Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası "Likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımları çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitleri (BAL), 19 Ağustos 2020 tarihinden geçerli olmak üzere gecelik vadede yapılan işlemler için yarıya düşürülmüştür" açıklamasında bulundu.
#Merkez BankasıTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası "Likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımları çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitleri (BAL), 19 Ağustos 2020 tarihinden geçerli olmak üzere gecelik vadede yapılan işlemler için yarıya düşürülmüştür" açıklamasında bulundu.
#Merkez BankasıMerkez Bankası, sıkılaştırma adımlarına devam ediyor. Yapılan son düzenlemeyle Merkez Bankası, 12 Ağustos itibarıyla piyasa yapıcıların likidite imkân limitlerinin sıfırlandığını açıkladı. Banka daha önce 7 Ağustos tarihinde APİ likidite imkânını yarıya indirmişti. Banka bu adımı ile ucuz maliyetle sağlanan likiditeyi kısarak TL’yi sıkıştırmak, ortalama maliyeti yükseltmek istiyor.
#GazetehaberleriPiyasada yaşanan hareketliliğe karşı Merkez Bankası, likidite silahını çekti. Merkez Bankası, dün haftalık repo ihalesi açmadı ayrıca piyasa yapıcısı bankalara Açık Piyasa İşlemleri (APİ) çerçevesinde tanınan likidite imkan limitlerini yarıya düşürdü. Böylece politika faizi olan yüzde 8.25’i artırmadan, piyasadaki faizi yüzde 9.75’e yükseltmiş oldu. Merkez Bankası’nın elinde zorunlu karşılıklar, faizi yükseltme gibi silahlar da hazır bulunuyor.
#Merkez BankasıAltın ve döviz fiyatlarında kısa sürede yaşanan yükselişin ardından, küçük yatırımcıların da bu alanlara yöneldiği, hatta kredi çekerek altın ve döviz aldığı ifade ediliyor. Ancak uzmanlar “İbre tersine döndüğünde yatırımcılar zarar etme ihtimallerini de göz önüne almalı. Özellikle bir yatırım aracı olarak kullanılan altının tarihine de bakılınca spekülasyona açık olduğu net görülecektir” uyarısını yapıyor.
#Gazetehaberleri- "Elbette ki 2014 yakın coğrafyamızda yaşanan olumsuz gelişmeler, Irak, Suriye'de meydana gelen olaylar ve seçim gündemi dolayısıyla ekonominin geri planda kaldığı bir yıl oldu. Dövizde ve özellikle dolarda yaşanan artış, imalatını ithalatla sürdüren üreticileri zorladı. Sanayicilerimizin geleceğe yönelik yatırım yapmakta çekindikleri bir yıl oldu. Özellikte yatırımcıların temkinli yaklaştığını gözlemlemekteyiz" - "Kur artışının da göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Dolayısıyla tüccar ve sanayicilerimizin 2015 yılında büyümek için doğru ve geleceğe yönelik adımlar atması gerekmektedir. Bunun için de ürün çeşitliliği artırılmalı, ileri teknoloji ürünleri geliştirilmeli, Ar-Ge ve inovasyona önem verilmelidir" - "Tüccar ve sanayicilerimizin pazarlarının daralmaması ve dünyada yaşanan ekonomik olaylardan olumsuz olarak etkilenmemesi için pazar seçeneklerini geliştirmesi lazımdır. Özellikle uluslararası dalgalanmadan çok etkilenmemek için Güney Amerika başta olmak üzere, Türki Cumhuriyetler ve Cezayir ile Tunus gibi ülkelere ağırlık vermemiz gerekiyor"
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa’da risk göstergelerinin yükseldiğini ve Türkiye’nin risk priminin 15 AB ülkesinden daha düşük olduğunu söyledi. Babacan, Kanal 24’de katıldığı bir programda, “Pek çok Avrupa ülkesinde hak etmedikleri bir refah seviyesi var.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, şu anda Avrupa'da risk göstergelerinin yükseldiğini ve Türkiye'nin risk priminin 15 AB ülkesinden daha düşük durumda olduğunu bildirdi. Pek çok Avrupa ülkesinde hak etmedikleri bir refah seviyesi olduğunu belirten Babacan, "Borçlanarak yaşadıkları bir suni refah var. Bu refah seviyesinin bir miktar düşmesi gerekiyor" dedi.
Ekonomik kriz sürecinde döviz ve Türk Lirası piyasalarına yönelik önlemlerin bir bölümünü aşamalı geri çekeceğini açıklayan Merkez Bankası, gecelik borçlanma yerine haftalık repo ihalesi için ilan edilen sabit faizi referans alacak. Merkez’in stratejisine göre zorunlu mevduat munzam karşılık oranı da artabilecek.