Güncelleme Tarihi:
EKONOMİK, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik konularında araştırmalar yaparak tarım ve gıda sektörüne nitelikli katkı sağlamayı hedefleyen Yaşar Üniversitesi, Hollanda’nın bu alanlarda dünya markası olan Wageningen Üniversitesi Araştırma Merkezi ile iş birliği de gerçekleştirecek. Bu hedefle 2021 yılında ilk öğrencilerini kabul edecek olan Yaşar Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, fakültenin ilk Avrupa Birliği projesini şimdiden hayata geçiriyor. Bu çerçevede Yaşar Üniversitesi, AB Erasmus+ Knowledge Alliances Programı kapsamında ‘AgTech7: Tarladan Sofraya Tarım Ve Gıda Teknolojileri Eğitimi İçin Tarım-Gıda İşletmeleri, Akademi Ve Yatırım Melekleri Bilgi Müttefikliği Projesi’ kapsamında 893 bin 455 Euro destek kazandı. Üniversite, toplam 195 başvurunun yapıldığı programda desteklenen 33 projeden biri olma başarısını gösterdi.
TARIM-GIDA ZİNCİRİNİN EN İYİSİ İÇİN EĞİTİM
Projede; Türkiye, Yunanistan, Sırbistan, Belçika ve Hollanda’dan 3 üniversite, 2 sektörde çalışan araştırma merkezi, 2 tarım ve gıda işletmesi ve bir yatırım melekleri konsorsiyumu olmak üzere toplam 8 ortak yer alıyor. Türkiye’den Yaşar Üniversitesi ile birlikte Çamlı Yem Besicilik’in de olduğu konsorsiyumda; Sırbistan’dan Novi Sad Üniversitesi ve BioSense Enstitüsü, Hollanda’dan Maastricht Üniversitesi, Belçika’dan Avrupa İş Melekleri Ağı, Yunanistan’dan ise Güneydoğu Avrupa Araştırma Merkezi ile Neuropublic kuruluşu bulunuyor. 5 ülkeden üniversite, merkezler ve melek yatırım kuruluşlarının yer aldığı proje ile tarladan sofraya kadar tüm tarım-gıda zincirini en iyi hale getirmek için kullanılabilecek teknolojilerden girişimciliğe kadar kapsamlı bir eğitim programı geliştirilecek.
PROJE 3 YIL SÜRECEK
Üç yıl sürecek projede, Yaşar Üniversitesi adına Araştırma ve Yenilikçilikten Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Kandiller, Açık ve Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yasin Özarslan ile Endüstri Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Dr. Efthimia Staiou yer alacak. Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Levent Kandiller, “Tarım sektöründe yeni teknolojilerin benimsenmesi için temel ihtiyaç; öğrenci ve mezunların yanı sıra çiftçilerin ve endüstrinin de eğitimi. Proje ortaklarının deneyimi sayesinde uygulamalı ve teorik eğitim alacak öğrenci ve mezunlara ek olarak, tarımdaki gelişmelerden haberdar olmak, teknoloji alanındaki yatırımların artmasına katkıda bulunmak amacıyla alandaki uzmanlar gibi profesyonellerin yanı sıra yatırımcılara da açık olacak” dedi.
YAPAY ZEKADAN GİRİŞİMCİLİĞE 7 MODÜL
Kurulacak eğitim platformunun sorumluluğun Yaşar Üniversitesi’nde olduğunu da belirten Prof. Dr. Levent Kandiller, “Proje boyunca geliştirilen eğitim modülleri, doğrudan Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi programlarının müfredatına da katkı koyacak. 7 modülde; çiftlik yönetimi bilgi sistemleri için veri analitiği, Tarım-gıda değer zinciri için Blockchain teknolojisi uygulamaları, tarım finansmanında ve sigorta faaliyetlerinde tarım-gıdaya özel yenilikçi uygulamalar, nesnelerin interneti ve uydu sistemlerini kullanarak kaynakların verimliliği ve rekolte arttırma yöntemleri, tarım gıda tedarik zinciri yönetimi optimizasyonunda yapay zeka uygulamaları, tüketiciye özgü yeni pazarlama teknikleri geliştirme, çevik tarım-gıda girişimciliği konusunda katılımcılara işlerini hızlı geliştirme teknikleri eğitimleri yer alacak” diye konuştu.
HERKESE AÇIK BİR ÖĞRENME ORTAMI
Projenin sonunda, Yaşar Üniversitesi bünyesinde geliştirilecek Açık ve Uzaktan Eğitim Platformu’nda, kuramsal ve uygulamalı bilgiler yeni eğitim teknolojileri ile sunulacak. Herkese açık olacak bu online platform ile daha fazla insanın kolayca bilgiye ulaşması hedefleniyor. Ayrıca, proje kapsamında uluslararası bir tarım-gıda eğitimi konferansı düzenlenerek geliştirilen sistemler değerlendirilecek ve sektörün geleceği tartışılacak.