Bölgede 500 milyar dolar potansiyel rezerv bulunduğu ileri sürülen ve Orhaneli’nin kaderini değiştirilmesi öngörülen Maden OSB Projesi, askıda duruyor. Bölgeye yatırımcı aranıyor. Projenin iş insanları tarafından rantabl bulunmadığını söyleyen Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt, bölgede yönetim oluşturamadığını ve herhangi bir icraat yapılamadığını kaydetti.
#Serhat TEZCANTÜRKİYE’deki mermer üretiminin yaklaşık yüzde 20’sinin gerçekleştirildiği Muğla’dan, 60 ülkeye ihracat yapılıyor. ’Beyaz altın’ olarak adlandırılan mermer yaklaşık 10 bin kişiye iş imkanı sunarken, ülke ekonomisine yılda yaklaşık 230 milyon dolar katkı sağlanıyor. Talep gören ürün, son olarak Suudi Arabistan Merkez Bankası binasının dışının kaplanmasında kullanılıyor.
#MermerDünyanın en ağır fuarı olarak bilinen Bursa Uluslararası Blok Mermer Fuarı 4'üncü kez kapılarını tüm dünyaya açmaya hazırlanıyor. Hazırlıkların tüm hızıyla devam ettiği fuar alanında tonlarca ağırlıktaki blok mermerleri taşımakta zorlanan iş makinelerinin iki teker üzerinde adeta şaha kalkarcasına çalışmaları ilgiyle izleniyor. Maden Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) Başkanı Erol Efendioğlu,"Türkiye genelinde 2002 yılında toplam doğal taş ihracatımız 180 milyon dolardı. Bugün ise 1 milyar dolarlık blok, 1 milyar 200 milyon dolarlık işlenmiş mermer satıyoruz. 15 yılda çok büyük yol kat ettik" dedi.
#Bursa Uluslararası Blok Mermer FuarıYaklaşık 500 milyar dolarlık mermer rezervi tespit edilen Bursa'nın Orhaneli ilçesinde, bünyesinde yüksekokul, otel ve fuar alanı da yer alacak Maden OSB'nin kurulmasına ilişkin bütün izinler tamamlandı, yatırımcılar 5-6 ay içerisinde fabrikalarının temelini atacak.
#BursaYaklaşık 500 milyar dolarlık mermer rezervi tespit edilen Bursa'nın Orhaneli ilçesinde, bünyesinde yüksekokul, otel ve fuar alanı da yer alacak Maden OSB'nin kurulmasına ilişkin bütün izinler tamamlandı, yatırımcılar 5-6 ay içerisinde fabrikalarının temelini atacak.
#BursaUludağ'ın eteğindeki Orhaneli ilçesinde 500 milyar dolarlık dev mermer rezervi ortaya çıkarken, kurulacak Maden Organize Sanayi Bölgesi'nin yer tespiti çalışmalarında sona gelindi. Teklif edilen 3 yerden biri için bölgeye gelmesi beklenen bakanlık yetkililerinin kararının ardından çalışmalar başlayacak.
#UludağBURSA TİCARET VE SANAYİ ODASI (BTSO) YÖNETİM KURULU BAŞKANI İBRAHİM BURKAY, TÜRK FİRMALARININ MERMER SEKTÖRÜNDE DÜNYADA LİDER KONUMDA OLDUĞUNU BELİRTEREK, KASIM AYINDA BURSA’DA DÜNYADA İLK KAPALI ALANDA EN BÜYÜK ‘BLOK MERMER FUARI’NI DÜZENLEMEYİ HEDEFLEDİKLERİNİ SÖYLEDİ.
DÜNYANIN önde gelen liderlik ve girişimcilik organizasyonlarından biri olan Genç Liderler ve Girişimciler Derneği'nin (Junior Chamber İnternational- JCI) 2013 yılının ikinci toplantısına onur konuğu olarak katılan İZFAŞ Genel Müdür V. Mehmet Şakir Örs, fuarcılığı anlattı.
