Muğla'da mermercileri buluşturan çalıştay

Güncelleme Tarihi:

Muğlada mermercileri buluşturan çalıştay
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2018 17:27

Muğla'da mermercileri buluşturan çalıştay

Haberin Devamı

MUĞLA'da kurumların güçlü işbirliği ile bir ilk olarak düzenlenen 'Mermer ve Çevre Çalıştayı' çevre illerden de sağlanan geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Muğla Valiliği, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ile Muğla Mermerciler Derneği işbirliğiyle 'Mermer ve Çevre Çalıştayı' düzenlendi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'ndeki çalıştayın açılış konuşmasını yapan Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan, "Muğla her konuda Türkiye'nin göz bebeği, yeryüzü cenneti" diyerek Muğla'da mermerciliğin durumuna ilişkin bilgi verdi. Başkan Ercan, "Muğla'da mermer başta olmak üzere pek çok maden mevcut. Mermer kaynaklarımız Yatağan ve Kavaklıdere'de yoğunluk göstermekte. Mermer sektöründe işsizlik değil işçisizlik söz konusu diyebiliriz. Neredeyse her köye servis imkanı sağlıyoruz. Muğla'da 10 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Sezonluk değil, 12 ay üretim yapıyoruz. Kendi doğal kaynaklarımızı işliyoruz. Türkiye'de 2017 yılı mermer ihracatı 2.1 milyar dolar. Muğla'da turizm var bir de mermer var. Bu varlığa gözümüzü kapatamayız. Sorunlarını çözmemiz lazım" dedi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya ise konuşmasında, 2017 yılında yüzde 25 büyüme sağlandığını, bunun hiçbir ithal girdisi olmayan bir para olduğuna dikkat çekti.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer de 4 milyar 688 milyon dolar maden ihracatı yapıldığına ve büyüme oranının her yıl yüzde 20-25 arasında olması gerektiğine vurgu yaptı. 2018 yılının madencilik için kritik bir yıl olacağına dikkat çeken Dinçer, "Daha çok üretim, daha çok ihracat yapmamız gerekiyor. Maden ihracatının yarısı doğal taştan yapılıyor. Turkish stones (Türk taşı) markası algısının oluşturulması ve düşük fiyat uygulamasından kurtulmak gerekmektedir. Ayağı yere basan, gerçek doğal Türk taşının kalitesini tüm dünyaya göstermeli ve birim fiyatını arttırmalıyız" diye konuştu.

"MERMERCİLİK, DİNAMİK BİR SEKTÖR"

MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ise şunları söyledi:

"Madencilik, ülke ekonomisinin lokomotif sektörlerinden birisi. İlimiz açısından ise madencilik, tarım ve turizm ile birlikte Muğla ekonomisinin üçlü sacayağını oluşturmaktadır. Madenciliği Muğla'da mermer özelinde değerlendirmek daha doğru olacaktır. Çünkü Muğla mermer rezervi açısından ülkemizde ve dünyada oldukça önemli bir paya sahiptir. Mermer sektörü ilimiz ihracat potansiyelini de oldukça yükseltmektedir. İstihdam konusunda mermer sektörü son derece büyük bir oran sunmaktadır. Üstelik, şoför, muhasebe personeli, kepçe operatörü gibi pekçok meslek alanına önemli katkılar sağlamaktadır. Diğer bir deyişle, mermer, endüstriyel anlamda birçok alana doğrudan hammadde sağlayan ve insan gücü barındıran dinamik bir sektördür. Çalıştayımızın amacı, mermer artıklarının değerlendirilmesi. Katma değeri yüksek ürünler üretiyoruz ancak artıklarımız ürünlerimizden bir hayli fazla. Oysa bu artıkların değerlendirilmesiyle ilimiz ve işletmelerimiz için çok daha fazla katma değer sağlayabilmemiz mümkün. Bu çalıştay ve sonrasında yapılacak çalışmalarla, siz sektör temsilcilerine yeni kapılar açmayı diliyoruz. Hem çevreye verilen zararı minimize etmek hemde elimizdeki nimeti tam kapasitede kullanabilmek temel hedefimiz."

Konuşmasında markalaşmanın da önemine dikkat çeken Başkan Karakuş, MUTSO olarak 'Muğla Beyazı' mermeri için coğrafi işaret başvurusunda bulunulduğunu, yapılan analizlerde Muğla mermerin diğer mermerlere göre yüksek sertlik ve dayanıklılık özellikleri ile daha uzun ömürlü olarak farkını tescillediğine dikkat çekerek bu sürecin takipçisi olacaklarına vurgu yaptı.

"MERMER TOZUNUN TERMİK SANTRALDE KULLANILMASI İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yapılan görüşmeler yapıldığına dikkat çeken Başkan Karakuş, mermerden elde edilen tozun, termik santrallerde kullanılabilmesi konusunda çalışmalar yapıldığının ve Türk Patent Enstitüsü ile yapılan görüşmeler kapsamında Muğla çam balının 10-15 güne kadar tescilinin yapılacağını söyledi.

Üniversitelerin akademik özgürlüğü olduğuna vurgu yaparak sözlerine başlayan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ise, "Üniversite olarak üç temel görevimiz var. Bunlar eğitim-öğretim yapmak, bilgi üretmek ve üretilen bilgiyi toplumun hizmetine sunmak. Bu kapsamda üniversite ile kamu kurum ve kuruluşlarının işbirliği önemlidir. Biz Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi olarak bu bilinçle bugüne kadar pek çok protokol imzaladık ve çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz" dedi.

CHP'li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise, "Hedefler ve sektörün ülkemize sağlayacağı katkıların tespiti, sorunlar ve çözüm önerilerini belirlemek son derece önemlidir. Atık işlendiği ve bir değere dönüştüğü zaman artık olur, yaksa atık olarak kalır. Atığın en az olması için ne yapmalıyız? Artığı ise nasıl ekonomiye kazandırmalıyız? Bu sorulara birlikte cevap aramalıyız. Muğla mermerin değerini biliyor ve bu değerle gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Muğla Valisi Esengül Civelek ise, "Muğla'mız turizmde gözde, marka ve lider bir kent; tarımda güçlü bir kent. Sahip olduğu doğal kaynakları, mermer ve doğaltaş rezervleriyle ülke genelinde önemli bir yere sahip bir mermer kenti. İlimizin ekonomik yapısı içinde çok önemli bir yer teşkil etmekte. Son yıllarda artan üretim miktarı ve ihracatımızla gurur duyuyoruz ve sektör temsilcilerimize teşekkür ediyoruz. Mermer üretiminin doğada ve çevrede tahribat yaratmaması için artıkların yeniden değerlendirilmesi oldukça önemli. Bu artıklar çok ciddi bir ekonomik öneme sahip. Devlet, özel sektöre, Üniversite ve sivil toplum kuruluşları olarak, bir olalım kuvvet olalım. Atığın artığa dönüşmesinde gerekli çalışmayı biz gerçekleştirelim" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından üç oturum olarak düzenlenen çalıştay programına geçildi. Akademisyenler ve sektör temsilcileri tarafından çalıştay konusuna ilişkin sunumlar gerçekleştirildi ve sektörün sorunları ve çözüm önerileri konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!