçellerin ve marmelatların lezzetine doymak mümkün değil. Şeftali de bu meyveler arasında ilk sıralarda geliyor. Peki şeftali reçeli ve şeftali marmelatı nasıl yapılır? İşte yazın lezzetine dört mevsim doymanızı sağlayacak şeftali reçelinin ve marmelatının tarifi ve püf noktaları…
#Şeftali Marmelatı Nasıl YapılırNorovirüs enfeksiyonunu daha önce duymamış olabilirsiniz. En çok yemekler ve kalabalık ortamlarda ortaya çıkan ve soğuk havaya toleransı olan norovirüs söz konusu olduğunda hastalanmanız yüksek bir ihtimal. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık, son zamanların en merak edilen hastalığı norovirüs enfeksiyonunu anlatıyor.
#Norovirüs EnfeksiyonuYeni doğum yapmış anneler, emzirme döneminde nelere dikkat etmelidir? Annenin sütü az geliyorsa neler yapılmalıdır? Anneler bu süreçte nasıl beslenmelidir? Anne sütü nasıl saklanmalıdır? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, lohusalık döneminde en çok merak edilenleri açıkladı.
#LohusaKendi içinden filizlenen domatesler, insanın elini çizen maydanozlar... Üzerinde hem ‘yerli üretim’, hem de ‘ithal’ yazan etiketler... GDO’lu ürünler, gıdalardaki ağır metaller, sahtecilik, derken başımıza bir de şarbon korkusu çıktı. Herkes evine, mutfağına ne sokacağını, çoluk çocuğuna ne yedireceğini şaşırmış durumda. Çaresizlikten vejetaryen kesilen aileler bile var. Peki ne yiyeceğiz? Nelerden uzak durup kime güveneceğiz? Alışverişte, etiket okurken, aldıklarımızı pişirirken, saklarken kendimizi ve sevdiklerimizi nasıl koruyacağız? Korkunç hastalık ve melanetlerden nasıl sakınacağız?
#BalıkOkullar açıldı, öğrenciler iki haftalık tatilin ardından yeniden ders başı yaptı. Eğitim öğretim yılının ikinci dönemi başlarken, uzmanlar da beslenme çantası hazırlayan ailelere uyarılarda bulunuyor. Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel’e göre öğrencilerin beslenme çantalarında kuru ve taze meyve, et, süt, tahıl ve sebze ürünleri olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.
#Beslenme ÇantasıAğırlıklı olarak bahar mevsiminde ortaya çıkan polenler, kimi zaman hayatı zorlaştırabiliyor. Aşırı hijyen, sigara, ani hava değişiklikleri, besinlerde kullanılan katkı maddeleri, ilaç ve kozmetikler, stres günümüzde alerjinin daha da artmasına sebep oluyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece, bahar mevsiminde ortaya çıkan alerjenleri anlattı.
#AlerjiBazı sağlık sorunları ile eskisinden daha sık karşılaştığımızın farkında mısınız? Mesela mide reflüsünü, Haşimoto hastalığını, kronik yorgunluk sendromunu, Alzheimer hastalığı veya rahatsız ayak sendromunu elli yıl öncenin hastaları bilmiyor, doktorları ciddiye bile almıyordu. Hipertansiyonu, şeker hastalığı, kilo fazlalığı olanların ya da kansere yakalananların sayısı tarihin hiçbir döneminde bu kadar artmamıştı.