MEB 2020’de yalnızca ‘otizmli’ kaynaştırma öğrencileri için başlatılan ve halk arasında ‘gölge öğretmen’ olarak bilinen ‘kolaylaştırıcı kişi’ uygulamasının kapsamını genişletti. Kaynaştırma öğrencilerinin okuldaki ihtiyaçlarına yardımcı olmaları için ebeveynler tarafından maaşı ödenerek okul dışından tutulan ‘kolaylaştırıcı kişi’ ile ilgili karar tüm özel gereksinimli öğrencilerin faydalanabileceği şekilde düzenlendi. Ancak 2020’deki resmi yazıda kolaylaştırıcı kişinin sınıf içi ve sınıf dışında görevlendirilebileceği ifadesi kullanılırken, yeni kararda sadece sınıf dışında hizmet verebileceği belirtildi. Yeni kararın detaylarını Hürriyet’e anlatan MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Otrar, “Kaynaştırma öğrencisi sayımız 405 bin. Bu rakamsal büyüklük ‘sınıf dışı’ kararı almamızda etkili oldu. Ancak bu kural, okul yönetiminin kararı ve çocuğumuzun özel ihtiyacına göre belirli oranda esnetilecektir” dedi.
#MEB Özel Eğitim Ve Rehberlik Hizmetleri Genel MüdürüBİLSEM’ler, özel yetenekli öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla açılmış proje tabanlı bağımsız destek eğitim kurumları olarak tanımlanıyor. Aralık ayı itibarıyla Türkiye genelinde 110 bin 730 özel yetenekli öğrencinin, ilgi alanları doğrultusunda eğitim aldığı bu kurumlar bazı veliler tarafından bir ‘statü’ merkezi olarak değerlendiriliyor. Çocuklar bu merkezlerde eğitim almaları için zorlanabiliyor. Bu amaçla bazı veliler çocuklarının elinden tutup hazırlık kurslarının yolunu tutuyor. Oysa BİLSEM’ler öğrenci seçerken hazırlıktan çok yeteneği önemsiyor. Konuyla ilgili Hürriyet’e konuşan MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Otrar, öğrencilerin BİLSEM’de eğitim alabilmek için bir sınavdan değil 3 aşamalı değerlendirme sürecinden geçtiğini belirtti. Doç. Dr. Otrar, son zamanlarda çocuğunu BİLSEM’e göndermenin ebeveynler arasında bir trende dönüştüğüne dikkat çekerek, özel yetenekli olmayan bir çocuğun BİLSEM aşamalarını geçmesi ve merkezde eğitime başlaması mümkün olsa da bu durumun sonradan uyum sorunlarına neden olabildiğini dile getirdi. Ayrıca kurs görünümlü oluşumların insanların umutlarını sömürdüğünü söyleyen Otrar, birçoğu için hukuki sürecin başlatıldığını açıkladı.
#BİLSEMTBMM Çocuk Hakları Alt Komisyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, sosyal medya kullanımında yaş sınırlaması, çocuklara yönelik ulusal güvenli internet ağı oluşturulması, dijital operatörlerin çocuklara yönelik uygulamalarının çoğaltılması tedbirlerinin görüşülmesi ve tartışılmasını gündemimizde tutmaya devam edeceğiz" dedi.
#TBMMMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde her sınıf seviyesindeki özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere yönelik rehberlik hizmetlerinin etkili ve sistematik olarak yürütülmesi amacıyla “Özelleştirilmiş Kapsayıcı Rehberlik Programları” hazırlandı.
#MEBTürkiye’nin dört bir yanındaki Bilim ve Sanat Merkezleri’nde (BİLSEM) eğitim alan öğrenciler, ‘Yapay Zeka Maratonu’nda yepyeni projeleriyle yarıştı. Proje kapsamında 800 özel yetenekli liseli, 2,5 ay boyunca online olarak yapay zeka, veri bilimi ve makine öğrenmesi konularında eğitim aldı. Gençler projenin ‘hackathon’ ayağında ise farklı dijital ürünler için çözümler geliştirdi. İstanbul’da gerçekleşen final etabında dijital müzik platformu üzerinden yabancı dil öğrenmeyi destekleyen “Yabancı Dil Seviyesi Bazlı Şarkı Öneri Sistemi” projesi ile Giresun Bilsem 10’uncu sınıf öğrencisi Bilge Dila Yılmaz birinci oldu.
