Kadınlarda sık sık görülen kanser türlerinin başında gelen meme kanseri ile ilgili Prof. Dr. Yeliz Emine Ersoy, “Son yıllarda hem sıklığı hem de erken yaşta görülme oranı arttı” uyarısında bulundu. Ersoy, bazı uygulamaların meme kanseri tedavisinde gerilemelere ve hatta uygun tıbbi tedavilerin başlamasında gecikmelere neden olduğuna dikkat çekti.
#Meme KanseriGaller Prensesi Kate’in, 42 yaşında olmasına rağmen kanser olduğunu ve kemoterapi gördüğünü açıklaması, 50 yaş altında olup bu hastalığa yakalananların sayısındaki önemli artışı bir kez daha gündeme getirdi. Birmingham Üniversitesi’nden kanser uzmanı Shivan Sivakumar, 50 yaşın altındakiler arasında gerçek bir ‘salgın’ olduğunu açıkladı. Peki hangi kanser türlerinde artış var? Ülkemizdeki kanser oranı nasıl? Kansere karşı hangi önlemleri almak gerekiyor? Doç. Dr. Nilay Şengül, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkIsıya, suya, yağa maruz kalmakla bozulmuyor... İçine girdiği her şeyi daha kullanışlı ve dayanıklı hale getiriyor. Bu nedenlerle tüm tehlikelerine rağmen kullanımı sürüyor. Peki kısaca PFAS olarak bilinen bu kimyasalları hayatımızdan çıkarmak için biz ne yapabiliriz? İşte 5 kritik soru ve uzmanların cevapları...
#PFASDünyaca ünlü İngiliz müzik grubu Massive Attack'ın gitaristi Angelo Bruschini akciğer kanserine yenik düştü. Son yıllarda ‘salgın’ gibi gücünü artıran hastalık, Bruschini'nin vefatının ardından yeniden gündeme geldi. Peki akciğer kanseri neden bu kadar yaygınlaştı? Türkiye’de her yıl kaç kişiye akciğer kanseri tanısı konuyor? Hastalığa dair hangi belirtilerden şüphelenmemiz gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkGazlı içeceklerde, mısır gevreğinde, hatta kahvenizde bile var… Dünya Sağlık Örgütü çok sayıda yiyecek ve içecekte yer alan bir yapay tatlandırıcı olan aspartamı, ‘kanserojen olma ihtimali bulunan maddeler’ listesine ekledi ancak günlük aspartam tüketimiyle ilgili tavsiyesini değiştirmedi. Uzun süredir devam eden sağlık endişelerine rağmen kullanımı çok yaygın olan aspartamın dünyayı ele geçirişinin tarihini anlatıyoruz…
#AspartamGenetik tarama testleri hem ülkemizde hem de dünyada giderek yayılıyor. Bu testler, nadir görülen hastalıkların teşhisinden tutun da kanser ya da anne karnındaki bebeğin olası rahatsızlıklarına kadar pek çok soruya cevap buluyor. Peki, genetik testlerle hangi kanser türleri saptanıyor? Testlerin tedavi sürecine ne gibi katkısı oluyor? 8 soruda uzmanlarla mercek altına aldık.
#KanserTam da Hande Yener tarzı bir buluşma... Bir otelin lobisi falan yerine Starbucks’ta randevu veriyor. Hiç şaşırtıcı değil, çünkü trafik yüzünden konsere geç kalınca yolda çevirdiği ilk motosikletlinin arkasına atlamışlığı var. Şu sıralar yeni klibi “Aklımda”nın heyecanını yaşıyor. Ama durun, oraya geleceğiz. Önce hayat, hayatta yaşadığı değişim, değişimde bulduğu mutluluk, mutluluktan çıkardığı formüller... Frekans, enerji, akış derken bir an İlhan İrem’le röportaj yapıyorum hissine kapılıyorum: “İyi ki eski Hande değilim. İyi ki yeni Hande’yim. İyi ki değiştim. İyi ki bu kadar yol almama sebep oldu müzik...”
#Hande YenerKadınlar, on yıllardır tıp alanında yaşanan cinsiyet eşitsizliğinin etkileriyle karşı karşıya kalıyor. Uzun yıllar buyunca yanlış tedavi uygulamaları, yaşanan ciddi rahatsızlıklara ve birçok kadının hayatını kaybetmesine yol açtı. Bir dönemin "popüler" menopoz tedavisinin yarattığı sarsıcı etki ise bugün hâlâ zihinlerdeki yerini koruyor. İşte tıp tarihinin cinsiyetçi yüzü...
#Menopoz TedavisiPlastiklerin zararları hakkında hemen herkesin bir fikri var. Özellikle kanserojen olduklarını biliyoruz. Peki ya 'obezojen' olduklarını daha önce duymuş muydunuz? Norveç’te yapılan yeni bir araştırma çok ilginç sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre oyuncaklar, bulaşık süngerleri ve şampuan şişeleri kilo alımına hatta obeziteye neden olabiliyor, ancak tehlike çok daha derin...
