Güncelleme Tarihi:
Banka, 19 Haziran’dan itibaren temel fonlama aracı olan bir hafta vadeli repo işlemlerine ilave olarak 3 aya kadar vadeli repo işlemlerini de aktif olarak kullanmaya başlayacak. Uzun vadeli repo ihaleleri, önümüzdeki bir aylık süreçte her cuma günü 3 ay vadeli olarak gerçekleştirilecek. Daha sonraki dönemde ise likidite açığının düzeyine ilişkin öngörülere bağlı olarak cuma günleri 1 ay, 2 ay ya da 3 ay vadelerde yapılabilecek.
Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “2009 Yılında Para ve Kur Politikası”nda “Piyasadaki likidite sıkışıklığının artması ve/veya likidite sıkışıklığının kalıcı olma olasılığının belirginleşmesi halinde, Merkez Bankası, likidite yönetimi operasyonel çerçevesini yeniden düzenleyerek teknik faiz indirimine gidecektir” denildiği anımsatıldı.
Aynı metinde “Piyasadaki likidite sıkışıklığının artması ve kalıcı hale gelmesi halinde, söz konusu likidite açığının sadece bir hafta vadeli repo ihaleleri ile fonlanması daha uzun vadeli faiz oranları ve kredi mekanizması üzerinde olumsuz etkiler yaratabilecektir. Merkez Bankası, bu olumsuzlukları gidermek amacıyla, 91 güne kadar vadeli repo ihaleleri ile Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) alım işlemleri gerçekleştirerek fonlamanın bir haftalık vadede yoğunlaşmasını önleyecektir. Ayrıca, likidite sıkışıklığının kalıcılığına ve uzun vadeli repo ve DİBS alım işlemlerinin etkinliğine bakılarak YTL cinsi zorunlu karşılıklar sınırlı ölçüde düşürülebilecektir” ifadesine yer verildiği de kaydedildi.
LİKİDİTE KONUSUNDA BELİRSİZLİK VAR
Piyasada, 2008 yılı Mayıs ayından itibaren makul düzeyde bir likidite açığı oluştuğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
“Söz konusu likidite açığı düzenli olarak gerçekleştirilen bir hafta vadeli repo ihaleleri ile giderilmiştir. Piyasadaki likidite sıkışıklığının bir süredir devam etmesine karşın, uzun vadeli likidite gelişmelerine ilişkin belirsizlikler sürmekte, mevcut likidite koşullarının kalıcı olup olmayacağı konusunda net bir öngörüde bulunulamamaktadır. Bu nedenle, teknik faiz indiriminin zamanlaması daha sonra belirlenecektir. Ancak, mevcut veriler baz alınarak yapılan tahminlere göre, piyasadaki likidite sıkışıklığının en azından önümüzdeki üç - dört aylık süreçte zaman zaman artarak devam edeceği öngörülmektedir. Bu nedenle, son Para Politikası Kurulu toplantısında, bankaların likidite yönetimlerini ve aktarım mekanizmasının sağlıklı çalışmasını desteklemek amacıyla temel fonlama aracı olan bir hafta vadeli repo işlemlerine ilave olarak gerektikçe 3 aya kadar vadeli repo işlemlerinin de kullanılmasının faydalı olacağı konusunda mutabık kalınmıştır.”
Bu çerçevede, Merkez Bankası’nın, 19 Haziran 2009 tarihinden itibaren temel fonlama aracı olan bir hafta vadeli repo işlemlerine ilave olarak 3 aya kadar vadeli repo işlemlerini de aktif olarak kullanmaya başlayacağı bildirilen açıklamada, Merkez Bankası’nın temel fonlama aracının bir hafta vadeli repo ihaleleri olmaya devam edecek, söz konusu ihalelerin düzenli olarak gerçekleştirileceği ifade edildi.
HER CUMA ÜÇ AY VADELİ REPO
Uzun vadeli repo ihalelerinin, önümüzdeki bir aylık süreçte her Cuma günü 3 ay vadeli olarak gerçekleştirileceği kaydedilen açıklamada, “Daha sonraki dönemde ise likidite açığının düzeyine ilişkin öngörülere bağlı olarak Cuma günleri 1 ay, 2 ay ya da 3 ay vadelerde gerçekleştirilebilecektir. Vade seçiminde likidite sıkışıklığının süresine, işlem tutarlarının belirlenmesinde ise likidite sıkışıklığının düzeyine ilişkin öngörüler belirleyici olacaktır” denildi.
FAİZ PARA POLİTİKASININ DEĞİL PİYASANIN GÖSTERGESİ OLACAK
Uzun vadeli repo ihalelerinin, Merkez Bankası para politikası duruşunun göstergesi olan kısa vadeli faiz oranlarının kontrol edilmesine yönelik bir araç olarak değil, yapısal likidite ihtiyacının giderilmesi amacıyla kullanılacağının altı çizilen açıklamada, şu bilgiler verildi:
“Bu nedenle, uzun vadeli repo ihalelerinde, ihale tutarı ilan edilecek, ihale faiz oranları para politikasının mevcut duruşu hakkında bir gösterge olmayacak, faiz oranları piyasa koşulları tarafından belirlenecektir. Bir hafta vadeli standart repo ihaleleri ile daha uzun vadeli repo ihaleleri aynı gün içinde de gerçekleştirilebilecektir. Reuters sisteminin “CBTF” sayfasında saat 10.00’da ilan edilecek repo ihaleleri, saat 11.00’de gerçekleştirilecek ve sonuçlarının en geç saat 11.30’da Reuters sisteminin “CBTG” sayfasında duyurulmasına özen gösterilecektir.
Diğer mevcut ihale kuralları, uzun vadeli repo ihaleleri için de geçerli olacaktır.”