Müzeler artık haftanın belli günleri geceleri de gezilebilirken Hürriyet Topkapı Sarayı’ndaydı. Hürriyet ekibi Osmanlı’nın en ihtişamlı yıllarına tanıklık etmiş sarayın dehlizlerinde dolaştı, sergilenen muhteşem eserlerin yanı sıra az bilinen hikâyelerini de dinledi... Topkapı Sarayı’ndaki en dikkat çekici eserlerden ‘Tılsımlı Gömlekler’ gizemini korumaya devam ediyor. Çin’den Mısır’daki Memlûklere oradan da Osmanlı’ya kadar uzanan ve ‘sihirli’ olduğuna inanılan bu gömlekleri tarihçilere sorduk...
#Topkapı SarayıKazakistan’ın güney eyaletlerinden ve Türklerin manevi başkenti ilan edilen Türkistan’daydım geçen hafta. Kim duysa “Orası bir ülke değil miydi” dese de Türkistan bir ülkeden de fazlası. Farabi’den Uluğ Bey’e biliminsanlarının, Cengiz Han’dan Timurlenk’e imparatorların ayak izlerini takip ederken heyecanlandıran, Hoca Ahmet Yesevi’nin maneviyatıyla huzur veren bir coğrafya. İşte, kısa ama dolu dolu bir Türkistan turundan kalanlar...
#KazakistanGizem ve minik seyyah Lorin’in bu ay rotası Kuzey Ege’nin gözdesi Ayvalık ve ardından bir klasik olan Erdek... Ayvalık’ta çocuklarla birlikte yapacak çok şey yokmuş gibi görünse de sığ ve bu mevsimde sıcak olan denizi, rengârenk ara sokakları huzur dolu bir tatil vaat ediyor. Erdek ise İstanbul’a yakınlığı, Marmara’nın en güzel denizi, koruduğu 90’lar ruhu ve bütçe dostu olmasıyla cazibe noktası...
#Çocukla Seyahatİslam inancına göre Allah, her şey kadir ve sonsuz kudret sahibidir. İnsanlar ise, hem onun kudretiyle yaratıldıkları hem de aciz oldukları için Allah'ın kuludurlar. Hürriyeti elinden alınmış, başka bir kişinin emri altında çalıştırılan kişilere ise köle denir. Her iki kelime de mecazen, birisine aşırı bağlı ve düşkün manasında kullanılır. Bulmacada kul köle cevaplarının tamamını sizler için derledik.
Bu hafta sizleri her saat yoğunluk yaşanan, korunmuş eski kale bölgesi, her yerinden denize girebileceğiniz plajları ile dünyanın her yerinden turisti kendine çeken Rodos Adası’na götürüyoruz. Osmanlı dönemi izlerini de taşıyan adada, adeta film platosunu andıran eski şehir bölgesindeki sokaklarda iki gün gezseniz sıkılmazsınız.
#Uğur ÇelikkolEn zor yazılarımdan birini kaleme almak için oturdum masa başına... Düşündükçe üzüldüm ama yapım gereği içim acısa da bir sonraki adımda ne yapabilirim diye kafa yorarım hep. ‘Ortada kötü bir durum var ama ben nasıl faydalı olabilirim’ diye düşünürüm. Bu kadar acının içinde elimden gelen de tarihçi kimliğimle eskiyi hatırlatmak. Bu yüzden Türkiye topraklarına en son katılan şehrimiz Hatay’ın kültür mirasından bahsedeceğim…
#HatayGeçmiş tarihimizin sanat eserlerini görmek adına gitmemi gereken yerlerden birisi olan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, sanat ile görselliği bir arada tutuyor. Türk ve İslam Eserleri Müzesinin nerede olduğu, nasıl gidileceği ve diğer tüm özellikleri hakkında bilgileri inceleyelim.
