Kendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#Gıda TakviyeleriSon yıllarda sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunma gibi nedenlerle vitamin ve gıda takviyeleri kullanımı giderek artıyor. Bunların en popülerlerinden biri sosyal medyanın da etkisiyle adından sıkça söz ettiren magnezyum takviyeleri… Kendini yorgun hisseden de alıyor, kilo vermek isteyen de… Migren, depresyon, uykusuzluk sorunu yaşayanlar da çareyi magnezyumda arıyor. Peki bu şekilde kontrolsüzce kullanımın yan etkileri var mı? Yeterli magnezyumu takviyeler yerine gıdalardan alabilir miyiz? 11 soruda magnezyum takviyeleri...
#SağlıkKış aylarında evimizde daha fazla vakit geçiriyor, daha az hareket ediyoruz. Hareketsiz geçirdiğimiz bu süre, bedenimizdeki yağların depolanmasına neden oluyor. Bu noktada hepimizin aklına “Metabolizmamı nasıl daha canlı ve hızlı tutabilirim” sorusu geliyor. İşte yanıtı...
#ÇorbaCovid-19 pandemisinde zamanımızın çoğunu evde, genellikle de hareketsiz geçiriyor, can sıkıntısından kendimizi sık sık buzdolabının önünde buluyoruz. Bu hatalı alışkanlıklarımız can sıkıcı sorunlara yol açabilir; örneğin metabolizma hızınızı yavaşlatması gibi! Peki pandemide değişen yaşam tarzımız ve hatalı beslenme alışkanlıklarımız nedeniyle yavaşlayan metabolizmamızı nasıl hızlandırabiliriz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, metabolizmayı hızlandırmanın 8 püf noktasını anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#Metabolizmayı Yavaşlatan HatalarZayıflamak isteyenlerin ilk başvurduğu yöntem; uzun süren açlığa dayalı, çok az besin tüketilen ağır diyetler oluyor. Ancak bu tür diyetler metabolizma hızını yavaşlattığı için çoğu zaman tam tersi etkiye yol açıyor. Yavaşlayan metabolizma hızı nedeniyle istenen kiloya bir türlü ulaşılamazken bozulan kas-yağ oranı da başlama noktasına dönüşü hızlandırıyor.
#SağlıkYağ oranınızı kalıcı olarak düşürmek için kas kütlenizi arttırmanız gerektiğini hiç düşündünüz mü? Kas kütleniz yüksek olduğunda, vücudunuz günlük işlevlerini sürdürmek için daha fazla enerji harcar bu da bazal metabolizma hızınızı arttırır. Vücudunuzun yağsız kas kütlesi uzun vadede artmış bazal metabolizma hızının sürdürülmesine katkı sağlar. Yağsız kas kütlesi yüksek olan bir kişi daha fazla kalori yakar. Metabolik hızınızı arttırmanın en mükemmel yolu vücudunuzun alt yapısını kuvvetlenmektir.
#Yağ Oranını DüşürmekÇin'deki çiftler, koronavirüsle savaşmak için bir ay süren karantinadan çıktığında, Global Times gazetesi, Xi'an şehrinde boşanma davalarının sayısında bir artış olduğunu bildirdi. Bu boşanmaların gerçek sebebi ne olursa olsun, gün içinde bir partnerle evde sıkışıp kalmak, beraber evden çalışmak, sosyal mesafeyi korumak ilişkileri zora sokabilir.
#KoronavirüsSağlıklı beslenme alanında Türk girişimciler yeni icat geliştirdi. Avokadio isimli cihazı geliştiren girişimin kurucu ortağı Gökçen Garipoğlu, “Cihaz, kullanıcının nefesinden vücudun yağ yakma metabolizmasını ölçüyor. Buna bağlı olarak da kişisel veriye dayalı beslenme tavsiyeleri veriyor” dedi.
#Gazetehaberleriİnternette veya belirli noktalarda satılan sıvı zayıflama diyetleri hakkında uyarılarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Gökçen Garipoğlu, bu tür diyetlerin kalp ritim bozukluklarına neden olabileceğini ve light ürünlerin belirli düzeyde tüketilmesi gerektiğini söyledi.
#Sıvı Diyeti Nasıl YapılırMetabolizmanın düzenli ve hızlı çalışması, beslenme programının düzenli olması ve organların düzenli sistematik bir şekilde çalışması anlamına gelmektedir. Metabolizma hızı ile organlar çalışmak için gerekli enerjiyi sağlarlar. Metabolizma ne kadar güçlü ve sağlam çalışırsa , organlarımızın durumu o kadar sağlıklı olur. Bunu göz önünde bulundurarak , sadece kilo verme amacı olmadan organ sağlığımız için her şeyden önce metabolik hızımızı kontrol altına almalı ve ona göre beslenmeliyiz.
#Metabolik HızHerkese mutlaka yılda en az bir kez yapılması gereken rutin sağlık kontrollerinde en çok kullanılan 10 incelemeyi aşağıda özetlemeye çalıştım. Tabii ki bunların dışında da bazı incelemeler gerekebiliyor ama yine de özellikle 40’lı yaşlardan sonra bu testleri asla ihmal etmemek lazım. İşte o testler...
#Osman MüftüoğluÖnce şunu iyi bilelim: Selülit bir hastalık değil, sıradan, basit bir kozmetik sorun. Ayrıca magazin muhabiri arkadaşların Bodrum ya da Çeşme sahillerinde selülit avcılığına çıkmalarına da gerek yok. Çünkü selülit çok ama çoook yaygın bir problem. İstatistiklere göre kadınların neredeyse yüzde 98’i selülitten az ya da çok etkileniyor.
#Osman MüftüoğluOrdu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Enginyurt, insanların günlük uyku süresinin metabolik hız için önemli olduğuna dikkat çekerek "Uzun kış gecelerinde günde 8 saatten fazla uyunmamalıdır. Kış döneminde özellikle de hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini ayakta tutmak gerekmektedir" dedi.