Kat kelimesinin ilk anlamı tabaka ve kısımdır. Bu kelime, apartman dairesi ve ev anlamında da kullanılır. Kat ile biten tek şehir Karadeniz Bölgesinde yer alan Tokat ilimizdir. Sonu kat ile biten 3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli diğer kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimDilimize Farsçadan geçen zen kelimesinin Türkçe karşılığı kadındır. Hanım ve dilber kelimeleriyle eş anlamlı olan zen, ek olarak kullanıldığında vuran ve atan anlamına gelir. Örneğin Hande-zen, kahkaha atan ve gülen, Navek-zen ise ok atan demektir. Zen ile başlayan tüm sözcükleri, kısaca anlamlarını derledik.
#Eğitimİslam dinini kabul eden Müslümanların da bazı konulara inanması gerekmektedir. İslam'ın inanç esasları ise tüm Müslümanlar tarafından bilinir. İslam'ın inanç esasları nelerdir ve temel özellikleri nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#İslamArapça kökenli bir sözcük olan din, insanın kendisinden üstün bir varlığa iman ettiği teolojik bir sistemdir. Allah inancı dışında, ahirete, peygamberlere, cennet ve cehenneme iman da dinin temel esaslarını oluşturur. Dinler tek Tanrılı ve çok Tanrılı olarak ikiye ayrılır. Semavi din adıyla da bilinen tek Tanrılı dinler İslam, Hristiyanlık ve Yahudilik'tir. Dinin gerekliliklerini yerine getiren kişiler ise dindar olarak nitelendirilir. Dindar kelimesinin anlamı nedir? TDK'ya göre sözlük anlamı nedir detayları ile derledik.
#Ne DemekDinimize göre imanın 6 şartı vardır. Bunlar sırasıyla Allah'ın birliğine ve tekliğine inanmak (tevhid) peygamberlere iman, ahiret gününe iman, kitaplara, kadere ve meleklere imandır. İslam'da iman bir bütün olarak değerlendirildiği için, imanın tüm şartlarını yerine getirmek gerekir. Bunun için bir Müslüman için herhangi birinin eksikliği ya da yokluğu söz konusu olamaz. Meleklere iman ve dinimizdeki önemi nedir? Sizin için tüm yönleriyle ilgili merak edilenleri derledik.
#Meleklere İmanİman birçok bireyin kendi içinde yaşadığı ve hiçbir kimse tarafında ne kadar olduğu anlaşılamayan bir dini terim olarak bilinmektedir. Bu nedenle en uygun şekilde ibadete için birçok kişinin aklına iman ile ilgili sorular gelmektedir. Başlıca sorulan iman ile ilgili soruların başında İman nedir ve kaça ayrılır? İmanın türleri nedir? Soruları bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
#İman Nedir Ve Kaça Ayrılır?İnsanoğlunun gördüğü varlıklar kadar görmediği balıklarda bulunur. İnsan gözü tüm varlıkları görmek için tasarlanmamıştır. Beş duyu organıyla dünyayı algılayan insanoğlu bu beş duyu organıyla yalnızca sınırlı oranda varlıkları algılayabilir. Din kültürü ve ahlak bilgisi konuları içerisinde bulunan varlıklar alemi ile ilgili detaylar da bulunmaktadır.
#7. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Varlıklar Alemi Konu Anlatımıİslam dininde imanın temel yapı taşlarından bir tanesi de meleklere iman konusudur. Meleklere iman etmek kişilerin davranışlarının sorumluluğunu alma konusunda oldukça etkilidir. Çünkü bilinen melekler arasında işlenen sevap ve günahlarını tüm etkinliklerini gören ve kayda alan melekler bulunmaktadır. 7. Sınıf din kültürü ve ahlak bilgisi meleklerin özellikleri ve görevleri ile ilgili detayları derledik.
#7. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Meleklerin Özellikleri Ve Görevleri Konu AnlatımıAhiret inancı İslam dinine göre imanın şartları içerisinde yer alan şartlardan biridir. Yani İslam dininin temel yapı taşları arasında bulunur. Ahiret inancı imanın sağlamlığı ile doğru orantılıdır. Bu sebeple her Müslümanın Ahiret inancının bulunması gerekmektedir. 7. Sınıf sosyal bilgiler din kültürü ve ahlak bilgisi dersi konuları içerisinde yer alan ahiret inancı bu sınıf düzeyindeki öğrenciler için oldukça önemli kavramlardandır. 7. Sınıf Ahiret inancı ile ilgili detayları derledik.
