Güncelleme Tarihi:
Amel kelimesinden türetilmiş olan birçok sözcük dini kitaplarda ve risalelerde sıklıkla kullanılır. Örneğin Allah rızası için vaktini sürekli ibadet ve zikirle geçiren mümin kullara amel-i salih denir. Günah ve mekruh sayılan işler içinse amel-i talih ifadesi kullanılmaktadır.
İslam inancına göre kişi buluğ çağına geldikten sonra, tüm yaptıkları ve söyledikleri amel defterine kaydedilir. Kiramen Katibin adıyla bilinen melekler her insanın sağ ve sol omzunda bulunur. Soldaki melek kişinin işlediği günahları, sağdaki melek ise iyi amelleri yazar. Allah'ın tövbesini kabul ettiği kulların günahları amel defterinden silinir.
Hadis kaynaklarında kişinin ancak öldükten sonra amel defterinin kapanacağı yazar. Bu nedenle her kula, kıyamet kopana kadar tövbe kapısı açık bırakılmıştır. Önemli olan kişinin tövbe ettikten sonra aynı günahları işlemeye devam etmemesidir.
Allahu Teala, Kuran'ı Kerim'de sadece şirk günahını affetmeyeceğini bildirmiştir. Rahman ve Rahim olan Allah, bunun dışındaki tüm günahları dilediği takdirde bağışlayabilir. Ahiret gününde, kişinin amel defterine göre cennete ya da cehenneme gideceğine karar verilecektir. O gün cehennemlik kullar dünya hayatı boyunca işledikleri günahları inkar etmeye kalksa da, elleri ve dilleri işlediği günahların hepsini itiraf edecektir.
Not: Peygamber efendimiz ''Ameller niyetlere göredir.'' demiştir. Bu söze göre kulların Allah'ın rızasını kazanmak niyetiyle yaptığı her amel, sevap sayılır.
Amel Defteri Sağdan ve Soldan Verilenlere Ne Denir?
Hakka Suresinin 19. ayetinde ve İnşikak Suresinin 7. ayetinde, ahirette defteri sağdan ve soldan verilecek anlatılır. Kuran'da, günahkar kullara kitabının solundan, mümin kullara ise sağından verileceği açıkça ifade edilir. İşlediği sevaplar ve günahlar eşit olanlar ise Araf'ta bekletilecektir.
Amel defteri sağdan verilenlere ashab-ı yemin denir. Başta Kenan Rifai olmak üzere birçok mutasavvıfın eserinde, ashab-ı yemin ile birlikte kitab-ı meymene ifadesi de kullanılır. Arapçada yemin, sağ, meymene de sağ kanat, sağ taraf anlamına gelir.
Amel defteri soldan verilecek olanlar ise farklı kaynaklarda üç farklı şekilde tanımlanır.
1- Ashab-ı Me'şeme
2- Ashab-ı Yesar
3- Ashab-ı Şimal
Kaynak: Diyanet