Doğu Akdeniz’in sahilinde önemli bir liman şehri Mersin… Uzun sahil şeridini kaplayan palmiye ağaçlarından dolayı palmiyeler şehri olarak da biliniyor. Tarihi bir mirasın üzerine kurulan şehir, birçok kültürü hâlâ içinde barındırmaya devam ediyor. Peki Mersin’de neler yapmalı, nereleri gezmeli? Sizin için denize girilecek yerlerden restoranlara kadar güzel bir liste hazırladım. İşte detaylar…
#MersinYıl boyunca eksik olmayan güneşi, Akdeniz sıcaklığının her yere yayılan havası, sahil boyunca uzanan birbirinden güzel parkları, geniş bulvarları, koyları ve nefis doğası ile anlatılacak öyle çok şeyi var ki… Ama benim bu kez konum, biraz tarih biraz damak tadı. Farklı uygarlıklardan kalan izlerle geçmişe gidip, yerel lezzetlerin izini sürerek bugüne döneceğimiz bir Mersin keşfine ne dersiniz?
#Mersin Gezi RehberiTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaHürriyet sayfalarına bu hafta fotoğraflarıyla konuk olan isim, gezi fotoğrafının ustalarından Faruk Akbaş. Dünyanın birçok ülkesinde 35 yıldır fotoğraflar çeken, 18 kitap ve 10 belgesele imza atan Akbaş, Türkiye’de profesyonel fotoğraf turlarının da mimarlarından. İngiltere Kraliçesi Elizabeth’den de teşekkür mektubu alan Faruk Akbaş’la fotoğrafın hayatındaki yolculuğunu konuştuk:
#Rıza ÖZELDoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük ikinci gölü olan ve yüzeyi kışın tamamen buzla kaplanan Çıldır Gölü'nün kenarına, kardan Doğu Ekspresi yapıldı. Çıldır Belediye Başkanı Yakup Azizoğlu yaptırdıkları kardan heykelle, Doğu Ekspres trenin Ardahan'a getirilmesi için mesaj verdiklerini belirterek, "O tren buraya gelecek" dedi.
#Doğu EkspresiFest Travel’ın kurucusu Türkiye’nin önde gelen turizmcilerinden Faruk Pekin, Türkiye’nin özellikle Körfez krizi sonrası ucuz tatil cenneti olduğunu belirterek, “Kültür turizmi yönümüzü kaybettik. Akdeniz çanağında herkes ‘deniz, kum, güneş’ yapıyor. Ama Türkiye’deki kültür katmanları hiçbirinde yok. Türkiye turizmden daha fazla gelir kazanmak istiyorsa kültür üstünlüğünü öne çıkarmalı” dedi.
#TurizmRessam Ekrem Kahraman (60), Van Gogh’a hayran. Haziran başında, Onay Akbaş’ın öncülüğünde 10 ressam arkadaşıyla birlikte Fransa’da "Vincent Van Gogh’un Peşinde, Modernizmin İzinde" adlı bir gezi düzenlediler. Van Gogh’un resimlerini yaptığı, akıl hastanesinde yattığı, yemeklerini yediği, konakladığı, intihar ettiği ve mezarının bulunduğu şehirlere gittiler: Arles, Saint Remy, Barbizon Köyü, Auvers Sur Oise, Monmarte.
Şeker Bayramı için geri sayım başladı. Tatile 2,5 gün kaldı. İşinden izin almayı başaranlar geçen hafta sonu yola çıktı bile. Tatil programı yapmadıysanız, rezervasyonunuz yoksa son dakika alternatiflerine bakmanızda yarar var. Bayram tatilinin 3 gün olması bu yıl yurtdışı turlara ilgiyi azalttı. Uzun tatillerde 50 bini bulan yurtdışı turlarının müşterileri bu yıl 6 bin civarında kaldı. Yurtiçi tatile yönelenlerin sayısı arttı.
Kanlıdivane, milattan öncesine dayanan geçmişiyle Mersin’in son yıllarda önemi gittikçe artan hazinelerinden biri. Antik adı Canytelis olan bu doğal çöküntünün yamaçlarında Helenistik döneme ait yapılar bulunuyor. Bizans döneminde de varlığını sürdürmüş. Eskiden çukura suçlular atıldığından Kanlıdivane ismini aldığı sanılıyor.
Sualtı fotoğrafçısı Y.Fehmi Şenok Türkiye'nin ilk dalış rehberini hazırladı. Ülkemizin derin, turkuaz cennetlerini tanıtan, üç yılda tamamlanan, İngilizce baskısı da olan kitap için Şenok, ‘‘Turizm Bakanlığı'nın sualtı turizmi potansiyelinin farkına varmasını ve destek vermesini hayal ediyorum’’ diyor.<br>