Kurban kesildikten sonra namaz kılmak gerekir mi? Diyanet yanıtladı!

Güncelleme Tarihi:

Kurban kesildikten sonra namaz kılmak gerekir mi Diyanet yanıtladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2022 14:53

Kurban Bayramı için geri sayım başlarken, kurban kesme ibadetini yerine getirecek olan vatandaşlar, Diyanet'e konuyla ilgili sorular yöneltmeye devam ediyorlar. Kurban kesmek için belirli kurallara uymak gerekirken, bunlar arasında namaz kılmanın hükmü merak ediliyor. Peki, kurban kestikten sonra namaz kılmak gerekir mi? Diyanet konuyla ilgili soruları yanıtladı...

Haberin Devamı

Kurban Bayramı'nda ibadetlerini eksiksiz yerine getirmek için her detayı araştıran vatandaşlar, kurban kestikten sonra ve kesmeden önce yapılması gerekenleri araştırıyorlar. Bunların arasında kurban kestikten sonra namaz kılmak da yer alıyor. Peki, kurban kestikten sonra namaz kılınması gerekir mi, dinde hükmmü nedir? İşte, Diyanet yanıtı...

KURBAN KESİLDİKTEN SONRA NAMAZ KILMAK GEREKİR Mİ?

Din işleri Yüksek Kurulu'nun resmi internet adresinden verdiği yanıta göre, "Esas olarak kurban namazı diye bir namaz yoktur. Bu namazın dinî bir gereklilik olduğu inancı veya kanaati yanlıştır. Ancak kişi nafile namaz kılınması mekruh olmayan bir vakitte, sebepli veya sebepsiz dilediği kadar nafile namaz kılabilir. Kurban kesen kişi de böyle bir ibadeti yapma imkânına kavuştuğu için Allah’ın verdiği nimete şükür olarak iki rekât nafile namaz kılabilir."

Haberin Devamı

KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Kurban keserken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

a) Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.

b) Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.

c) Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.

d) Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.

f) Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.

BAKMADAN GEÇME!