#Türk Ve İslam EserleriZamansız bir yer Hatay. Ne zaman giderseniz gidin sizi hoşça karşılar ve ağırlar, bir daha ne zaman gelirim diye planlar yaparak ayrılırsınız. Tarihine, hoşgörülü atmosferine, kozmopolit dokusuna ve eşsiz lezzetlerine hayran olmamak mümkün değil. Sömestirde ziyaret ederseniz, yumuşak kış güneşi altında çocuk kâşifler de çok eğlenecek.
#SeyahatDünyanın en büyük sanat müzesi olan Louvre Müzesi, 73 bin metrekarelik bir alana sahiptir. Her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen müze, toplam 7 bölümden oluşur. Louvre Müzesi nerede? Giriş ücreti ve saatleri nelerdir? Sizin için derledik.
#Louvre MüzesiAdıyaman'ın Kahta ilçesinde milattan önce 3'üncü yüzyılda Kommagene Uygarlığı döneminde yapılan Eski Kahta Kalesi, restorasyon çalışmaları sonrası yeniden ziyarete açıldı. 17 yıl sonra açılan tarihi kale ile ilgili bilgi veren Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, "3 ay önce çevre düzenlemesi ile birlikte cam teras yapıldı, yürüme yolları yapıldı. Tüm güvenlik önlemleri alınarak, kale ziyaretçilerini ağırlamaya başladı" dedi.
#ADIYAMANTürkiye'nin güneyinde yer alan Irak, kadim uygarlıklara ev sahipliği yapan ve Mezopotamya adıyla bilinen bölgede kurulmuştur. Başkenti Bağdat olan Irak'ın sınır komşuları İran, Suriye ve Suudi Arabistan'dır. Ülkenin hem sanayi hem de tarım alanında gelişmiş olan en büyük şehirleri şu şekilde sıralanabilir: 1- Erbil 2- Musul 3- Kerbela 4- Halepçe 5- Samava. Irak bayrağının anlamına ve renklerine dair detayları derledik.
#Irak Bayrağı AnlamıGülek Kalesi, sosyal medyada yer alan fotoğraflar dolayısıyla dikkat çekiyor. Tarihi ve kültürel açıdan Gülek Kalesi Mersin'in en önemli yapılarından biridir. Özellikle her sene yerli ve yabancı pek çok turistin ziyaret ettiği kültürel miraslar arasında yer alıyor. Peki, Gülek kalesi nerede? Gülek kalesi tarihi, özellikleri ve hakkında bilgiler.
#Gülek KaleBarbaroslar Oruç Reis'in hayatı, dizinin son bölümü ile yeniden gündeme geldi. Ünlü oyuncu Engin Altan Düzyatan'ın hayat verdiği Oruç Reis'iin dizide tuzağa düşerek ağır yaralanması ekranlara damga vurdu. Tarihi bilgilere göre Akdeniz’de efsanevî bir şöhret kazanan Oruç Reis, Cezayir’de Türk hâkimiyetinin temellerini atmış, Kuzey Afrika’da Hristiyan istilâsına karşı koyarak İslâm’ın bölgede tutunmasını sağlamıştır. Peki, Barbaroslar Oruç Reis ne zaman öldü? Engin Altan Düzyatan Barbaroslar dizisinden ayrıldı mı? İşte, o konular hakkında bilgiler.
#Oruç ReisOruç Reis’in ölümü ve hayatı ile ilgili bilgiler araştırılıyor. Barbaroslar Akdeniz’in Kılıcı izleyicileri yeni bölüm fragmanının ardından araştırmalarını hızlandırdılar. Fragmanda Oruç Reis’in vurulduğu görülüyor. Peki, Oruç Reis kimdir, ne zaman ve nasıl öldü?