#PlastiklerMeme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında "Fark Et, Dokun, Çöz" başlıklı seminer düzenledi. Meme ve Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Emre, pandemi sürecinde hastaların takiplerini ve görüntülemelerini aksattıklarını söyleyerek, "Salgın döneminde hastaların muayenelere gelmemesi nedeniyle ileri evre meme kanseri sayıları arttı. Bu durum hastalığın ilerlemesine ve tedavi protokollerimizin değişmesine neden oldu." dedi.
#Meme KanseriKeten tohumu insan vücudu için oldukça yararlıdır. Pek çok insan, tohumun dış kabuğunun sindirilmesi zor olduğu için keten tohumu karışımını öğütülmüş keten tohumu veya keten tohumu yağı şeklinde temin eder. Peki, keten tohumunun yararları nelerdir, bahsedildiği gibi kolesterole etkileri nasıldır ve nelere iyi gelir tüm detayları ile derledik.
#FaydalarıÜlkemizde akciğer kanserinden sonra erkek ve kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü olan kalınbağırsak ve rektum (kalınbağırsağın son kısmı) kanseri artarken, son yıllarda cerrahi tedavideki gelişmelerle hastalığı iyileştirme şansı da yükseliyor.
#İzmirDünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya genelinde her yıl ortalama 18 milyon kişiye kanser tanısı konuyor, 9 milyonu aşkın kişi kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. Bununla birlikte kanser tedavilerinde son 10 yıldaki gelişmelerle hastaların yaşam süresi önemli ölçüde artıyor. 4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle uzman hekimlere kanser tedavisinde umut vaat eden son gelişmeleri sorduk. Kanser hastaları ve yakınlarıysa pandemi döneminde yaşadıklarını anlattı...
#GazetehaberleriSon 10-15 yıldır 40 yaş altında kalın bağırsak kanseri görülme oranı arttı. Buradaki en önemli şey beslenme ve hareketsizliğe bağlı obezite. Gençlerin öz değerlerimizden olan tencere yemeklerine, aile kavramının içinde bulunduğu iyi beslenme özelliklerine dönmesi gerekiyor.
#Kalın Bağırsak KanseriTüm dünyada meme kanseri farkındalığını artırmak için yapılan kampanyalar, vakalarının artmasına rağmen erken tanı sayesinde ölüm oranlarının azalmasını sağladı. Meme kanserinin erken yakalanmasında son beş yıl içinde önemli yol alındığına vurgulayan Genel Cerrah Doç. Dr. Uğur Deveci, on yıl önce on hastada bir olan erken evre meme kanseri yakalama oranının bugün beş hastada bire çıktığını söyledi.
#Meme Kanserinde Erken Tanı1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı. Yüzde 33 oranla Türkiye’de kadınlarda en çok görülen kanser türünün meme kanseri olduğunu belirten Doç. Dr. Uğur Deveci, "Meme kanseri korkulacak değil, tedavisi olan bir durumdur. Önemli olan erken dönemde saptamaktır. Gelişmiş cerrahi yöntemlerle hem hayatınız hem memeniz kurtarılabilir.” diyor.
#MamografiProf. Dr. Canan Karatay insan ömrünün uzadığı iddiasına karşı çıkarak "Nereye uzuyor insan ömrü Allah aşkına? Kandırılıyorsunuz efendim. Kan-dı-rı-lıyor- su-nuz! İnsan ömrünün uzadığı falan yok. İngiltere, Amerika, Fransa hepsi endişe içinde, “Çocuklarımız bizden daha kısa ömürlü olacak” diye. Neredeyse bütün çocuklar, gençler hasta. Gençlerin hepsi sorunlu" şeklinde konuştu.
#Canan KaratayTürkiye Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri (TMHDF) Doç. Dr. Murat Kemal Atahan, meme kanseri görülen erkeklerde kitlenin daha çabuk belirgin hale geldiğini ancak cilde, kasa ya da kemiğe daha çabuk sıçrayabileceğini belirtti.
#ErkeklerAmerikalı oyuncu Rob Lowe, “Black Code” dizisinin kadrosuna katıldı. İkinci sezonda Albay Ethan Willis olarak izleyici karşısına çıkan Lowe, Barbaros Tapan’ın sorularını yanıtladı: “Medikal dizilerde yaşam ile ölüm arasındaki ince çizgi o kadar güzel anlatılıyor ki, izleyici çok kolay bağ kurabiliyor.”
#Rob LoweDört yıl önce, kanser hastalığının bir çeşiti olan yumuşak doku tümörüne yakalanan minik Trabzonspor taraftarı Kemal Onur’un en büyük arzusu bir gün, Trabzonspor Kaptanı Onur Recep Kıvrak’ın elini tutarak sahaya çıkmak. İşte 7 yaşındaki Kemal Onur Sevinç'in Trabzonspor dergisinde yer alan hikayesi:
#Kemal Onur