mevsim değişikliği haberleri sayfasında mevsim değişikliği hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 539 mevsim değişikliği haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İklim değişikliğinin etkileri portakal çiçeklerinde bilimsel rapora yansıdı. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, yaptıkları modellemelere göre mevsimlerde üç haftalık kayma olduğunu belirterek, “Her yıl nisanda açan portakal çiçeği martta açtı, haziran ise yoğun yağışlarla verim kaybına neden oldu” dedi.
#Zeynep ZaimoğluMevsim geçişiyle birlikte zayıflayan bağışıklığı güçlendirmek için taze meyve-sebze ve bakliyattan zengin beslenme önerisinde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, “Karnabahar, yeşil yapraklı sebzeler, dolmalık biber, kapya biber gibi sebzeler, turunçgiller ve siyah üzüm gibi meyveler bağışıklığı destekleyen ve bol miktarda fitobesin ve C vitamini içeren besinlerdir” dedi.
#İç Hastalıkları UzmanıMevsim değişimleriyle birlikte hava koşullarına bağlı olarak gözlerde kuruluk ve alerji şikayetleri artmaya başladı. Baharın gelmesiyle yüzünü gösteren alerjik durumların hafife alınmaması gerekiyor; çünkü göz alerjileri mevsimsel veya geçici olabildiği gibi, zamanında tedavi edilmezse körlük riskini de beraberinde getirebiliyor. Doç. Dr. Abdullah Özkaya, göz alerjileri ve tedavileri hakkında önerilerde bulundu.
#Bahar AlerjisiKaranlık sabahlar, soğuk geceler ve yağışlı hava artık yerini aldı ve ilkbahara kadar bizimle birlikte olacak. Öte yandan sonbahardan bıkmış olmanın ötesinde, mevsim değişikliği her 33 kişiden birini 'kış hüznüne' sürüklüyor. Tıbbi olarak mevsimsel duygusal bozukluk (SAD) olarak bilinen semptomlar soğuk aylarda alevleniyor ve kalıcı bir düşük ruh hali, sinirlilik ve günlük aktivitelerden zevk almama halini içeriyor. Azalan güneş ışığı maruziyetinin kısmen suçlu olduğu düşünülüyor ancak bilim insanları henüz nedenini tam olarak anlamış değil. Uzmanlara göre doğru beslenme tercihleri yapmak moralinizin yükselmesini sağlayabiliyor.
#Mevsimsel Duygusal BozuklukTüketim odaklı toplumun bize öğrettiği “İstediğim zaman, istediğim yerde, canım ne çekiyorsa” gibi alışkanlıklar ve buna yönelik gelişen sektör, bize doğal tatları unutturmaya başladı. Her sebze-meyveye neredeyse yıl boyu ulaşabiliyoruz. Ama yazın aldığımız domatesle kışın aldığımız domates arasındaki farkı biliyor muyuz?
#MevsimProf. Dr. Alpay Azap, Eris varyantına karşı risk grubundaki kişileri uyardı. Bu tip varyantların hayatımızda her zaman olacağını ve bununla yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Alpay Azap, "yeni varyantta maske kullanımı riski azaltır" dedi.
#Eris Varyantıİklim değişikliğinin etkileri portakal çiçeklerinde bilimsel rapora yansıdı. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, yaptıkları modellemelere göre mevsimlerde üç haftalık kayma olduğunu belirterek, “Her yıl nisanda açan portakal çiçeği martta açtı, haziran ise yoğun yağışlarla verim kaybına neden oldu” dedi.
#Zeynep ZaimoğluHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, mevsim değişikliği nedeniyle gribal enfeksiyon hastalıklarında artış olduğunu belirterek, “Koronavirüs solunum yolu ile bulaşan bir enfeksiyon ve koronavirüs de artacak. Tabi koronavirüsün yanında influenzanın (grip) da altını çizmekte fayda var. Grip hastalığının soğuk algınlığı ile karıştırılmaması gerekiyor” dedi.
