İslamiyet'te ibadetlerden biri de namazdır. Namaz aynı zamanda İslam'ın şartlarındandır. Allah tüm müminlere namazı emretmiştir. Farz olan namaz günde beş defa kılınır. Günün değişik vakitlerinde kılınan bu namazlar sabah namazı, öğle namazı, ikindi namazı, akşam namazı ve yatsı namazıdır. Hz. Muhammed de örnek bir Müslüman olarak farz namazının yanında sayısız nafile namazlar kılmıştır. Allah'ın emri olan namazı kılmak, namaz iyi öğrenmek her Müslümanın görevidir. İşte namazda hutbe, hutbenin şartları, sünnetleri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizin için derledik.
#Hutbe Nedir?Televizyon, radyo, gazete ve dergilerde karşılaşılan bazı kavramlar ilk defa duyuldukları için anlamları merak konusu olmaktadır. Bu kavramlardan biri de Amel-i kesir kavramı olmaktadır. Amel-i kesir kavramının sözlük anlamı çok fazla hareket etme ve çok iş olarak açıklanmaktadır. İslam dininde Amel-i kesir kavramı namaz ibadetiyle ilgili durumlar söz konusu olduğu zaman sıklıkla kullanılan kavramlardan biri olmaktadır. Peki, Amel-i kesir kavramı ne anlama gelmektedir? Amel-i kesir diye neye denir? Amel-i kesir namazı bozan bir durum mudur? İşte, Amel-i kesir kavramı hakkında bilinmesi gereken detaylar.
#Amel-İ Kesir Nedir Ve Neye Denir?Hacet kelimesi Arapça ḥwc kökünden gelmektedir. Bu sözcüğün Türkçe karşılığı ise gereksinme ve ihtiyaç anlamlarını içermektedir. Aslında kelime Arapça gerekti fiilinin mastar halidir. Hacet namazının bir diğer ismi de dilek namazıdır. Buradan da anlayacağımız gibi bu namazın kılınış amacını gerçekleşmesi istenen bir dua ve dilek oluşturmaktadır. Diyanet kaynaklarından derlediğimiz detaylı bir yapıda hacet namazı nedir, nasıl kılınır, ne zaman kılınır ve kaç rekat kılınır tüm detayları ile derledik.
#Hacet Namazı Nedir Ve Nasıl Kılınır?Kurban kestikten sonra kılınan namaz son zamanlarda gündemde yer alıyor. Kurban Bayramı’nda en en önemli ibadetleri arasında yer alanlardan biri de kurban kesme işlemini gerçekleştiren Müslümanlar, sonrasında nafile ve şükür namazı olarak tanımlanan namazın hükmünü araştırıyorlar. Kurban kesildikten sonra kılınan namaz nedir sizler için derledik.
#KurbanKurban kesecek kişinin yapması gerekenler, İslam dininde vacip olarak bilinen ibadetlerini gerçekleştirmek isteyen vatandaşların araştırdığı konular arasında yer alıyor. Kurban keserek ibadetlerini yerine getirecek olan Müslümanlar, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konu hakkında dikkat çektiği hususları araştırmaya başladı. Peki, kurban kesecek kişinin yapması gerekenler nelerdir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Kurban Kesecek Kişi Ne YapacakKurban kesecek kişinin yapması gerekenler, İslam dininde vacip olarak bilinen ibadetlerini gerçekleştirmek isteyen vatandaşların araştırdığı konular arasında yer alıyor. Kurban keserek ibadetlerini yerine getirecek olan Müslümanlar, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konu hakkında dikkat çektiği hususları araştırmaya başladı. Peki, kurban kesecek kişinin yapması gerekenler nelerdir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Kurban Kesecek Kişi Ne YapacakKurban kesecek kişinin yapması gerekenler, İslam dininde vacip olarak bilinen ibadetlerini gerçekleştirmek isteyen vatandaşların araştırdığı konular arasında yer alıyor. Kurban keserek ibadetlerini yerine getirecek olan Müslümanlar, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konu hakkında dikkat çektiği hususları araştırmaya başladı. Peki, kurban kesecek kişinin yapması gerekenler nelerdir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#KurbanBir davayı sonuca bağlayan ve hüküm verilmesini sağlayan tüm belgelere delil denir. Edille ise bu kelimenin çoğuludur. Arapça kökenli bir kelime olan şer'iye, din ile ilgili olan hükümler anlamına gelir. İslam fıkhında, hüküm vermek için kullanılan tüm yöntemler edille-i şer'iyye olarak adlandırılmıştır. Bu kavram Hz Muhammed'in vefatından sonra 8. yüzyılda ortaya çıkmıştır. İslam literatüründe önemli bir kavram olan Edille-i Şer'iyye'yi örneklerle derledik.
#Edille-İ Şer'iyyeKurban Bayramı için geri sayım başlarken, kurban kesme ibadetini yerine getirecek olan vatandaşlar, Diyanet'e konuyla ilgili sorular yöneltmeye devam ediyorlar. Kurban kesmek için belirli kurallara uymak gerekirken, bunlar arasında namaz kılmanın hükmü merak ediliyor. Peki, kurban kestikten sonra namaz kılmak gerekir mi? Diyanet konuyla ilgili soruları yanıtladı...