#7. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Ahiret Hayatı Konu AnlatımıNamazlarda okunan Tahiyyat duasının diğer adı Ettehiyyatü Duasıdır. Namazların ilk ve son oturuşlarında okunması gerekir. 4 rekat kılınan namazlarında 2. ve 4. rekatında okunur. 5. sınıflar için Tahiyyat Duasının anlam ve önemini anlattık.
#5. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Tahiyyat Duası Ve Anlamı Konu AnlatımıMelekler Allah’ın insanlardan önce yaratmış olduğu varlıklardır. Melekler Allah’a koşulsuz şartsız ibadet etmektedir. Her meleğin bir görevi bulunmaktadır. En çok bilinen ise dört tane büyük melek bulunmaktadır. Dört büyük melek kimlerdir? İşte dört büyük meleğin adı ve görevleri ile ilgili bilgiler.
#Dört Büyük Melek Kimlerdir?Zorunlu din dersinin başladığı 4’üncü sınıftan 12’nci sınıfa kadar 2014-2015 öğretim yılında okutulacak din kültürü ve ahlak bilgisi kitaplarını Hürriyet tek tek taradı. Bir öğrencinin 9 yıl boyunca zorunlu olarak eğitim aldığı din kültürü kitapları toplam 1086 sayfadan oluşuyor. Ancak Alevilik-Bektaşilik için ayrılan sadece 16 sayfa. Yani kitapların sayfa toplamının yüzde 1.5’i Aleviliğe ayrılmış durumda.
#AİHMZorunlu din dersinin başladığı 4’üncü sınıftan 12’nci sınıfa kadar 2014-2015 öğretim yılında okutulacak din kültürü ve ahlak bilgisi kitaplarını Hürriyet tek tek taradı. Bir öğrencinin 9 yıl boyunca zorunlu olarak eğitim aldığı din kültürü kitapları toplam 1086 sayfadan oluşuyor. Ancak Alevilik-Bektaşilik için ayrılan sadece 16 sayfa. Yani kitapların sayfa toplamının yüzde 1.5’i Aleviliğe ayrılmış durumda.
Nâzım Hikmet’in Polonyalı kökeni bilinir ama Sırp kökeni bilinmez. Büyükdedesi Ömer Lütfi Latas, Ortodoks Sırp’tır. Müslüman olunca Osmanlı ordusunda Rumeli Müşirliği’ne kadar yükselmiştir. Bosna’nın ıslahatında görevlendirilmiştir. Nobel ödüllü yazar İvo Andriç “Ömer Paşa”nın Saraybosna günlerini romanlaştırmıştır. Peki Kusturica ailesi, astığı astık kestiği kestik Ömer Paşa’dan korkup mu Müslüman olmuştur? Tarih sayfalarını geriye doğru çevirdikçe bakın ne tür gerçeklerle yüzleşiyorsunuz...
Saffat suresi, En‘âm sûresinden sonra, Lokman sûresinden önce Mekke’de inmiştir. Saffat suresini okumak isteyen Müslümanlar, Türkçe ve Arapça anlamını da öğrenmek istiyorlar. Sure tüm kaynaklarda aynı isimle anılmaktadır. 1. âyette geçen ve “sıra sıra dizilenler, saf tutanlar” anlamına gelen bu kelime, ağırlıklı yoruma göre melekleri ifade etmektedir. İşte Saffat suresinin tefsiri, meali ve okunuşu…
#SaffatMekke döneminde inmiştir. 60 âyettir. Sûre, adını ilk âyette geçen “ez-zâriyât” kelimesinden almıştır. Zâriyât, esip savuran rüzgârlar demektir. Sûrede başlıca, öldükten sonra hesap için toplanma, inkârcıların ahirette karşılaşacakları azap, mü’minlere verilecek mükâfatlar, Allah’ın varlığını ve birliğini gösteren kevni deliller konu edilmektedir. Zariyat Suresi Oku - Zâriyât Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu (Diyanet Meali)
#Zariyat Suresi OkuŞura suresi, 53 ayetten oluşmaktadır. Mekke döneminde inen sure, adını 38. âyette geçen “Şûrâ” kelimesinden almıştır. Şûrâ, danışma demektir. Sûrede başlıca müslümanların işlerini kendi aralarında danışma yoluyla yürüttükleri, ayrıca kâinatta Allah’ın birliğini gösteren deliller ve kıyamet gününün hâlleri konu edilmektedir. İşte Şura suresi anlamı, tefsiri, Türkçe ve Arapça okunuşu…
#ŞuraKehf Suresi Kur'an-ı Kerim içerisinde 18. suredir. Surenin içerisinde sahip oldukları inanç yüzünden idam edilmekten kaçan ve mağaraya sığınan Ashab-ı Kehf'i anlatmaktadır. Ek olarak Hz. Musa'nın yaşadığı olaylar anlatılır. Sizler için hazırladığımız Kehf Suresi içerisinde Kehf Suresi okunuşu, Diyanet Türkçe meali ve anlamı, tefsiri ve fazileti bilgileri detaylıca yer almaktadır.
