Güncelleme Tarihi:
ANTALYA Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Ali Bahar, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Antalya Temsilciliği üyeleriyle bir araya geldi. Kaleiçi’nde gerçekleşen toplantıda Antalya OSB’nin çalışmaları hakkında bilgi veren Bahar, sektörlerin beklentileri, yeni projeler ve yıllık hedefler doğrultusunda çizdikleri yol haritasını anlattı.
170 MİLYARLIK PAKET UMUT YARATTI
Nisan ayında açıklanması beklenen 170 milyar liralık Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) iş dünyasında umut yarattığını ifade eden Ali Bahar, uygulamada KGF’den geçmişte yararlanıp düzenli ödeyen firmalara öncelik verilmesini istedi. Dolar, Euro ya da arazi almak için KGF kullanımının önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Bahar, “İki yıldır 50 milyar liralık bir KGF açıklanması gerektiğini konuşuyoruz. Şirketler bir yıl kar etmediği için önümüzdeki süreçte kredi bulmakta zorlanacaktır. Teminatlandırma sorunu yaşayan firmaların önünü açmak gerekiyordu. O nedenle bir KGF paketinin ihtiyaç olduğunu dile getiriyorduk. 170 milyar liralık paket henüz gelmedi ama güzel oldu. Tabanı genişletilmiş olması iyi. Yine 50 milyar lirası sanayiye kullanılabilir” dedi.
TEKNOPARK FORUMLA AÇILACAK
Yapımı 2021’de tamamlanacak Teknopark’ın açılışının Melek Yatırım Forumu ile gerçekleştirileceğini açıklayan Bahar, süreçle ilgili şöyle bilgi verdi: “200 bin dolarlık bir ortaklıkla binlerce sanayicinin olduğu melek yatırım ağının yönetim kurulunda sandalye sahibi oluyoruz ve İstanbul’da bir melek yatırım fonu ile görüşüyoruz. 2021’e kadar orada tecrübe sahibi olacağız. Sonra 2021 de melek yatırım ağımızı fona dönüştüreceğiz ve Antalya kendi fonumuzu kuracağız. Birer dönümlük 31 laboratuvar alanının her birini 800 bin liraya satıyoruz. 15’inin sahibi belli oldu, diğerleri de kısa sürede dolacak.”
LİMAN İHALESİNE GİRECEĞİZ
Antalya’da STK’larının bir araya gelerek Antalya Limanı’na talip olmasını öneren Bahar, “Limanla ilgili ilk şikayeti de dört yıl önce yapan bizdik, sonra BAİB ve başkaları da şikayet etmeye başladı. Ortaklarımızla birlikte biz limana talibiz. Antalya OSB olarak, limanı çok daha modern şartlarda, kar amacı gütmeden işletmek istiyoruz. Sanayicimizin orada yaşanan sıkıntıların giderilmesi için bizden beklentileri var. Rekabet koşullarına uyulmaması, yüksek navlun bedelleri gibi sorunlar nedeniyle mevcut durumda sanayici Mersin, İzmir gibi limanlara gidiyor. Karayoluyla Kocaeli ve Samsun’a giden de var. Elimizde liman var kullanamıyoruz. 6 yıl gibi bir süre kaldı. OSB olarak şirket kurup limanın ihalesine gireceğiz” diye bilgi verdi.
DENİZ VE MERA OSB KURABİLİRİZ
Deniz ve mera OSB’lerinin kurulumu üzerinde çalıştıklarını dile getiren Bahar, sözlerine şöyle devam etti: “Hep karada OSB’ler konuşuluyor ama yeni alanlara açılmak iyi bir fikir. Denizde mülkiyet sorunu yok. Yani bu zor bir şey değil. Gazipaşa’da sarp kıyıların karşısında çok geniş bir alan ayrılarak deniz OSB’leri yapılabilir mi ve orada balık çiftlikleri kurulabilir mi? Koşulları araştırıyoruz. Korkuteli’ne örneğin binlerce döküm ekilmeyen alan var. Mera OSB kurulabilir, 5 milyon metrekarelik alanda araziler kooperatifleştirilebilir. Türkiye’nin hayvancılığın geliştirilmesine ihtiyacı da var”