#Milli Eğitim BakanlığıMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve UNICEF iş birliği ile ailelere yönelik eğitim programları hazırlandı. Programlar öğrencilerin gelişim dönemlerine göre ailelerin sosyal duygusal becerilerini desteklemeyi amaçlıyor.
#UNICEFMilli Eğitim Bakanlığının (MEB) Bütünleştirici Eğitimin Geliştirilmesi Projesi (BEGEP) kapsamında düzenlenen ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Bizim Hikâyemiz’ fotoğraf sergisi açıldı. Serginin açılışı Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten tarafından gerçekleştirildi.
#MEBMillî Eğitim Bakanlığı (MEB), cumhuriyetin 100’üncü yıl etkinlikleri kapsamında cumhuriyetin yüz yıllık tarihinde özel eğitim ve rehberlik alanlarının gelişmesine öncülük etmiş, yaşamını yitiren on iki akademisyenin yazılarının bir araya getirildiği ‘Armağan’ adlı bir kitap yayımladı.
#Millî Eğitim Bakanlığı“Dahilerin hastalığı” olarak nitelendirilen disleksili çocuklarla ilgili 3 Temmuz’da yayınlanan yazımın ardından ailelerden şikâyet yağıyor. Kocaeli’nde yaşayan bir anne de disleksili ortaokul öğrencisi oğlu için hukuk mücadelesi veriyor. Anne, mevzuata rağmen destek eğitim sınıfı açmayan, derse geç kaldığı için okul kapısında bekleten okul müdürü ve öğretmeni avukatı Burcu Akar Muratoğlu aracılığıyla önce savcılığa ardından TİHEK’e şikâyet etti.
#Dahilerin HastalığıMillî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, akran zorbalığına karşı farkındalığın artırılması için öğrenci, öğretmen ve aileleri sürekli destekleyeceklerini, Aile Okulu projesindeki programları güçlendireceklerini, rehber öğretmenlere yönelik mesleki gelişim programları başlatacaklarını açıkladı.
#Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özerİstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2’inci Otizm Zirvesi’nin ikinci günü, Özel Eğitim Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Şule Doğanoğlu’nun Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü faaliyetlere dair konuşmasıyla başladı.Birçok konuşmacının katıldığı zirvede; davranışçı bakış açısıyla otizm, otizmde kaygı bozukluğu ve otizme nörolojik bakış açısı gibi birçok konu işlenecek.
#Otizm Farkındalık Günüİşitme engelli öğrencilere yönelik dijital bir eğitim platformu kuruldu. Platformun "orgm.meb.gov.tr/icdep" adresinde erişime açıldığını duyuran Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, platformda zenginleştirilmiş ve etkileşimli işaret dili anlatımlı kitap ve animasyonların da aralarında bulunduğu bir içeriğin yer aldığını ifade etti.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan bilim ve sanat merkezlerine yeteneklerine göre alınacak olan BİLSEM sınavı tarihi araştırılmaya devam ediyor. Peki, BİLSEM sınavı ne zaman 2022? İşte Milli Eğitim Bakanlığı BİLSEM sınavı tarihleri hakkında bilgiler...
#BİLSEM SınavıTürkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü arasında Araştırma, Geliştirme, Eğitim ve Uygulama Merkezi'nde (ARGEM) bilimsel danışmanlık hizmeti verilmesine ilişkin iş birliği protokolü imzalandı.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı hizmet veren Rehberlik ve Araştırma Merkezleri'nde (RAM) görevlendirilmek üzere fizyoterapist alımı yapılacağını duyurdu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı hizmet veren Rehberlik ve Araştırma Merkezleri’nde (RAM) görevlendirilmek üzere 260 fizyoterapist alacak.
#RAM Fizyoterapist Alımı Başvuruları