Biyopsi terimi genel olarak mikroskop altında genetik inceleme amacıyla parça alınması ifadesini ortaya koymaktadır. Halk arasında parça alımı olarak tanımlanan biyopsi, alınan dokuların mikroskobik incelemeye gitmesi ile anlamlandırılmaktadır. Peki, biyopsi nedir ve ne anlama gelmektedir? Biyopsi neden yapılır? İşte, biyopsi hakkında merak edilen bazı bilgiler
#BiyopsiYedi kadından biri yaşamı boyunca meme kanserine yakalanıyor, ancak ne kadar erken teşhis edilirse tedavi edilme olasılığı o kadar yüksek oluyor. Ekim ayının meme kanseri farkındalık ayı olmasını fırsat bilerek; meme kanseri nedirden, evde kendinizi nasıl muayene edeceğinize ve ailenizde kanser öyküsü varsa neler yapmanız gerektiğine kadar bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirdik. İşte her kadının okuması gereken meme kanseri rehberi…
#Meme KanseriThe Office dizisinin sevilen yıldızı Jenna Fischer sosyal medya hesabından meme kanserine yakalandığını duyurarak hayranlarını üzdü. Geçirdiği zorlu tedavi sürecinin ayrıntılarını da anlatan ünlü oyuncu hikayesini paylaşmak için ekim ayı olan Meme Kanseri Farkındalık Ayı sırasında ilham aldığını söyledi.
#Jenna FischerKanserle mücadele kapsamında farkındalığı arttırmak amacıyla Muş’ta 11. Uluslararası Onkoloji Günleri düzenlendi. Dünyanın birçok yerinden hastaların, iyileşen kişilerin, gönüllülerin ve sağlık profesyonellerinin katıldığı konferansı izledik. Meme kanserine yakalanan hastalarla hikâyelerini konuştuk.
#Meme KanseriAilesinde hastalık geçmişi olmaması rağmen henüz 23 yaşındayken meme kanseri teşhisi konan genç kadın, hastalığı keşif sürecini anlattı. İşte altı tur kemoterapi alan ve tedavisi hala devam eden genç kadının kendi ağzından yaşadıkları...
#Meme KanseriKariyerinin olgunluk döneminde, özel hayatının da en mutlu ve huzurlu olduğu zamanlarda hayatının şokunu yaşadı. Oysa güzel yıldız yaptırdığı son sağlık taramalarında tüm sonuçlarının temiz olduğunu görmüş ve rahat bir nefes almıştı…
#Olivia MunnDünya Sağlık Örgütü’nün 2022 verilerine göre yaklaşık her 5 kişiden 1’i kansere yakalanıyor. Her 9 erkekten 1’i ve her 12 kadından 1’i bu hastalık nedeniyle yaşamını yitiriyor. Hastalık süreci sadece hastanın kendisi için değil, sevdikleri için de zorlu geçiyor. 1-7 Nisan Kanser Haftası’nı geride bırakırken kanser hastalarının yakınlarıyla konuştuk.
#Dünya Sağlık ÖrgütüUzun yıllar önce yayınlanmasına rağmen hala unutulmayan, adeta bir televizyon efsanesi haline gelen ünlü Sahil Güvenlik (Baywatch) dizisinin oyuncularından Nicole Eggert son aylarda zorlu bir yaşam mücadelesinin içine girdi.
#Nicole EggertHem ülkemizde hem de dünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra en sık ölüme sebep olan hastalık kanser. Fakat uzmanlar yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin umut verdiğini söylüyor. Genetik mekanizmaların nasıl çalıştığının daha net anlaşılması, aşılar, akıllı ilaçlar, virüslerin kansere karşı kullanılması gibi gelişmelerle bu durumun değişebileceğini düşünüyorlar.
#KanserErken teşhiste tedavi oranı neredeyse yüzde 100’e yakın olan rahim ağzı kanserinin nedeni yüzde 99 oranında insan papilloma virüsü (HPV). Ve günümüzde HPV aşısıyla bunu önlemek mümkün. 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’nda kimsenin aklında bu virüsle ilgili soru işareti kalmasın istedik. HPV hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlara sorduk.
#HPVAngelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili?
#KanserAngelina Jolie’nin 2012 yılında BRCA gen mutasyonuna (ailesel meme ve yumurtalık kanseri duyarlılık geni) sahip olduğunu, meme dokularını ve yumurtalıklarını aldırdığını açıklaması sonrası gündeme oturan 'dokuları aldırma' operasyonu, şimdilerde çok daha sık uygulanıyor. Bu geni taşıdığını öğrenenler kanser döngüsünü kırmak için meme dokularını, rahim ve yumurtalıklarını aldırıyor. Peki bu aldırma işlemi kanseri önlemede ne kadar etkili? Öte yandan bu operasyonlar sadece meme ve rahim kanseri için mi geçerli yoksa mide, pankreas, tiroit, kalın bağırsak gibi diğer kanser türlerinde benzer müdahalelere yer var mı? İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Haksöyler ile konuştuk.
#Rahim Aldırmaİnsanlar için 150 yaşına kadar yaşamak artık bir hayal olmaktan çıkıyor. ABD’li ünlü kardiyolog Prof. Dr. Ernst von Schwarz uzun yaşamın kök hücre tedavileriyle mümkün olabileceğini söylüyor. Üstelik Schwartz, bu tedaviyle 100 yaşını geçen insanların yatağa bağımlı kalmayacağını, sosyal hayata ve iş hayatına katılabilen, yaşam kalitesi yüksek aktif bireyler olacağını iddia ediyor. Halihazırda bazı hastalıklara karşı kök hücre tedavileriyle 150 yaşına kadar yaşamak mümkün olabilir mi? Mevcut uygulamalar içinde kök hücre tedavisinin başarı oranı nedir? En çok hangi alanlarda bu yöntem kullanılıyor? Uzmanlarla tüm bu sorulara cevap aradık.
#Sağlıkİzmir'in Konak ilçesinde, kanser teşhisi koyulup, kemoterapi tedavisine başlanan Sena Kardıçalı'nın (26), yönlendirildiği özel laboratuvarda biyopsi sonucunun karıştığı ortaya çıktı. İzmir'in köklü ailelerinden Kardıçalı Ailesi'nin kızları Sena Kardıçalı, yanlış tanı koyulmasına neden olan laboratuvarda görevli uzman doktor hakkında suç duyurusunda bulundu. İl Sağlık Müdürlüğü konuyla ilgili idari soruşturma başlattı.
#Sena Kardıçalı1-7 Nisan Kanser Farkındalığı Haftası vesilesiyle "Korkmuyorum, Farkındayım" etkinliğini düzenledi. Her yaştan insanı kanser konusunda bilinçlendirmeyi hedefleyen etkinliğe, kızı meme kanseri, kendisi ise akciğer kanseriyle mücadele eden Türk sinema oyuncusu Hülya Koçyiğit de katıldı.
#Hülya KoçyiğitBÜTÜN dünyada 20 yaşından itibaren her kadının meme kanserine karşı erken teşhis için kendi kendini muayene etmesinin önerildiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tamer Akça, ancak kendi kendine meme muayenesinin tek başına asla yeterli olmadığını söyledi.
#1ABD'de yaşayan 61 yaşındaki bir kadın aynı gün içinde hem kanser teşhisi aldı hem de tedavi olarak hastalıktan kurtuldu. Yaşadıklarına inanamayan kadın, "Üç gün boyunca ağrı kesici aldım ve ihtiyacım olan tek şey buydu. Üç gün sonra, normaldim, etrafta dolaşıyordum. Olanlara inanamadım" ifadelerini kullandı.
#AbdErkeklerde memede şişlik ve dokununca ağrı, genellikle kronik karaciğer rahatsızlıkları, yaşlılık, genetik hastalıkları, şişman olma durumu ve tümörler gibi çeşitli hastalıklardan kaynaklanır. Erkeklerde bu sorun genellikle ergenlik döneminde meydana gelir. Erkeklerde memede şişlik ve dokununca acıma (ağrı) neden olur, nasıl geçer ve tedavi edilir sizler için derledik.
#Erkeklerde Memede Şişlik