Son Güncelleme:
Mr. Gurme
Ä°ntermedia’nın kitaplarıBu köşeyi yazmaya ilk baÅŸladığımda, Ä°stanbul’da restoran patlaması yaÅŸanmaya baÅŸlamıştı.Neredeyse her gün bir yabancı mutfak temsilcisi açılmaktaydı o sıralarda.Dışarda yemek yiyen, para hacayan insan sayısındaki hızlı artışın da etkisiyle sektör bir anda canlanmış, dinamikleÅŸmiÅŸti.Ä°ÅŸte Intermedia'nın çıkardığı ‘İstanbul’da Yeme İçme Sanatı' adlı rehber o zamanlarda yayınlanmaya baÅŸlayınca büyük bir boÅŸluÄŸu da doldurmuÅŸtu.Öyleki ben bir aralar o rehber çantamda olmadan dışarıya bile çıkmamaya baÅŸlamıştım. Çünkü ani bir geliÅŸme olup da gece nereye gidelim sorusuna cevap verebilmek rehber olmayınca artık mümkün deÄŸildi Ä°stanbul'da.Aradan geçen yıllarda sektör büyüdükçe büyüdü.Rehber de büyüdü. Elime son geçen yedinci baskı tamtamına 455 sayfa.Kitaba önsözü yazan Nuri ÇolakoÄŸlu 1995 yılında basılan ilk rehberin kısa sürede 5 bin adet satıldığını söylüyor.Herhalde satış rakamı üç dört misline ulaÅŸmış olmalı bugünlerde.Tabii deneyim kazanıldıkça iÅŸ çok daha profesyonel hale geliyor hata payı minimuma indiriliyor.EleÅŸtiri kitabı deÄŸil bu. DeÄŸerlendirme de yapılmıyor lokantalar hakkında. Bilgi veriliyor, yemek listeleri özetleniyor, fiyatlar hakkında fikir veriliyor. Adresler ve yeri kolay bulmanızı saÄŸlayacak küçük haritalar da var rehberde.Ä°stanbulluların bu rehberi baÅŸucu kitabı yapacaklarına inanıyorum.Bu rehberle birlikte elime geçen ve yine Intermedia'nın yayını olan bir baÅŸka rehber özellikle sevindirdi beni.‘Adım adım Ege kıyıları’ rehberin adı. Ayvalık'tan Bodrum'a yeme, içme ve gezi rehberi bu.Bu aralar yaÅŸam bölgem Ege. Durmadan dolaşıyorum bölgede.Bir anlamda benim için hayat kurtarıcı bile oldu diyebilirim bu kitap için.Ä°ki haftaya kadar göreceksiniz tam da Ä°zmir restoranlarını tanıtmak için iÅŸe giriÅŸmiÅŸtim.Yıllardır ağırlıkla Ä°stanbul'u yazdım. Ama arada Ankara, Adana, Mersin, Antalya, Bodrum da yazmıştım.Ä°zmir ihmal edildi uzun süre. Çok sitem aldım bu konuda.Tam gereÄŸini yapmak üzere yola çıkarken gelen bu rehber inanılmaz kolaylaÅŸtırdı iÅŸimi.Ä°ntermedia bu rehberde Ä°stanbul rehberinden farklı bir ÅŸey de denemiÅŸ.Bir iÅŸaretle ‘tavsiye ettikleri’ restoranları da belirtmiÅŸler, yani saha çalışması da yapmışlar.Bunu Ä°stanbul rehberinde de uygulamaları ÅŸart oldu artık. Hatta tavsiye etmediklerini de belirtirlerse, en azından ortalama olanları belirtirlerse çok da iyi olur.Bu iki faydalı rehber için kutluyorum onları. Â