Paylaş
Orhaneli’de 2010 yılında ilk kez tespit edilen maden rezervlerinin zenginliği üzerine MADSİAD ve Orhaneli Belediyesi harekete geçti. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden iki profesörün öncülük ettiği, 11 ay süren çalışmada toplam 10 akademisyen, 900 yıl kullanılacak mermer rezervi ve ciddi miktarda kömür, krom, altın ve nikel rezervleri tespit etti.
Dağ yöresinin en önemli sorunlarının başında gelen göçü, Maden İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasıyla tersine çevireceklerini söyleyen dönemin Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu proje ile ilgili ÇED sürecinin tamamlandığını ve 2018 yılının sonuna doğru ilk fabrikanın yükseleceğini açıkladı. Bölgeye 61 fabrikanın kurulacağını ve 12 ile 15 bin kişinin istihdam edilmesini planladıklarını belirten Tatlıoğlu, “Bursa milletvekillerimiz ve bakanlarımız, bu projemizin önünü açmak için çok büyük gayret sarf ettiler. 3 yılda, 15 yıllık süreci tamamladık. Türkiye’nin ilk Maden İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni kuracak olmanın heyecanını yaşıyoruz. Bu proje sadece Orhaneli’de değil, tüm dağ yöresinde tersine göçü başlatacak. OSB ile hem Orhaneli, hem de Türkiye kazanacak” dedi.
YATIRIM YAPAN YOK
Bu konuşmalar ve çalışmaların üzerinden uzun bir süre geçmesine karşın Orhaneli’de önemli bir gelişme yaşanmadı. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt, Maden OSB’nin heyecanla güzel bir gündem oluşturularak yapıldığını söyledi. Maden OSB’nin bir ayağının belediye, diğerinin ise iş insanlarından oluştuğunu hatırlatan Aykurt, “Göreve geldiğimde ilk işlerimden birisi madencilerle görüşmek oldu. MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu ile oturduk. ‘Erol Bey ne yapabiliriz?’ dedik. Şu anda iş insanlarından bununla ilgili yatırım yapan yok. Hatta valimiz ile görüştüm. ‘Burada organize sanayi kurmak istiyorum’ dedim. Vali bey, ‘Ben desteği yaparım’ dedi” diye konuştu.
BİZ HAZIRIZ AMA İŞ İNSANLARI RANTABL GÖRMÜYOR
Öncelikle 10 kişinin bir araya gelip, yönetim kurması gerektiğini anımsatan Başkan Ali Aykurt, “Bu kurulun 4 kişisi belediyeden, 6’sı ise iş insanlarından oluşması gerekiyor. Maden sanayi alanımız hazır. Yaklaşık yüzde 80 kamulaştırılması gereken yerler, yüzde 20’si devlet arazisi... Kamulaştırmalar da sorun değil. Bedeller devletimiz tarafından bir şekilde karşılanır fakat iş insanlarımızın ‘Burada maden yatırım yapacağım’ deyip, irade göstermesi ve bu organizasyonu bizimle yapması gerekiyor. Biz hazırız ama iş insanları son süreçte burayı rantabl görmemekte” şeklinde konuştu.
500 MİLYAR DOLARIN TEMELİ YOK
Rezerv miktarı ile ilgili değerlendirmede de bulunan Aykurt, sözlerini şöyle sürdürdü:
“500 milyar dolar meselesinin temeli yok. Mermer anlamında güçlü bir bölge ama 500 milyar doları bir hesap etmemiz lazım. Ben iktisat fakültesi mezunuyum. 500 milyar dolar burada olsa Cumhurbaşkanı, ‘İşi gücü bırakın, cari açığı kapatın’ der. Bunu diyenler paradan anlamıyorlardır. Bu oran kaç yılda olacak? 300 yılda mı, 500 yılda mı? 500 milyar dolardan bahsediyoruz. Milyon dolar falan değil, 500 milyar dolar. Bu çabuk ulaşılabilecek bir para değil. Devletlerin bütçelerine, kendi cari açığımıza bakın. Buna bir rakam da veremeyiz. Çünkü bugün çok güzel açılan ocak, 10 metre sonra bozulabiliyor. Bırakmak zorunda kalıyorsunuz. Öbür taraftaki 100 metre gidiyor ama yine bozulmuyor. Bunu bilemeyiz. Son durum olarak yönetim oluşturamıyoruz ve herhangi bir icraat yapamıyoruz.”
İLK ADIMI ATTIK
Bölgede 430 dönüm üzerine imar yapıldığını anlatan Aykurt, imar ve altyapı çalışmalarını yapıp, 3-4 adet özel işletmeye mermer fabrikası kurduracaklarını açıkladı. Davetleri üzerine özel işletmelerin arsa temin edip, yatırıma başlayacaklarını belirten Aykurt, “Bu teşvik olacak. Altınsoy firması burada ruhsatlarını hazırlıyor. En geç 1-1,5 aya kadar burada inşaatlarına başlayacak. Daha da ileri boyuta gelecek. İtici güç de ilk attığımız adım olacak. Büyük rakamlar söyleyip hayali olmaktansa, bir adım atmak gerekiyor. Bu adımı da ben attım” dedi.
MİNİMUM ZARAR İYİ GERİ DÖNÜŞÜM
DOĞAYA zarar verecek hiçbir yatırımı kabul etmediklerini vurgulayan Aykurt, “Amma velakin şunu da görmek gerekiyor. Bir yerden mermer çıkacak, onun çıkması gerekiyor. Sadece mermerin çıktığı yeri fotoğraflayıp, anlatmaya çalışırsak; o zaman çok şey anlatırız. Minimum zarar, geri dönüşümü iyi sağlamak gerekiyor. Rehabilitasyonu iyi sağlamak gerekiyor. Açılan kömür ocaklarımız vardı. Orada en azından 5 bin dönüm alan tekrar ormana kazandırıldı. Buranın kömürü alındı, yakıldı. Enerji olarak sen, ben kullandık. Aynı alan toprakla kapatıldı. Şimdi de ormana kazandırıldı” diye konuştu.
MADENCİ VE MERMERCİ ZOR DURUMDA
MADEN OSB Projesi ile ilgili görüştüğümüz MADSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Efendioğlu ise “Orası iptal edildi. Nurullah Altınsoy orada bir yatırım yapıyor. Onunla görüşürseniz o size bilgi verir. MADSİAD’ın sahiplenmesi de kalktı. Kimsede yatırım hevesi kalmadı. Ortam olumsuz etkiledi. Sanayiye yatırım yapacak takat var mı? Yatırımcı yatırım yapmaya korkuyor. Türkiye genelinde kaç kişi yatırım yapıyor ki? Yeni bir yatırım bugünkü kredi, faiz ortamı ile mümkün değil. Mermerci ve madenci açısından şu anda kimse böyle bir yatırıma cesaret edemez. Mermerci, madenci çok zor durumda. Bütün izin talepleri reddediliyor” dedi.
Paylaş