Paylaş
27 Mart 2006’da resmen taraf olduğumuz sözleşme ile bugüne kadar Meddahlık, Mevlevi Sema Törenleri gibi değerlerimiz Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yerini aldı.
Geçtiğimiz hafta sonu, Ankara Kulübü’nün gelenekselleştirdiği panellerden birisi daha kulübün merkezi olan tarihi Abidinpaşa Köşkü’nde yapıldı.
Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Doğan Acar’ın yönettiği panelde, “Ankara’nın Somut Olmayan Kültürel Miras Değerleri” enine boyuna ele alındı.
Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi El Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feriha Akpınarlı, “Gümüş Telkari İşlemeciliği” konusu ele alırken, Dünya Gölge Oyunları Birliği UNIMA Genel Sekreteri Hayrettin İvgin “Ankara Sofçuluğu”nu anlattı.
Panele katılan konuklar, “İğne Oyaları”nı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezi eski Başkanı Prof. Dr. Taciser Onuk’tan, “Ankara Seğmenlik Geleneği”ni Ankara Kulübü Derneği Başkanı Dr. Metin Özaslan’dan dinlediler.
“Saz Yapımı” konusunu ise Halk Ozanları Kültür Derneği Başkanı Kenan Şahbudak ele aldı.
DEĞERDEN GELEN BAŞARI ÖYKÜSÜ
Ankara Kulübü Derneği Başkanı Dr. Metin Özaslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anadolu Sigorta işbirliğinde başlattıkları unutulan geleneksel el sanatlarını yeniden yaşatma projesi hakkında bilgiler de verdi. Dernek bünyesinde öncelikle sedef işlemeciliği kursları başlatıldığını belirten Özaslan, Ankara Bakırcılığı konusunda yirmi usta yetiştireceklerini, telkâri ve Ankara bıçakçılığı konularına da eğileceklerini açıkladı.
Özaslan, Ankara dericiliğine de değindi ve Seğmenlerimiz’in kullandığı yemenilerin temin edilmesinin zor olduğunu, Ankara’da yemenileri yapan ustaların bulunmadığını anlattı. Özaslan’ın konuşmasının ardından toplantıya misafir olarak katılan, Ayakkabı Dünyası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akbacakoğlu kısa bir konuşma yaptı.
Üç kuşak önce Beypazarı’nda küçük bir atölyede başlayan el yapımı deri mes ve ayakkabı imalat serüveninin, bugün Türkiye çapında bir markaya nasıl dönüştüğünü anlatan Akbacakoğlu, Ankara Kulübü’nün açtığı unutulan geleneksel el sanatları kurslarının katkısı olacağına inandığını söyledi. Kendisinde bulunan yemeni takım ve tezgahını verebileceğini ve ustalarını da temin edebileceğini müjdeledi.
2012 yılında ayrıca, Ankara’nın iki değeri olan “Höşmerim” ve “Ankara Tava” konulu iki proje üzerine çalışma yürütülecek.
Yaşamın günlük akışı içinde çoğumuzun dikkatini çekmese de kültürel değerlerimiz, bugün millet olarak varoluşumuzun önemli nedenlerinden birisi...
Yaşatmak için, hepimizin verebileceği küçük ya da büyük katkılar olduğunu unutmayalım.
Milli mimari konferansı
Bugün Ankara kulübü Derneği tarafından Prof. Yıldırım Yavuz hocanın konuşmacı olarak katılacağı ‘Ankara’da Milli Mimari Dönemi Eserleri Konferansı’ saat 17.00’de Abidinpaşa Köşkü’nde yapılacak.
Paylaş