Merkezi Paris’te bulunan BM’nin Bilim, Eğitim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Komitesi, bugün yapılan toplantıda, Mesir Macunu Festivali’nin, ”İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi”ne kaydedilmesine oy birliğiyle karar verdi.
Atalarımızdan bize kalmış durumda olan tarihi yapılar, ilmi eserler ve geleneklerin bütünü kültürel miras olarak tanımlanmaktadır. Kültürel miraslar, somut ve soyut gibi çeşitlere sahiptir. Hem geçmişe hem de geleceğe ışık tutması açısından önemlidir. Sizin için Kültürel miraslarımız nelerdir ve hangileridir? Somut ve somut olmayan kültürel miraslar ve koruma yöntemlerini derledik.
#MirasTürk tiyatrosundaki 'Meddahlık' geleneğinin temsilcilerinden Ferhan Şensoy’un vefatı ardından kavuk geleneği bir kez daha gündem oldu. Şensoy, Münir Özkul'dan 36 yaşında aldığı emaneti, 27 yıl taşıdıktan sonra Rasim Öztekin'e devretmişti. Geleneksel Türk Tiyatrosu’nun sembollerinden kavuk altıncı sahibinde. Peki, Kavuk geleneği nedir? Kavuk kimde? Türk tiyatrosunda kavuk ve önemi
#Kavuk Geleneği Nedir?Ülkemizin sınırları içerisinde bulunan tüm tarihi eserler ve yapılar kültürel miras ögesidir. Mustafa Kemal Atatürk'ün bizlere armağan ettiği ulusal bayramlar da kültürel miraslara örnek olarak gösterilebilir. 2. Sınıflar için kültürel miras ögeleri konusunu örneklerle anlattık.
#2. Sınıf Hayat Bilgisi Kültürel Miras Ögeleri Konu AnlatımıMeddah kültürünün son temsilcisi, usta tiyatrocu Mehmet Esen, devletin meddahlığı yaşatma konusunda ilgisiz kaldığını söyledi. Bakanlığın popüler kültürü desteklediğini iddia eden Esen, “Yurtdışında daha çok ilgi görüyorum. Bu çok üzücü Uzakdoğu’dan, Avrupa’dan takip ediyorlar. Meddahlıkla ilgili tezler, makaleler yazıyorlar” dedi. Devlet Tiyatroları sorununa da değinen Esen, “ Devlet büyükleri tiyatrocuların ellerini öpmeli” dedi.
Sağlık, bereket, bolluk, şans, kısmet gibi dileklerin gerçekleşeceği, uğursuzlukların sona ereceği gün olduğuna inanılan Hıdırellez'in UNESCO'nun 'insanlığın somut olmayan kültür mirası listesine' alınması amacıyla Türkiye'nin önderliğinde, 12 ülkenin katılımıyla çalıştay düzenlenecek.
Üç arkadaş bir araya gelip masal gibi bir yolculuk yapmaya karar vermişler. Her birinin doğum gününü toplayıp üçe bölmüşler 14 rakamı çıkmış. 14 Şubat 2002'de, yani Sevgililer Günü'nde Fransa'dan yola çıkıp önce İtalya'ya, sonra Yunanistan'a oradan da Türkiye'ye ulaşmışlar.