Toksoplazmoz, bildirimi zorunlu hastalıklar listesinde
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Sağlık Bakanlığı, halkı toksoplazmoz hastalığı konusunda bilgilendirmek için 500 bin broşür bastırdı.
81 ilde sağlık müdürlükleri aracılığıyla evlerin posta kutularına dağıtılan broşürlerde hastalığın nasıl bulaştığından tedavi yöntemlerine kadar pek çok bilgi yer alıyor. Özellikle evde kedi besleyen hamile kadınların dikkatli olmasında fayda var.
HASTALIKTAN KORUNMAK İÇİN NE YAPACAKSINIZ?
Hastalık kedi dışkısıyla kirlenmiş suları içen ve yemleri tüketen hayvanlara da bulaşabilir. Bu sebeple bütün etler ve sakatatlar, iç ısıları en az 70 derece olacak şekilde veya etlerde pembe kısımlar kalmayacak biçimde iyice pişirildikten sonra yenmeli; asla çiğ veya az pişmiş tüketilmemeli. Hatta tam pişmeden tadına bile bakılmamalı.
Çiğ et ve sakatatla uğraşırken eldiven giyilmeli; etlere veya sakatatlara çıplak elle temas söz konusu olursa mutlaka eller bol su ve sabunla iyice yıkanmalı. Eller iyice yıkanmadan kesinlikle ağza götürülmemeli.
Çiğ ve sakatata temas eden yüzeyler ve bıçak ve kesme tahtası gibi mutfak malzemeleri, kullanıldıktan sonra sıcak su ve deterjanla iyice yıkanmalı.
Kediler, kesinlikle çiğ etle beslenmemeli, kuru mama veya haşlanmış yiyecekler tercih edilmeli; fare gibi kemiricileri veya kuşları avlayarak yemeleri önlenmeli.
Kedilerin dışkıları bekletilmeden tuvalete dökülerek, yakılarak veya derince gömülerek yok edilmeli. Çünkü dışkıyla atılan parazitler, uygun ısı ve nem olduğunda bir-beş günde hastalık yapıcı özellik kazanıyor.
Sebze ve meyveler mutlaka bol suyla iyice yıkandıktan sonra tüketilmeli.
Hamileler, evlerine hamilelik süresince yeni bir kedi almamalı ve belirtilen önlemlere uymalı.
Sokak kedilerinden, özellikle de yavru kedilerden uzak durulmalı.
Kediler ev içinde tutulmalı, sokağa bırakılmamalı.
Sokak kedilerinin, çocukların oyun alanlarına girmesi engellenmeli.
Toprakla uğraşırken eldiven giyilmeli, kedilerle, toprakla ve çiğ etle temas sonrası eller bol suyla ve sabunla iyice yıkanmalı.
BELİRTİLERİ NELER?
Hastalık sağlıklı kişilerde çoğu zaman belirti göstermez. Bazı kişilerde soğuk algınlığı benzeri bir hastalık tablosu görülebilir ve boynun arka kısımlarındaki lenf bezlerinde şişmeler olabilir. Ancak, bağışıklık sistemi bozuk, yetersiz veya baskılanmış kişilerde daha ciddi hastalık tablosu gelişir; hatta ölümle sonuçlanabilir. 8 Paraziti hamilelikleri esnasında alan kadınlarda düşüklere, ölü doğumlara, bebeğin başının büyük veya küçük olmasına, bebeklerde zeka geriliği ve körlük gibi problemlere sebep olabilir.
TOKSOPLAZMOZ NEDİR?
Toksoplazmoz, gelişimini kedilerde tamamlayan "Toxoplasma gondii" isimli parazitin sebep olduğu bir hastalık. Kediler hastalığı, parazitli çiğ etleri, paraziti taşıyan fare gibi küçük kemirici hayvanları veya kuşları yiyerek alıyor. Parazit, kedinin bağırsaklarında çoğalıyor ve dışkısıyla çevreye atılıyor. Bu dışkılardan sular ve gıdalar da kirlenebiliyor. Parazit, insanların ve hayvanların bütün doku ve organlarına yerleşip kistler oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü, hastalığın ülkemizdeki durumunu görmek amacıyla toksoplazmoz bildirimini 2005 yılında mecburi hastalıklar listesine aldı. 2005’te 33 vaka görüldü.
NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Toksoplazmoz, çeşitli testlerle teşhis edilebilir. Çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız, hamile kalmadan önce veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanımına başlamadan önce mutlaka toksoplazmoz testleri yaptırılmalı. Hamile iseniz, düzenli olarak test yaptırabilirsiniz.
Hastalığı geçirenlerde ömür boyu bağışıklık sağlanır. Ancak, bağışıklık sistemi zayıf ve baskılanmış kişilerin yeniden hastalanma ihtimali de bulunur.
TEDAVİSİ VAR MI?
Hamileler ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilere, yapılan testlerin sonucuna göre tedavi uygulanıyor. Bunların haricindekilere ise bir tedavi önerilmiyor.
NASIL BULAŞIR?
Paraziti bulunduran kedi dışkısı bulaşmış suların içilmesi veya gıdaların tüketilmesiyle
Paraziti bulunduran kedi dışkısı bulaşmış sebze ve meyvelerin bol suyla iyice yıkanmadan yenmesiyle
Parazitli etlerin ve sakatatların çiğ ve az pişmiş olarak tüketilmesiyle
Parazitli etlere ve sakatatlara çıplak elle dokunduktan sonra elin ağza götürülmesiyle
Etlerle sakatatlardaki parazitin eldeki açık yara veya kesikten girmesiyle
Parazitli kedi dışkısı veya toprağa çıplak elle temas olduğunda, ellerin yıkanmadan ağza götürülmesiyle
Parazitin ilk defa hamilelikten alınması sonucunda, hastalık anne karnındaki bebeğe bulaşabilir.
Vücudunda parazit bulunan kişilere ait kan ve organ nakilleriyle de bulaşma olabilir.Hakan GENCE
KEDİLERDE DIŞ KULAK HASTALIKLARI
Kedi sahiplerinin kedileriyle ilgili sağlık sorunlarının en önemlilerinden biri, dış kulak hastalıkları. "Kedimin kulağı çok kötü kokuyor, kulaklarını sürekli kaşıyor ve kızartıyor, içinden siyah kirler dökülüyor" gibi sorular, veterinerlerin kedi sahiplerinden en sık duyduğu sorular.
Kedinizde;
Kulağında kötü koku,
Kulak ve baş bölgesini kaşıma veya sürekli olarak bir yerlere sürtme,
Kulak akıntısı,
Kulak kanalında ve kepçesinde kızarıklık ve şişkinlik,
Kulağın ve başın bir yana doğru eğik durması ve kedinin sürekli başını sallaması,
Kulak bölgesinde dokunmaya karşı ağrı oluşması,
Kulak problemlerinin yol açtığı sıkıntılara bağlı depresyon ve sinirlilik gibi davranış değişiklikleri varsa veterinere gitme zamanı geldi demektir.
Kulak hastalıklarının sebepleri çok farklı olabilir. En sık görülenler; alerjiler, kulak uyuzu gibi parazitler, bakteri ve mantar gibi mikroorganizmalar, kulağa kaçan yabancı cisimler, otlar ve dikenler, anatomik bozukluklar, kalıtsal hastalıklar, bağışıklık sistemi ile ilgili problemler, tümörler ve hormon bozuklukları.
Kedinizi kulak hastalıklarından korumanın en kolay yolu, kulaklarını düzenli olarak kontrol etmek ve temiz tutmak.
Pako pano
Sevgili dostumuz Figen Soysal’ı kaybedince, canı gibi sevdiği kedisi Tıstıs öksüz kaldı. Onu sahiplenmek ister misiniz? 0532 734 57 33.
Geçen gün Ataşehir barınağına gittiğimizde, sahibi öldüğü için barınağa bırakılan 14 yaşında bir poodle gördük. Bakımsızlıktan sefil olmuş, üç kilo kalmıştı. Hayatının son birkaç senesinde ona sevginizi verir misiniz? 0532 223 61 15.
Collie, Husky, Labrador, Alman Çoban, Golden Retriever... Bunların hepsi Tuzla Barınağı’na terk edilen ve bir zamanlar evde yaşayan köpekler. Birini sahiplenmek ister misiniz? 0532 627 02 38.
Köpeğimiz Susam Etiler’deki evimizin bahçesinden kaçarak kayboldu. Onu görürseniz lütfen bize haber verin. 0532 323 64 17 ve 0532 464 84 14.
Pamuz ve Suzy birlikte yaşayan iki can dostu. Sahipleri Amerika’ya taşınmak zorunda ve onları görüremiyor. Acil olarak yeni bir yuvaya ihtiyaçları var. 0533 696 60 30.