Meslek Hastalığı haberleri sayfasında Meslek Hastalığı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1963 Meslek Hastalığı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Meslek hastalığı belirli alanlarda karşılaşılabilen bir durumdur. Meslek hastalığı her meslekte meydana gelebilen bir rahatsızlıktır. Her mesleğin de kendine özgü hastalıklar oluşturma potansiyeli mevcuttur. İşte, Meslek hastalığı nedir, nedenleri nelerdir sorusunun cevabı, meslek hastalığının örnekleri ve unsurlarını tüm detayları
#Meslek HastalığıSon dakika haberi... Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile birlikte sağlık çalışanlarına vazife malülü olma ve yakınlarına maaş ödeme uygulamalarının devreye gireceği açıklandı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdesini verdiği düzenleme için genelge yayınlandı. Sağlık çalışanları vazife malulü ve koronavirüs meslek hastalığı sayılacak. Peki hangi sağlık çalışanlarına hangi haklar gelecek? Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem vazife malullüğü ve meslek hastalığı ile ilgili hakları yazdı.
#Meslek HastalığıCumhurbaşkanı Erdoğan’ın COVID-19 tanısı alan sağlık çalışanlarının vazife malullüğü ve meslek hastalığı başvurularının hızla sonuçlandırılacağını açıklamasının ardından Sağlık Bakanlığı 81 ilin valilerine genelge gönderdi. Genelgeyle, sağlıkçıların başvurularında izleyecekleri yollar anlatıldı...
#GazetehaberleriSağlık Bakanlığı, il sağlık müdürlüklerine genelge göndererek sağlık çalışanlarının Kovid-19 nedeniyle meslek hastalığı veya vazife malullüğüne ilişkin tüm iş ve işlemlerinin ivedi şekilde yürütülmesi için gereken tüm tedbirlerin alınmasını istedi.
#Sağlık ÇalışanlarıCovid 19 meslek hastalığı mı olacak sorusu son gelişmelerin ardından gündeme geldi. 14 Aralık’ta gerçekleşen kabine toplantısı ardından alınan kararları açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sağlık çalışanlarının bir süredir beklediği “meslek hastalığı” düzenlemesi için düğmeye basıldığını duyurdu. İşte, meslek hastalığı ve düzenlemeyle ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Covid 19 Meslek Hastalığı Mı OlacakCHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, ordunun sıcak siyasetin içine çekilmek istendiğini belirterek, “Genelkurmay Başkanı’na samimi talebimizi ilettik. ‘Sakın sıcak siyasete girme’ dedik. Biz Genelkurmay Başkanı’yla polemik yapmayız” dedi.
#GazetehaberleriTBMM Sağlık Komisyonu’nda tüm partilerin temsilcileri, COVID-19 rahatsızlığının sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılması konusunda görüş birliğine vardı. Komisyon Başkanı Recep Akdağ, ortak yasa teklifi hazırlamak için parti yöneticileri ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile görüşeceklerini söyledi.
#GazetehaberlerleriTürkiye’de son yıllarda 300–500 dolayında gezen yıllık yeni meslek hastalığı vakası sayısının gerçekte 40–120 bin olduğu tahmin ediliyor. İnsanlar KOAH, astım oluyor, çok çeşitli kanserlere yakalanıyor, kalp krizi geçiriyor, sağır oluyor, ciltlerinde yaralar bereler hatta kanserler gelişiyor, hepatit oluyor, HIV/AIDS oluyor, karaciğer yetmezliği gelişiyor, şarbon, Brucella vb. hastalıklara yakalanıyor ve hatta sakat kalıp ölüyorlar ama neredeyse hiç biri mesleki olarak kayıt altına alınmıyor. Diğer taraftan hipertansiyon, depresif bozukluklar, anksiyete astım, KOAH, bel ve boyun fıtığı, dermatitler, eklem ağrıları, görme bozuklukları, karpal tünel sendromu ve bazı kanser türleri de çalışanları tehdit ediyor. İşyeri Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Atınç Kayınova ile meslek hastalıklarını ve işyerlerinde sık görülen hastalıkları konuştuk.