#Hacettepe ÜniversitesiMevsim değişikliği ile birlikte özellikle bahar aylarında görülen bahar yorgunluğu, halsizlik, yorgunluk gibi pek çok şikayeti beraberinde getiriyor. Bu zamanlarda beslenme ve gündelik alışkanlıklar da oldukça etkili bir rol oynuyor. Peki, bahar yorgunluğu hangi aylarda başlar, ne kadar sürer? İşte, bahar yorgunluğu belirtileri ve iyi gelen yöntemler...
#Bahar YorgunluğuGünlük yaşamı olumsuz etkileyen alerji türlerinden olan alerjik rinit halk arasında saman nezlesi olarak da biliniyor. Mevsimsel değişikliklerin tetiklediği alerjilerden olan alerjik rinit dünya nüfusunun yüzde 10 ila 30'u kadar geniş bir kitlesini oluşturuyor. Peki alerjik rinit nedir, çocuklarda ve yetişkinlerde belirtileri nelerdir? İşte alerjik rinit bitkisel tedavisi için çözüm önerileri...
#Alerjik RinitSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, filyasyon sonuçları ve gelen vakalara bakıldığında koronavirüste bulaşın, daha çok ev içinde olduğunu söyledi. İlhan, "Gençler özellikle daha dirençli oldukları ve hastalığı daha hafit atlattıkları için test yaptırmaktan kaçınıyorlar. Bulaşı birbirlerine gerçekleştiriyorlar" dedi. Günlük vaka sayıları ile ilgili de açıklama yapan İlhan, "Neden halen 20-25 bin bandında diye baktığımızda ise burada mevsim değişikliği ve toplumsal hareketliliği birlikte değerlendirmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.
#Sağlık Bakanlığı Bilim KuruluSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, filyasyon sonuçları ve gelen vakalara bakıldığında koronavirüste bulaşın, daha çok ev içinde olduğunu söyledi. İlhan, "Gençler özellikle daha dirençli oldukları ve hastalığı daha hafit atlattıkları için test yaptırmaktan kaçınıyorlar. Bulaşı birbirlerine gerçekleştiriyorlar" dedi. Günlük vaka sayıları ile ilgili de açıklama yapan İlhan, "Neden halen 20-25 bin bandında diye baktığımızda ise burada mevsim değişikliği ve toplumsal hareketliliği birlikte değerlendirmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsBurun alerjisi özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan bir alerji çeşididir. Burnuyla ilgili sorun yaşayan kişiler alerjisi olup olmadığını öğrenmek adına birçok araştırma yapabilir. Burun alerjisinin hangi belirtileri gösterdiği çok merak edilen bir durumdur. Burun alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Burun alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri derledik.
#Burun Alerjisi NedirGünümüzde güzel ve parlak bir cilde kavuşmak her kadının en büyük isteği haline gelmiş durumda. Kadınlar da doğru cilt bakımını uygulayarak eşsiz bir yüze sahip olabilirler. Bunun için de genellikle beyaz kil maskesi kullanılır. Beyaz kil maskesi ne işe yarar ve nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Beyaz Kil MaskesiMetabolizmamız kışın yavaşlar. Havaların ısınması ve mevsim değişikliği, bahar yorgunluğunu da beraberinde getirebilir. Bu da yorgunluk, uyuma isteği ve stres gibi problemlere yol açarak günlük işlerin aksamasına neden olabilir. Peki bahar yorgunluğu nasıl geçer, ne iyi gelir? İşte bahar yorgunluğu ile baş etmenin yolları...
#Bahar YorgunluğuSağlıklı bir kadın için ergenlikte ilk adet kanamasının gelmesiyle adet dönemleri başlamış olur ve bu dönemler menopoza girene kadar 28-30 günde bir devam eder. Birçok sebeple adet döngüsünde aksamalar meydana gelebilir. Sadece stres, yer değişikliği, mevsim değişikliği bile ufak tefek aksamalara neden olabilir. Bu nedenle birkaç günlük ufak tefek gecikmeler önemli değildir. Gerçek bir adet gecikmesinden bahsedebilmek için beklenen adet gününün üzerinden en az bir hafta geçmesi gerekir.
