Muğla'nın Menteşe ilçesinde yaşayan Uğur Kayalı (38), müşterisi olmadığı özel bir bankada adına hesap açılarak rızası dışında 350 bin TL ihtiyaç kredisi kullanıldığı gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Kendisi gibi çalınan kimlik bilgileriyle adına kredi açılan çok sayıda mağdur olduğunu söyleyen Kayalı, "Banka konuyla ilgili sorumluluğunun olmadığını belirtiyor. Müşterisi bile olmadığım bankadan adıma hesap açılıp, kredi kullanılmış. Hesaplara bloke koydurmama rağmen para üçüncü kişilere, oradan da kripto hesaplara aktarılmış. 150 mağdurdan oluşan bir grubumuz var. Gruba dahil olduğumda 50 kişiydik. Bu şekilde mağdur edilen çok daha fazla kişinin olduğunu düşünüyorum" dedi.
#MuğlaMuğla'nın Menteşe ilçesinde yaşayan Uğur Kayalı (38), müşterisi olmadığı özel bir bankada adına hesap açılarak rızası dışında 350 bin TL ihtiyaç kredisi kullanıldığı gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Kendisi gibi çalınan kimlik bilgileriyle adına kredi açılan çok sayıda mağdur olduğunu söyleyen Kayalı, "Banka konuyla ilgili sorumluluğunun olmadığını belirtiyor. Müşterisi bile olmadığım bankadan adıma hesap açılıp, kredi kullanılmış. Hesaplara bloke koydurmama rağmen para üçüncü kişilere, oradan da kripto hesaplara aktarılmış. 150 mağdurdan oluşan bir grubumuz var. Gruba dahil olduğumda 50 kişiydik. Bu şekilde mağdur edilen çok daha fazla kişinin olduğunu düşünüyorum" dedi.
#MuğlaKonutta kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan yasa yürürlükte ama kiracı-ev sahibi kavgasını çözmeye yetmedi. Birçok kiracı ev sahiplerinin yüzde 25’in üzerinde artış istediğinden şikâyetçi. Ev sahipleri eski kira sözleşmelerinin ne olacağını öğrenmek istiyorlar. Yeni düzenlemeye göre 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen ve 5 yılı geçmeyen sözleşmelerde, kiralara yüzde 25’in üzerinde artış yapılamayacak. Bursa Barosu avukatı kira hukuku uzmanı Olcay Göçüm, “Geçici yasa ile kira sözleşmesinde beş yıllık sürenin dolması halinde de kira parasının yüzde 25 oranında artırılacağına ilişkin herhangi bir düzenleme veya sınırlandırma getirilmiş değildir. Bu nedenle beş yıllık süre dolmuş ise kiralayan yüzde 25’e bağlı kalmaz” diyor.
#KiraSaat 06.28’de telefonuna uzaktan erişilerek adına kredi çekilen Gülsüm Kaya, Tüketici Mahkemesi’ne başvurdu. Bilirkişinin, “Saat 06.28’deki kredi işlemlerinden banka şüphelenmeliydi” değerlendirilmesini yerinde bulan mahkeme, bankanın gerekli güvenlik önlemleri almadığı tespitinde bulundu.
#KrediDenizli’den 2 yıl önce araba kiralayan Lider Kızıl, imzaladığı senet yüzünden evinin önündeki arabasından oldu. Kızıl, kiralama şirketinin kendisini dolandırdığını iddia ederek suç duyurusunda bulundu. Kızıl, "Bizim gibi mağdur olan kişiler var mı diye araştırdım. Bizi dolandıran kişiyi de araştırdım. Piyasada yaklaşık olarak 200 ve 250 kişi olduğu varsayılıyor ve toplamda 70 milyon gibi bir vurgundan bahsediyorlar." dedi.
#DenizliDenizli’den 2 yıl önce araba kiralayan Lider Kızıl, imzaladığı senet yüzünden evinin önündeki arabasından oldu. Kızıl, kiralama şirketinin kendisini dolandırdığını iddia ederek suç duyurusunda bulundu. Kızıl, "Bizim gibi mağdur olan kişiler var mı diye araştırdım. Bizi dolandıran kişiyi de araştırdım. Piyasada yaklaşık olarak 200 ve 250 kişi olduğu varsayılıyor ve toplamda 70 milyon gibi bir vurgundan bahsediyorlar." dedi.