#Meslek Hastalığıİş ve meslek hastalıkları uzmanı Prof. Dr. İbrahim Akkurt, imza kampanyası platformu change.org’da “Meslek hastalıkları tıbbi tanı sistemi oluşturmak” için bir imza kampanyası başlattı. Kampanyanın amacı Sağlık Bakanlığı’nı meslek hastalıkları konusunda göreve çağırmak.
#Meslek HastalığıSoru: 2015’te dükkân açtım. Bir defa Bağ-Kur primlerini sildirdim. Bağ-Kur sigortalılığım durdurulmuş görünüyor. 24 aylık da Bağ-Kur borcum gözüküyor. EYT’den emekli olmak istiyorum ama olamıyorum. Sigortalılığım neden durdurulmuş? Emekli olabilmek için ne yapmam gerekiyor. Murat T.
#EmekliKayseri'de kuaförlük yapan Mehmet Uğuş, bacağındaki varisten kurtulmak için yaptırdığı sülükler yüzünden 2 aydır işe gidemiyor. Yürümekte zorlanan Uğuş'un bacağındaki yaralar günden güne açılıyor.
#KayseriRaporlu olunca maaştan kesiliyor mu sorusu çalışanların belirli dönemlerde karşılaştıkları duruma açıklık getirmesi açısından öne çıkıyor. Raporlu olduğunuzda maaşınızdan kesinti olup olmayacağı, Türkiye'de iş kanunları ile koruma altına alınan bir durumdur. Bir çalışanın geçirmiş olduğu rahatsızlık dolayısıyla hastaneden ya da yetkili sağlık kuruluşundan alacağı rapor, SGK sistemi tarafından işlenir. Bu rapor sayesinde çalışanın hak kayıplarının da önüne geçilmiş olunur. Peki, Raporlu olunca maaştan kesilir mi? Rapor parası maaştan kesiliyor mu, işverene geri ödenir mi? İşte, o detaylar
#Raporlu Olunca Maaştan Kesilir MiGeçen haftaki yazımda Almanya’da şehir içindeki ulaşımda pratik olması bakımından giderek yaygınlaşan, Paris gibi metropollerde ise, kural dışı kullanımın artması ve yayalara veya başka araçlara verdiği hasarlardan dolayı şehir içinde yasaklanan e-scooter adlı iki tekerlekli elektrikli ulaşım aracıyla ilgili Almanya verilen örnek bir davadan bahsetmiştik. Bugünkü yazımızda ise Almanya’da e-scooter için uyulması gereken trafik kurallarına kısaca bir göz atmak istiyoruz. Siz değerli okurlarımız için Almanya’da yollarda kullanacağınız çıkacağınız e-scooter’lar için en önemli trafik kurallarını derledik:
#E-ScooterSoru: Annem 1981 doğumlu. İsteğe bağlı sigorta ödemeye Kasım 2012’de başlandı. Hali hazırda 10 yıl isteğe bağlı sigorta ödemesi var. Babam polis olarak emniyette çalışıyor. Annem 4/A sigortalı olursa babama ödenen aile yardımı kesilir mi? 4/A sigortadan nasıl emekli olabilir? Hasan K.
#BESGeçen yazımda, 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’da, istihdamın artırılması konusunda atılacak adımların neredeyse büyük bir bölümünü mesleki eğitim ve ara eleman konusunun oluşturduğuna değinerek, istihdamı artırmanın tek yolunun da mesleki eğitimden, meslek okullarından geçtiğini vurgulamıştım.
#Orta Vadeli ProgramOrman yangınları sürüyor. Ama yangınlar birçok bölgede kısa sürede kontrol altına alınabiliyor ve hızlı söndürme, soğutma yapılabiliyor. Yangın söndürme uçak ve helikopterlerinin Türkiye’nin değişik noktalarında konuşlandırılması müdahalenin hızlı yapılmasını sağlıyor. Bunu geçen yıl çok hızlı karar alınıp kiralama ve satın almaların yapılması ile başardık.