#Kurban Bayramıİslam dinine göre Müslümanların dünya ve ahirette mutlu olabilmesi adına yerine getirmesi gereken görevler şeri hüküm olarak isimlendirilmektedir. Şeri ya da ilahi hükümler Vaz'i hüküm ve Teklifi hükümler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Vacip, Teklifi hükümlerden biridir. Vacip nedir? Vacip ibadetler nelerdir ve kazası olur mu? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Vacip NedirDin kültüründe işlenen konular, insanların yaşamlarında doğru işlerin peşinde koşmaları, iyi bir insan olmaları gibi tematik anlatımlar içerirken Arapçadan türemiş birçok ifade de hadislerde kullanımıyla farklı anlatımların pekiştirilmesini sağlamaktadır. Kelimelerin anlamlarının bilinmesi hem doğru bir telaffuz hem de cümlede anlatılmak istenenin kavranması adına önem taşır. Özellikle Kuran-ı Kerim’de yer alan hadislerin anlatımı sırasında bazı terimsel ifadelere yer verilmesi okuyan kişinin konu hakkındaki bilgi birikimini arttırır. Peki Mendup nedir? Mendup olan ibadet örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
İslam dini bir Müslümanın hayatının her alanında rehberdir. Mükellef olunan ibadetleri yerine getirmek birinci görevdir, fakat bunun yanında yaşamın her alanında dinin emirlerine uygun bir hayat sürmek zorunluluktur. Kuran'da çok sayıdaki ayetlerde bütün bu düzenlemeler yer almaktadır. Hz. Muhammed ise bir örnek kişilik olarak sahabeye rehber olmuştur. Bu özel duruma bir örnek kadınların hayız halidir. İşte hayız nedir, nifas hali nedir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Hayız Ve Nifas Hali NedirAllah tarafından yasaklanan ve dinen caiz olmayan her şey haramdır. Kuran'ı Kerim'de haram olan şeylerin hepsi detaylı bir şekilde sıralanmış ve açıklanmıştır. Dinimize göre haram olduğu belirtilmeyen her şey helal sayılır. Haram olmayan ama yapılması hoş karşılanmadığı için helal da sayılmayan şeyler ise ''mekruh'' olarak nitelendirilir. Haram li gayrihi ve Haram li aynihi nedir ve örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Haram Li GayrihiEmri bil maruf nehyi anil münker, İslam dininin temel kaidelerinden biridir. Her Müslümanın temel görevlerinden biri etrafındaki insanlara iyiliği emretmek ve kötülükten sakındırmaktır. Takva ehli olan kullar da sadece hayra yönelir ve küçük büyük tüm günahlardan sakınır. Emri bil maruf nehyi anil münker anlamı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Emri Bil Maruf Nehyi Anil Münkerİslamiyet'te kulun en önemli ibadeti namazdır. Namaz, Allah'ın emrettiği ve Kuran'da çok sayıda ayette vurguladığı çok önemli bir vazifedir. Namaz, günde 5 vakit eda edilen bir ibadettir. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı vakitlerinde kılınan namazın terk edilmemesi gerekir. Müminin ilk sorguya çekileceği konu namazdır. Hz. Peygamber de sahabeye örnek olmuştur ve namazlarını ömrünün sonuna kadar kılmaya devam etmiştir. Namazı öğrenmek, idrak etmek ve layıkıyla eda etmek her Müslüman'a farzdır. Namaz bahsi son derece derin ve geniş bir konudur. Namazın dışında ve içinde olmak üzere bazı farzları, şartları vardır. İşte cünüplük nedir ve nasıl olur ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Cünüplük Nedirİslamiyet, insanların dünya ve ahiretteki tüm hayatlarını düzenleyen bir dindir. Müminin bir kul olarak iman, ibadet ve amelleri kadar günlük yaşamına da yön veren bir sistemdir. Müslüman, her konuda İslam'ın getirdiği hükümlere uymakla mükelleftir. Hz. Muhammed yaşarken sahabeye bu konularda eylem ve sözleri ile yol gösterici olmuştur. Müslümanca bir hayat yaşamak ve Allah'ın rızasını kazanmak için bir kişinin bu kurallara uyması ve bu davranışları göstermesi beklenir. Hz. Peygamber, camiye temiz bir şekilde ve güzel kokular sürünerek gidilmesi gerektiğini izah edecek kadar sahabeye ve müminlere yol gösterici olmuştur. İşte ilgiyle okuyacağınız azil nedir, İslam' da azil yapmak caiz midir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Azil NedirDilimize Arapçadan geçmiş olan ''Amel'' defteri, iş ve fiil demektir. Dinimizde ise bu kelime terim anlamında kullanılmaktadır. Her kulun, dünya hayatı boyunca işlediği günah ve sevaplar amel defterine yazılır. Ahiret gününde Allah'ın huzurunda toplanan kulların amel defterine bakılır. İşlediği sevaplar, günahlarından daha fazla olan kullar cennete girecektir. Amel defteri nedir? Amel defteri sağdan ve soldan verilenlere ne denir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Amel Defteri NedirDinimizce caiz olmayan ve yapılması günah sayılan şeyler haram olarak nitelendirilir. Dinin kuralları ve hükümleriyle çelişkili olmayan ve yapıldığı takdirde mümine sevap kazandıran şeyler ise helaldir. İslam'da bunun dışında mekruh, mendup ve müstehap gibi her Müslümanın bilmesi gereken temel kavramlar da yer alıyor. Bu kavramlardan biri olan mendup nedir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Mendup Nedir?Din kültürü ahlak bilgisi dersi çerçevesinde öğrencileri birçok konu ve kavram öğretilmektedir. Öğrencilere öğretilen onlarca onların hayatına olumlu katkı sağlamak adına çalışmalar yürütmeyi sağlar. Özellikle 5. Sınıf düzeyinde olan öğrenciler ilkokul kısmından ortaokul kısmına geçtikleri için birçok konu ile ilgili bilgi sahibi yapılmaya çalışılmaktadır. 5. Sınıf düzeyinde din kültürü ve ahlak bilgisi konuları içerisinde bulunan Muharrem orucu konu anlatımı ile ilgili detayları derledik.