#Kehf Suresi TefsirCuma hutbesi ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklama yapıldı. Müslümanlar her hafta heyecanla cuma gününü bekliyorlar. Bu önemli gün içerisinde cemaat ile beraber cuma namazı kılınıyor. Peki, bu haftaki cuma hutbesinin konusu nedir?
#Cuma HutbesiNecm Suresi Mekke döneminde inmiştir. 62 âyettir. Sûre, adını ilk âyetin başındaki “en-Necm” kelimesinden almıştır. Necm, yıldız demektir. Sûrede başlıca, Kur’an’ın vahiy eseri olduğu vurgulanmakta, herkesin yaptığının karşılığını göreceği, Allah’ın kudretinin delilleri konu edilmektedir. İşte, pek çok Müslümanın merakla araştırdığı Necm Suresi Anlamı, Tefsiri, Türkçe ve Arapça Okunuşu (Diyanet Meali) hakkında detaylı bilgiler
#Necmİman tanımı ve kapsamı bakımından iki farklı başlık altında incelenmektedir. İman çeşitleri icmali ve tafsili olarak iki ayrı şekilde ifade edilmektedir. İcmali ve tafsili iman nedir ve farkları nelerdir? İman çeşitleri hakkında bilgi edinmek ve anlamlarını öğrenmek istetebilirsiniz. İcmali ve tafsili iman ne anlama gelmektedir? Hangi durumlar da kullanılmaktadır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İcmali Ve Tafsili İman Nedirİmanın şartları Allah'a, peygamberlere, Kuran'ı Kerim'e, meleklere, ahiret gününe, kaza ve kadere imandır. Her Müslüman, öldükten sonra yeniden dirilmeye, kıyamet gününe, cennete ve cehenneme iman eder. Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde de dünyanın bir oyun ve eğlenceden ibaret olduğu, ahiret yaşamının ise sonsuza kadar süreceği bildirilir. BA's nedir? İslam'da yeniden dirilme nasıl olacak? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ba's Nedirİslamiyet öncesi dönem Cahiliye olarak tanımlanır. Bu dönemde Mekke'de putperestlik yaygındı. Mekkeli Araplar kendi elleriyle yaptıkları putların önünde secde eder, onlardan medet umardı. Ancak bu dönemde de Allah'ın varlığına ve birliğine iman ederler vardı. Bu kişiler Hanif olarak nitelendirilir. Hanif kelimesi sonraki yıllarda daha geniş bir anlam kazanarak tüm müminler için kullanılmaya başlanmıştır. Hanif nedir ve kime denir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hanif NedirEbu Hamid el-Gazali olarak da bilinen Gazali, Selçuklu döneminde yaşamış önemli İslam alimi ve filozofu olarak tarihte yer buluyor. Selçuklu sultanlarından Tuğrul Bey, Alparslan ve Melikşah devirlerini gören Gazali, Selçuklu veziri Nizâmülmülk tarafından şimdiki tabirle, Nizâmiye Üniversitesi rektörlüğüne tayin edildi. Usul-i hadis, usul-i fıkıh, kelam, mantık, hukuk gibi alanı öğrenen Gazali, çok sayıda eser bıraktı. Peki, Gazali kimdir? İşte, Ebu Hamid el-Gazali'nin hayatıyla ve eserleriyle ilgili merak edilen bilgiler.
#El Gazali Kimdir