#Air TractorOkullar kapanıyor, staj kâbusu başlıyor. İşyerleri zorunluluğa ve devlet teşvikine rağmen stajyer almaktan kaçınıyor. Oysa 10 ve üzerinde çalışanı olan her şirket buna mecbur. Stajyerlerin alacağı ücret personel sayısı 20 ve üzeri olan işyerlerinde 2 bin 552 lira, 20’nin altında olan işyerlerinde 1.276 liranın altına düşemez. Mühendislik stajlarında ise işletmeler çalıştıracağı stajyere 2 bin 977 lira ödemek zorunda.
#Recep Tayyip Erdoğan‘Sessiz bırakma’yı (quiet quitting) duyduk: İşi minimum eforla yapmak, fazlası için çabalamamak anlamına geliyor. Kulağa pek ‘etik’ gelmese de kendimizce haklı sebepler bulduk. Ama o sessizce bıraktığımız işten ‘sessizce kovulunca’ kendimizi daha iyi hissetmeyeceğiz. O yüzden işimizi yeniden sevmemizi sağlayacak birkaç öneri yararlı olabilir.
#Sessiz BırakmaGürültülü patırtılı, şamatalı hatta zaman zaman da gergin ve gerilimli olan seçim dönemlerinin Avrupa ülkelerinde oldukça sakin, gündelik hayatı değiştirmeyecek ölçüde belli belirsiz geçmesi, ekonomilerinin ve piyasalarının etkilenmemesini hep gıpta ile seyrettim.
#Dr. Hüseyin H. SERDARAKCİĞER Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) tarafından 15-18 Mart tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirilen 'Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi' basın toplantısında konuşan ASYOD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, deprem bölgesinde yaşanabilecek akciğer hastalıklarına dikkat çekerek, vatandaşlar açısından solunum yolu enfeksiyonları, enkaz bölgesinde çalışanlar açısından ise toz ve asbeste maruziyet risklerine dikkat çekti. Prof. Dr. Özlü, özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olanların enkaz kaldırma çalışmalarının yürütüldüğü alanlarda bulunmaması ve çalışanların ise iş tulumu ve maskelerle toza maruziyetten sakınması gerektiğini kaydetti.
#ANTALYAYüksek Seçim Kurulu (YSK) yeni başkanı Ahmet Yener oldu. Yargıtay Yirmibirinci Hukuk Dairesi Üyesi olan Ahmet Yener, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'na seçildi. Peki, YSK yeni başkanı Ahmet Yener kimdir, kaç yaşında, nereli? Ahmet Yener'in hayatı ve biyografisi...
#YSK Yeni Başkanı Ahmet YenerEmeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili 20 yılı aşan kördüğüm geçtiğimiz ay çözüldü. Yaklaşık 2 milyon 500 bin kişinin emeklilik hakkı kazanacağı EYT düzenlemesinin şubat ayı ortasında yasalaşması beklenirken bir yandan da staj ve çıraklık mağdurları sesini duyurmaya çalışıyor. Geçtiğimiz hafta Ankara’da, bu hafta da İstanbul’da bir araya gelen binlerce kişi, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in “Onlar mağdur değildir” çıkışına rağmen, stajyer ya da çırak olarak bilfiil çalıştıkları günlerin prim günlerine sayılmasını istiyor. Hem ‘mağdurlar’ ile konuştum hem de hükümetten yeşil ışık gelir mi? Sordum.
#Emeklilikte Yaşa TakılanlarEYT’de durum netleşti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklama ile EYT konusuna son noktayı koydu. Buna göre; prim ödeme gün sayısını, sigortalılık süresini tamamlayanlar yaş şartı aranmadan emekli olabilecek. İlk etapta da 2 milyon 250 bin kişi EYT düzenlemesinden yararlanıp hemen emekli olabilecek. Peki, kimler düzenlemeden yararlanacak, borçlanma imkânı tanınacak mı, ilk emekli maaşları ne zaman yatacak? İşte, 18 soruda EYT konusunda tüm merak edilenler.
#EYT