#5. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Muharrem Orucu Konu AnlatımıZilhicce ayının fazileti araştırılıyor. Sözlükte “hac ayı” anlamındaki zilhicce (zülhicce, zülhacce) kamerî yılın zilkadeden sonra gelen son ayıdır. 22 Temmuz'da başlayan zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Bu ayın 10. günü Kurban Bayramı’nın ilk günüdür. Peki zilhicce ayı ne zaman bitecek?
#Zilhicce AyıZilhicce orucu, hicri takvime göre Kurban Bayramı'nı da içerisinde barındırmaktadır. Zilhicce orucu olarak nitelendirilen ibadet ile ihya edilen bu ay, bazı faziletleri ile bilinmektedir. 'Allah katında ibadet edilecek -sâlih amel işlenecek- günler içinde zilhiccenin ilk on gününden daha hayırlısı yoktur' Hadis-i Şerif'i ile vurgulanan Zilhicce orucu ne zaman ve hangi gün tutulması gerektiği ile gündemde yer alıyor. Peki, Zilhicce orucu ne zaman tutulur? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#ZilhicceZilhicce ayının ne zaman başlayacağı, Diyanet takvimi ile yanıt buldu. Diyanet İşleri Başkanlığı dini gün ve ayların ne zaman idrak edileceğini yayımladığı dini takvim ile duyuruyor. Fecr suresinin 2. âyetinde geçen “on gece” ile, tercih edilen yoruma göre, hac ayı olan Zilhicce’nin ilk on gecesi kastedilmiştir. İşte 2020 zilhicce ayı tarihi…
#Zilhicce AyıŞafilik mezhebi İslam'ın dört büyük mezheplerinden biridir. Şafilik mezhebini ilk kez duyan kişiler gerek İslam kaynaklarında gerekse de farklı kaynaklarda araştırma yapmaktadırlar. Son aylarda ise en fazla şafilik mezhebi hakkında araştırılma yapılmaktadır. Peki, Şafilik mezhebi nedir? Kurucusu kimdir? Şafi mezhebinin özellikleri nelerdir? İşte, Şafilik mezhebine dair tüm detayları derledik.
#Şafilik Mezhebi Nedir?Malikilik mezhebi oldukça sıkça araştırılmaktadır. Malikilik mezhebi özellikleri ve kurucusu merak edilmektedir. Son aylarda ise malikilik mezhebinin özellikleri arama motorlarından oldukça fazla araştırılmaktadır. Peki, Malikilik mezhebi nedir? Kurucusu kimdir? Maliki mezhebinin özellikleri nelerdir? İşte, Malikilik mezhebine dair tüm detaylar.
#Malikilik Mezhebi Nedir?Efali mükellefin dini bir terimdir. Sık kullanılan fakat genel olarak anlamı bilinmeyen bir terimdir. Efali mükkelefin’in kelime anlamı ise mükelleflerin fiilleridir. Efali mükellefin içinde vacip, farz ve sünnet gibi terimler bulunur. Peki, efali mükellefin nedir ve görevleri nedir? İşte detaylar.
#Efali Mükellefin Nedir Ve Görevleri Nelerdir?Aşure günü olarak bilinen Muharrem ayının 10. günü, İslam dini için önem arz ediyor. Birden fazla çeşitten kuruyemiş ve baklagilin bir araya gelmesiyle oluşan aşure geleneğinin yerine getirilip komşulara ve çevreye dağıtılacağı bu gün, Muharrem ayının 10. gününe denk gelecek. Peki, aşure günü ne zaman başlayacak? İşte, Muharrem ayının 10. günü yapılması gerekenler ve detaylı bilgiler
#Aşure Günü