Yılmayan, dönüştürebilen, cesur, kendi deyimi ile her yere ait olan, Atatürk’ü dünyanın en büyük girişimcilerinden biri olarak gören, bildiğiniz bir çok kuruluşun yönetiminde ve oluşumunda olan, kurucusu olduğu Fark Labs ile başı çeken şirketlerle, belediyelerle geleceği kurgulayan, ARYA ile kadın girişimcileri destekleyen müthiş bir iş insanı olan Ahu Serter ile ilham vermenin ötesinde bir sohbet gerçekleştirdim.
#YüzdeyüzYılmayan, dönüştürebilen, cesur, kendi deyimi ile her yere ait olan, Atatürk’ü dünyanın en büyük girişimcilerinden biri olarak gören, bildiğiniz bir çok kuruluşun yönetiminde ve oluşumunda olan, kurucusu olduğu Fark Labs ile başı çeken şirketlerle, belediyelerle geleceği kurgulayan, ARYA ile kadın girişimcileri destekleyen müthiş bir iş insanı olan Ahu Serter ile ilham vermenin ötesinde bir sohbet gerçekleştirdim.
#1Çalışan esenliği platformu Wellbees, 80’i aşkın kurumsal şirket üzerinden 250 binden fazla çalışana 10 dilde esenlik sunuyor. Uyku kalitesinden adım sayısı takibine, sosyalleşmeden spor eğitmenlerine kadar birçok destek tek bir uygulama üzerinden sunuluyor. “Teknoloji sektöründe unicorn olma hedefiyle ilerleyen başarılı birçok şirket var. Biz zebra olmak istiyoruz. Zebra; dünya için değer yaratan, kâr ile amaç arasında denge gözeten, gücü ve kaynakları paylaşmaya davet eden bir hareket” diyen Wellbees CEO’su Melis Abacıoğlu, yıl sonuna kadar 500 bin insana dokunmak istediklerini söylüyor.
#WellbeesDünya onun adını öğrendiği günden beri gündeme hep yaşadığı lüks hayat, bitmeyen partiler ve eğlencelerle anılıyor. Oysa okul yıllarında tacize uğradı, hapishaneye girdi hatta bir ara yatak odası görüntüleri ortaya saçılınca büyük bir skandalın da kahramanı oldu.
#Paris HiltonEge Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), İzmir-Berlin iş dünyası ortaklığını derinleştirmek amacıyla Berlin’e iş gezisi düzenledi. EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer başkanlığındaki heyet Türk ve Alman şirketlerinin üst düzey temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantılarda, Türkiye-AB ilişkileri, sanayinin dijital dönüşümü, yenilenebilir enerji, sanayide sürdürülebilirlik, Türk ve Alman özel sektörünün iş birliği ve ‘Melek Yatırım Ağı’ başlıkları ele alındı.
#Almanya-TürkiyeAntalya’da düzenlenen Dünya Melek Yatırım Forumu Akdeniz Kongresi, Akdeniz ülkelerinin girişimcilerini ve yatırımcılarını bir araya getirdi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ve Antalya OSB Teknopark Başkanı Ali Bahar, Antalya’yı teknoloji merkezi haline getirmek istediklerini belirterek, “Ar-Ge çalışmaları kapsamında,12 firma, önümüzdeki 3 yıl içinde Antalya’da 10 milyon dolardan fazla yatırım yapacak” dedi.
#Antalya22 Ekim 2020’de, Hürriyet için “Türkiye’deki Girişimcilik Ekosisteminin Durumu” başlıklı bir yazı ile ekosistemi analiz etmiştim. Yazıma “Ülkemizdeki girişimciler, global bir kriz olan Kovid-19 salgınını fırsata çevirmeye çalışıyorlar. Start-up’lara yatırımlarda son dönemlerde önemli oranda artış görülmesi, yatırımcıların da pandemi sürecinde temkinli davranmak yerine yeni iş alanlarına odaklandıklarının bir göstergesi. Ekosistemin hızla büyümesi ve bu alana ilginin artması oldukça umut verici…” diyerek başlamış ve “…şu anda, Türk girişimcilik ekosistemi ne yazık ki “hiyerarşik, artistik ve kurumsal bir yapıda” … Böyle olunca, fikre değer vermekten, kurucu takıma odaklanıp, bu cevherleri geliştirmeye çalışmaktan ziyade, tüm odak genellikle yatırımcıda oluyor. Girişimcilikte önemli nokta, bir şeyler üretenleri, toplum için fayda sağlamaya çalışanları, problem çözmeye odaklananları bulup, onları desteklemek olmalı. Ben de hayallerinin peşinden koşan, uygulamalarını daha iyi hale getirmek için uykusuz geceler boyunca takım olarak çalışan gençlere, küçük tavsiyeler vermekten; bir kahve ikram edip, ofisimi açarak bile destek olmaktan yanayım…” şeklinde bitirmiştim.
#Ergi ŞenerAntalya Valisi Ersin Yazıcı, 2022 istatistiklerinden memnun olduklarını dile getirerek, “Cumartesi günü bir rekor kırdık. Antalya Havalimanı bin 3 uçağın inip kalktığı bir havalimanı oldu. Bu şu ana kadarki en yüksek sayı” diye duyurdu.
#Antalya Havalimanı‘Ankara Girişimcilik Zirvesi 2021’de konuşan Qromıs CEO’su Cem Başçeri, Türkiye’deki girişimcilerin küresel pazara girmelerine olanak sağlayacaklarını söyledi. TOBB Genç Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Hakan Tarhan ise “Ankara girişimcilik ekosisteminin gelişmesi birinci önceliğimiz” dedi.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUTürkiye’de kadın odaklı ilk ve tek yatırım platformu Arya’yı kuran Ahu Büyükkuşoğlu Serter, kadın liderliğinde dünyayı dönüştürme vizyonuyla çıktıkları yolda bugüne kadar 15 girişime 3,5 milyon dolardan fazla yatırım yaptıklarına dikkat çekti. “En iyi bildiğim iş; girişimcilik, yeni iş geliştirmek ve para kazanmak,” diyen Serter, motivasyon kaynağını, “Bu hayatta hepimizin olmaz diyenlere değil; yeterince çalışır, inanır ve peşinde olursanız nasıl olunacağını gösterenlere ihtiyacımız var” şeklinde özetledi.
#BursaGirişimciler ile yatırımcılar arasında güçlü bir köprü kurduklarını söyleyen EGİAD Başkanı Mustafa Aslan, “EGİAD Melekleri Yatırım Ağı, 5 yılda 2 binden fazla girişimciyle temas kurdu. Genç girişimciler, yaklaşık 6 milyon TL ile 14 girişim projesine de yatırım sağladı” dedi.
#GazetehaberleriİTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Deniz Tunçalp, 2003'ten bu yana 350 milyon dolarlık Ar-Ge ihracatı gerçekleştiren İTÜ ARI Teknokent firmalarının 2018 cirosunun 614 milyon dolar, Ar-Ge ihracatının ise 51,8 milyon dolar olduğunu bildirdi.
#TeknokentTurkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Barbaros Yiş, "Dijitalleşme sadece giderleri azaltmak değil, topluma iyilik katmak ve sosyal inovasyon anlamında bize büyük yol açıyor. Akıl ve kalbi birleştirecek altın kelimelerden biri fedakarlık. Teknolojiyi sadece daha iyi kampanyalar yapıp, daha iyi geri dönüş almak için değil, insanın faydasına olacak şekilde geliştirmek, bizim için çok kritik." ifadelerini kullandı.
#Teknoloji