Maden-Mermer Üretici ve Sanayici İşadamları Derneği (MADSİAD), Başköy- Erenler-Dağakça havzasında 900 milyon ton işlenebilir mermer rezervi buldu. 105 milyar dolar değerindeki rezerv, 800 yıl işlenebilecek. MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu, “Ülkeye büyük bir ekonomik değer katacak” dedi. Bulunan rezervin ekonomik değerinin 105 milyar dolar olduğu açıklandı.
Kemer Kaymakamı Adem Yılmaz, Kemer'de Olimpos Milli Parkı sınırları içerisinde yer alan Çalış Tepesi'nde, bir şirkete mermer çıkarma ruhsatı verilmesinin söz konusu olmadığını, Maden İşleri Genel Müdürlüğünün verdiği belgenin, maden arama ön izni olduğunu belirterek, ruhsat verilebilmesi için Kemer'deki resmi kurumların “olur”unun alınması gerektiğini bildirdi.
Adana Mermerciler Odası Başkanı Levent Yazlamaz, dünya mermer rezervinin yüzde 40’ına sahip olan Türkiye’nin bunun kıymetini bilmediğini savunarak, “Türkiye büyük bir servetin üzerinde oturuyor ama kıymetini bilmiyor. Sadece 200 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Her bir vatandaşımızın doğal gaz konforunu yaşaması adına mümkün olan bütün yerleşim yerlerine doğal gaz ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda, yaptığımız planlama ile 2021-2026 döneminde ilave 367 yerleşim yerine daha doğal gaz arzı sağlanacağının müjdesini de buradan vermek isterim" açıklamasında bulundu.
#Doğal GazEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Diyarbakır'daki 'Mermer-1' sahamızda, yerin 3 bin 500 metre altı çatlatılarak Türkiye petrolleri tarihinde ilk defa bu yöntemle petrol keşfi yaptık. Dünyada son yıllarda hızla yaygınlaşan yeni bir üretim tekniği olan hidrolik çatlatma yöntemiyle hidrokarbon üretimi yapan ülkeler arasında artık Türkiye de var. Kayaların gözeneklerine hapsolmuş petrolü artık bu şekilde üretebileceğiz. 3 bin 700 metre derinlikte günde yaklaşık 200 varil üretecek kuyumuz, bu derinlikte üretim yapacak en derin kuyumuz olacak. Sahada bulduğumuz petrol, kalite bakımından da dünyada kabul edilen standartların üzerinde bir değere sahip. İnşallah sahadaki 5,26 milyon varillik yerinde rezervi hızla ülke ekonomisine kazandıracağız. 'Mermer-1' sahası öncü sahamız olacak. Hedefimiz 50 kuyuda daha çatlatma" açıklamasında bulundu.
#Fatih DönmezEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Diyarbakır'daki 'Mermer-1' sahamızda, yerin 3 bin 500 metre altı çatlatılarak Türkiye petrolleri tarihinde ilk defa bu yöntemle petrol keşfi yaptık. Dünyada son yıllarda hızla yaygınlaşan yeni bir üretim tekniği olan hidrolik çatlatma yöntemiyle hidrokarbon üretimi yapan ülkeler arasında artık Türkiye de var. Kayaların gözeneklerine hapsolmuş petrolü artık bu şekilde üretebileceğiz. 3 bin 700 metre derinlikte günde yaklaşık 200 varil üretecek kuyumuz, bu derinlikte üretim yapacak en derin kuyumuz olacak. Sahada bulduğumuz petrol, kalite bakımından da dünyada kabul edilen standartların üzerinde bir değere sahip. İnşallah sahadaki 5,26 milyon varillik yerinde rezervi hızla ülke ekonomisine kazandıracağız. 'Mermer-1' sahası öncü sahamız olacak. Hedefimiz 50 kuyuda daha çatlatma" açıklamasında bulundu.
#Petrol