#Adet GecikmesiBESLENME Uzmanı ve Diyetisyen Ruşen Aksu, mevsim değişikliği birlikte artan koronavirüs ve grip salgınına karşı bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemine vurgu yaparak, koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesini önerdi. Aksu, "Ispanak, maydanoz, su teresi ve rokayı hem sabah kahvaltısında hem de gün içinde salatalarımızda tüketmeliyiz. Sülforafan bakımından zengin, bağışıklığı yükselten karnabahar, brokoli, Brüksel lahanasını bol bol yemeliyiz. C vitamini bakımından zengin kivi, portakal, ananas gibi meyveleri de mutlaka tüketmeliyiz" dedi.
#Ruşen AksuKış aylarından cildimiz kadar gözlerimiz de fazlasıyla etkileniyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Uğur Emrah Altıparmak kışın ve soğuğun göz sağlığımızı olumsuz etkileyebileceğini belirterek korunma yöntemleri hakkında bilgi veriyor.
#Kış Aylarında Göz SağlığıMevsim değişikliği sonrası, üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaygınlaştığını vurgulan, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Çelik, alerjik, atopik ya da kronik rahatsızlığı bulunan hastaların özellikle dikkatli olması gerektiğini söyledi. Çelik, ”Enfeksiyon deyip geçmeyin, kronik hastalarda hayati önem taşıyor. Hastanın psikolojisi bile çok önemlidir” uyarısında bulundu.
#EnfeksiyonKulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Çelik, mevsim değişikliği sonrası, üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaygınlaştığını vurgulayarak, alerjik, atopik ya da kronik rahatsızlığı bulunan hastaların özellikle dikkatli olması gerektiğini söyledi. Çelik, ''Enfeksiyon deyip geçmeyin, kronik hastalarda hayati önem taşıyor. Hastanın psikolojisi bile çok önemlidir'' uyarısında bulundu.
#Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ÇelikTüm dünyada hızla yayılmaya devam eden koronavirüs, mevsim değişikliği yaşadığımız şu günlerde grip, nezle ve alerjik reaksiyonlarla benzer belirtiler gösterebiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülay Kaplan, koronavirüsü nesle, grip ve alerjiden ayırt etme yollarını anlattı.
#Koronavirüs BelirtileriMevsim geçişiyle birlikte zayıflayan bağışıklığı güçlendirmek için taze meyve-sebze ve bakliyattan zengin beslenme önerisinde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, “Karnabahar, yeşil yapraklı sebzeler, dolmalık biber, kapya biber gibi sebzeler, turunçgiller ve siyah üzüm gibi meyveler bağışıklığı destekleyen ve bol miktarda fitobesin ve C vitamini içeren besinlerdir” dedi.
#İç Hastalıkları Uzmanı2020-2021 eğitim-öğretim dönemi uzaktan eğitimle başladı, okulların açılışı ise Eylül ayına ertelendi. Çocukların yeterli havalandırılmayan, kalabalık sınıflarda bir arada olmasının bakteri ve virüslerin yayılmasına neden olabileceğini hatırlatan Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülen Güllü, okulların hava kalitesinin virüs, bakteri ve toz gibi hava kirletici ortamdan temizleyen hava temizleme dolaplarıyla artırılabileceğine dikkat çekti.
#ÇOCUK1 yıl içerisinde değişik mevsimler yaşanır. Bu mevsimler sıcak ya da soğuk şeklinde değişiklik gösterir. 1. sınıf tüm öğrencilerin mevsimleri öğrenmesi ve anlaması gerekmektedir. İşte 1. sınıf hayat bilgisi mevsimler konu anlatımı.
#1. Sınıf Hayat Bilgisi Mevsimler Konu AnlatımıHavaların ısınmaya başladığını penceremizin arkasından hissettiğimiz şu günlerde kış günlerinin o soğuk ve kasvetli havalarını geride bıraktık. Bahar mevsimi aslında doğanın uyanışını, masmavi gökyüzünü, güneşin sıcaklığını aynı zaman da canlılık ve neşeyi, bir bakıma geleceğe yönelik ümitleri ve hayalleri temsil eder. Doğanın bir parçası olan bizler de doğanın bu canlılığı hisseder ve yaşarız.
#Bahar Depresyonu