#DenizliSahte senetler can yakmaya devam ediyor. Bu kez son olayın yaşandığı yer Yozgat. İş insanı İbrahim Hazer (59), kargocu kılığında gelen kişinin uzattığı teslim tutanağını imzaladı. Ancak tutanağın altına yerleştirilmiş bir senet bulunuyordu. Tek imza ile 2.3 milyon Euro borçlandırılan Hazer’in mal varlığına tebdir konuldu.
#SenetYozgat'ta dolandırıcılar tarafından kargo teslim tutanağının altına yerleştirilen 2 milyon 300 bin euroluk borç senedine imza atan iş insanı İbrahim Hazer'in (59) banka hesaplarına ve mal varlığına tedbir konuldu. Hazer "Bu konuda yeni yasa çıkartılması gerekiyor. Kişisel senetlerde bir limit belirlenmesi ve limit üzerinin noter aracılığıyla yapılması, dolandırıcıları engelleyecektir" dedi.
#YozgatMenfi tespit davası, genel olarak bir hukuki ilişkinin veya hakkın varlığının veya yokluğunun mahkeme kararı ile saptanmasını ifade etmektedir. Bu dava yalnızca hukuki ilişkinin var olduğunun tespit edilme sürecinde açılabilmektedir. Tespit davası içerisindeki hukuki fayda, açılmış veya açılacak olan bir davanın konusunu içermektedir. Dava neticesinde verilmiş karar, kesin tespit özelliğinde olmaktadır. Bu nedenle verilen kararı, delil olarak kullanmak mümkündür. Tespit davasının iki türü bulunmaktadır. Bu türler; menfi tespit davası ile müspet tespit davasıdır. Sizin için menfi tesit davasının ne demek olduğunu, menfi tespit davasının şartlarının neler olduğunu, bu davada görevli olan mahkemenin hangisi olduğunu, menfi tespit davasının süresini detayları ile derledik.
#Menfi Tespit DavasıMahkemelerde açılan davalarda birçok farklı dava türü bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi olan istirdat davası, son zamanlarda hukuk alanında en fazla araştırılan konulardan birisi haline gelmiştir. İcra hukuku içerinde görülen istirdat davasının belli başlı koşulları bulunmaktadır. Peki, İstirdat davası nedir, ne zaman ve hangi mahkemede açılır? İstirdat davası açma süresi ve zamanaşımı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İstirdat DavasıGSM şirketiyle cep telefonu faturanızın düşmesi için 12-24 aylık indirimli taahhüt kampanyasına imza attıysanız dikkat! “Taahhüt sürem doldu, ben ayrılıyorum” dediğinizde sürpriz faturalarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu şekilde kampanyaya katılıp süresi dolduktan sonra ayrıldıkları halde fatura çıkarılan okurlarımdan şikâyet yağıyor. Bu okurlarıma yargıdan iyi haber geldi. İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, bir GSM şirketinin 24 aylık taahhüt süresi dolmadan ayrıldığını iddia ederek icra takibi başlattığı bir yazılım-donanım şirketine açtığı yaklaşık 4 bin liralık davayı reddetti.
#YAZARİstirdat davası, hukuk alanında en çok arananların başında geliyor. Konuyla ilgili istirdat davası nedir, istirdat davası neden ve nasıl açılır, istirdat davası kaybedildiğinde tazminat ödenir mi gibi sorular merak ediliyor. Tüm bu soruların yanıtlarını ise Avukat Baki Cem Atamış ve Stajyer Avukat Ekrem Can Narin veriyor.