#Oruç ReisToroslar’ın sonunda, tarih boyunca yapılan seferlerin yolunda, her yanı dağlarla çevrili bir kahramanlar şehri Kahramanmaraş. Dilerseniz kayak yapabileceğiniz, dilerseniz İngiltere’nin endemik bitkilerinden fazla çeşitliliği olan yaylalarında yeniden doğacağınız, dilerseniz de meşhur kaplıcalarında şifa bulacağınız bir şehir. Tarihi ve doğal hazineleri gezmekle bitmeyecek kentin güzelliklerinden bir rehber hazırladık.
#HürriyetOruç Reis'in hayatı, Barbaroslar Akdeniz’in Kılıcı dizisi ile gündeme geldi. Engin Altan Düzyatan'ın hayat verdiği Oruç Reis karakterinin yaralanarak hayatının tehlikeye girmesi izleyenleri meraklandırdı. Tarihi bilgilere göre Oruç Reis, üç sene esir kaldıktan sonra bir süre Memlük Devleti hizmetinde amirallik yaptı. Türk denizcilik tarihinde önemli bir yeri olan Oruç Reis, Cerbe Adası'nı 1513 yazında fethetmesiyle tarihte yer ediniyor. Peki, Oruç Reis kimdir, ne zaman ve nasıl öldü? İşte, Oruç Reis'in hayatı hakkında bilgiler.
#Oruç Reisİnanç, tarih boyunca günümüzün ‘mutlaka görülmesi gerekenler’ listelerinde olan bazı yapıları ortaya çıkaran en önemli faktörlerden biri oldu. Biz de ramazan ayını fırsat bilip maneviyatı yüksek, İslami açıdan önemli seyahat adreslerini jürimize sorduk ve 10 farklı noktayı derledik.
#GeziOruç Reis’in kolunu nasıl kaybettiği merak edilen konulardan biri oldu. Barbaroslar Akdeniz’in Kılıcı izleyicileri her hafta Perşembe akşamlarını sabırsızlıkla bekliyorlar. Engin Altan Düzyatan’ın hayat verdiği Oruç Reis’in hayatı ve ölümü araştırılmaya başlandı. Peki, Oruç Reis kolunu nasıl kaybetti, nasıl öldü?
#Oruç ReisAdana dendiğinde akla mutfağı ve lezzetli yemekleri gelse de müzesinden antik kentine, köprüsünden camisine şehrin görüp gezilecek çok fazla yeri var. Kentin sokaklarını renk cümbüşüne çevirecek Portakal Çiçeği Karnavalı bu yıl 23-27 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek. Adana’ya yolu düşecek okurlarımız için jürimize “Nereleri görmeliyiz” diye sorduk.
#GeziBugünlere gelmemizi sağlayan atalarımız Osmanlı Devleti'nin temellerini atan kişilerdir. Özellikle cihana hükmetmiş olan padişahlarımız sayesinde önemli bir coğrafyaya hakim olabilmişiz. Tabi Osmanlı'nın beylikten devlete geçişi kolay olmamıştır. Bunu yaparken uzun bir süreye ihtiyaç vardı. Sizler için Beylikten devlete Osmanlı siyaseti konu anlatımı hakkında merak edilen tüm bilgileri detayları ile derledik.
#EğitimDiyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Orta Asya'dan Afrika'ya, bir araya geldiğimiz her platformda biz Kudüs davamızı gündeme getirdik ve getirmeye de devam ediyoruz. Bizler, millet olarak tarih boyunca Kudüs ve Mescidi Aksâ ile olan gönül bağımızı hiçbir zaman koparmadık, koparamayız" dedi.
#Ali ErbaşSökmenliler, Ermenşahlar Beyliği olarak da bilinen Ahlatşahlar Beyliği hakkında bilgiler araştırmalar arasında yer alıyor. Sökmen el-Kutbi tarafından kurulan Ahlatşahlar Beyliği Van gölü çevresinde hüküm sürmüş bir Türk hanedanı olarak bilinir. Peki, Ahlatşahlar Beyliği hangi dönemde, nerelerde hüküm sürdü? İşte Ahlatşahlar Beyliği hakkında bilgiler...
#Ahlatşahlar Beyliği