#İstirdat DavasıAnkara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, kendi evi için peşin ödeme yaparak aldığı doğalgaza ek olarak ‘TL düzeltmesi’ adı altında borç çıkarılması üzerine Ankara Tüketici Mahkemesi’ne başvurarak Başkentgaz’a dava açtı. Başkan Yavaş, dava dilekçesini mahkemeye avukatı Helin Menteşe aracılığıyla sundu. Dilekçede, Yavaş’ın Kızılırmak Mahallesi’ndeki kendi evinde ön ödemeli doğalgaz abonesi olduğu belirtildi.
#Murat YILMAZİZMİR'de yaşayan Ufuk Ekerol (45), kayınpederi Mustafa Işık ile dairesini 220 bin liraya satın almak için anlaştı. Kredi çekip 130 bin lirayı ödeyen, kalan 90 bin lira için de boş senet veren Ekerol, tüm ödemeyi tamamladığında ise evine gelen icra kağıdıyla şaşkına döndü. Damat, kayınpederinin boş senede 950 bin lira yazıp, icra işlemi başlatarak, kendisini dolandırdığını öne sürdü.
#HaberMaliye’den şirkete gelen yazıya 7 gün içinde cevap verilmedi diye bir başkasının vergi borcu, yazı gönderilen şirketin (‘mağdur şirket’) üstüne kalmış. Maliye’nin gönderilen yazıda özetle “Mal aldığın tedarikçinin vergi borcu var, o ödemedi sen öde” denilmiş... Mal aldığı tedarikçisinin ödemediği vergi borcu, mağdur şirketten (müşteriden) istenmiş. 7 günlük sürede Maliye’ye “borcum yok” veya “şu kadar TL tedarikçime borcum var, onu da Maliye’ye ödüyorum” şeklinde cevap verilmemesi oldukça pahalıya patlamış.
#YazarGünümüzde ev sayısının artması, arz talep dengesi, devletin ev almak için vatandaşa uyguladığı uygun kredi imkanları birlikte değerlendirildiğinde ev almak ciddi manada kolaylaştı. Ancak son zamanlarda tüm dünyada etkisini sürdüren ekonomik buhran Türkiye de de etkilerini göstermiş ve bu durumdan en çok gayrimenkul sektörü etkilenmiştir. Son zamanlarda artan maliyetleri karşılayamayan müteahhitler inşaatları teslim edemez olmuş ve vatandaş mağdur edilmiştir.
#Ev Almak’MİLLET ittifakı’nca desteklenen, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı CHP’li Mansur Yavaş hakkında, 600 bin dolarlık senedin tahsili için ihtilafa düştüğü iş insanı Necmettin Kesgin’in şikayeti üzerine, 'görevi kötüye kullanma' ve ’kişilerin huzur ve sükununu bozmak’ suçlarından iddianame düzenlendi. İddianame, Ankara Batı 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Mahkeme heyetinin, 10 gün içinde Yavaş’ın yazılı savunmasını alacağı ve dosyayı Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndereceği öğrenildi. Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Yavaş hakkında düzenlenen iddianameyle ilgili yazılı açıklama yapıldı.
#Mansur YavaşYargıtay 13. Hukuk Dairesi, yediemin otoparkında 6 aydan fazla bekleyen aracın otopark ücretinin, satış bedelinin yüzde 25'ini geçmeyeceğine hükmetti. Yediemin otoparkındaki bin liralık aracı için 25 bin liralık icra takibi başlatılan Mustafa Şahin'in, icra dosyasına karşı açtığı davada, yerel mahkemenin aleyhinde verdiği karar Yargıtay tarafından bozuldu.
#OtoparkBanka şubesi, bir vatandaşa aynı adı taşıyan başka bir kişiye ait kredi kartı alacağı için icra takibi başlattı. Vaktinde ödenmeyen kredi borcu için vatandaş, takipte göründüğü için başka bankalardan kredi çekemedi. Hukuk mücadelesi başlatan vatandaş, bankanın isim benzerliği sebebiyle kendisini sıkıntıya soktuğunu ve kişilik haklarının zarar gördüğünü belirtti. Mahkemenin isim benzerliği sebebiyle sıkıntı yaşayan vatandaşa 5 bin lira tazminat ödenmesine yönelik kararı Yargıtay'ca da onaylandı.
#Banka