Köln Üniversitesi öğretim görevlisi Ebru Ece Özbey, Friedrich Ebert Vakfı’nın Fikir Atölyesi Derneği’nin desteğiyle Duisburg’da düzenlediği seminerde, ‘Popülizm ve Seçimler’ konulu bir konferans verdi, soruları yanıtladı.
#Köln Üniversitesi Öğretim GörevlisiNe yediklerine aşırı dikkat ettiği bir diyet, ne katı bir egzersiz rutini, ne de avuç avuç aldığı takviye gıdalar… Bunların hiçbiri Pearl’in günlük rutininde yer almıyordu ama 114 yaşına kafar sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürdü. Pearl Berg, Şubat ayında öldüğünde 114 yaşındaydı. Ölmeden önce ABD'deki en yaşlı üçüncü ve dünyanın dokuzuncu en yaşlı insanıydı.
#Uzun YaşamDünyanın en yaşlı insanlarından biri, sıkı bir diyet, pahalı takviyeler ve belirli bir egzersiz rutini olmadan yüzyılı aştı.114 yaşına kadar yaşayan Pearl Berg, dünyanın en yaşlı insanlarından biriydi. Uzun yaşama sahip olmak için çoğumuz sağlıklı beslenme, hareketli yaşam, düzenli egzersiz ve uyku, sigara ve alkolden uzak durma gibi etkenlerin etkili olduğunu biliriz ama Pearl’in uzun yaşamasının sırrı bambaşka... Pearl’in doktorlarından biri Business Insider’a uzun yaşamının sırlarını anlattı.
#Uzun Yaşam2023 Nobel Fizik Ödülü'nü elektron dinamikleri ile ilgili çalışmaları nedeniyle Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L'Huillier kazandı. Ferenc Krausz'un hayatı ve araştırmaları Nobel Fizik Ödülü ile birlikte merak konusu oldu. Peki, Ferenc Krausz kimdir, kaç yaşında, nereli? 2023 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Ferenc Krausz ödülleri ve biyografisi...
#Ferenc KrauszHayvanlar da bizim gibi rüya görüyor mu? Rüya görmenin insana özgü bir özellik olduğu düşünülüyordu. Ancak, bilim insanları canlılar dünyasında rüya görmenin sanılandan daha yaygın bir durum olduğunu ortaya koydu. Hayvanların insanlar gibi rüya görmesi, gelişmiş bir hayal gücüne sahip oldukları varsayımını da ortaya çıkarıyor. Peki ama hayvanlar rüyalarında ne görüyor? İşte şaşırtıcı detaylar...
#Uyku BilimiAlman-Türk Akademisyenler Birliği Göttingen’in (D-TAB) ‘Almanya’daki Türklerin eğitim durumuna kronolojik bir bakış’ başlığı altında düzenlediği etkinliğe konuşmacı olarak katılan İstanbul’daki Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Cemal Yıldız, Avrupa’da üç dört dilli bir Türk neslin geldiğine dikkati çekerken, velilere de büyük ve önemli görevler düştüğünü söyledi.
#AVRUPADAN HABERŞehrin keşmekeşinden kısa bir an da olsa kaçmak isteyenler, çeşit çeşit kuşların seslerini dinleyerek doğa yürüyüşü yapmaya ve tüm yorgunluğunuzu unutmaya ne dersiniz? Üstelik bilimsel araştırmalar da kuşları görmenin ve seslerini duymanın psikolojik açıdan iyileştirici etkisi olduğuna işaret ediyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuş sesleri arasında dolaşıp iyi hissedebileceğimiz adresler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 öneride bulundular.
#RotaLudwig van Beethoven, müzik tarihinin en tartışmasız dehalarından biri. Genç yaşta kaybettiği duyma yetisine rağmen yarattığı eserler bugün bile müzik bilimcileri büyüleyen detaylar içeriyor. Yıllarca hastalıklarla mücadele eden ve 56 yaşında hayata gözlerini yuman Beethoven'ın ölüm nedeni de 200 yıl boyunca hep merak edildi. Dün yayımlanan bir araştırma bu konuda çok önemli detayları ortaya koydu. Beethoven'ın hayatına dair hiç bilinmeyen bir gerçek de bu araştırmayla ortaya çıktı. İşte tüm ayrıntılar...
#Ludwig Van Beethoven2022 Nobel Tıp Ödülü'nü İsveçli biyolog Svante Paabo'nun kazandığı açıklandı. İsveçli bilim insanı ödülü, "Soyu tükenmiş homininlerin genomları ve insan evrimi ile ilgili" çalışmaları nedeniyle aldı. Bu gelişmeyle birlikte Svante Paabo hakkında araştırmalar hız kazandı. Peki Svante Paabo kimdir? İşte Nobel Ödülü'nü kazanan Svante Paabo'nın biyografisi...
#2022 Nobel Tıp ÖdülüDuisburg-Essen Üniversitesi’nden (UDE) bir araştırma ekibi yüzlerce hastayı muayene ederek belirli bir gen varyantının koronadan ölüm riskini azalttığını buldu. Bu varyant, korona hastalıklarından ölüm riskini yaklaşık yüzde 35 oranında azaltıyor.
#Almanya1300’lü yılların ortalarında görülmeye başlayan ve sonrasında tüm dünyayı sararak milyonlarca insanı öldüren veba salgını ya da bilinen adıyla ‘Kara Veba’ konusunda araştırmalar yapan bilim insanları çok çarpıcı bir keşif yaptı. Ölümlerin üzerinden 600 yıldan fazla geçmiş olmasına rağmen salgının çıkış noktası ortaya çıkarıldı.
#Kara VebaKadın eğitim, yaş, medeni hal, deneyim gibi faktörler fark etmeksizin her sektörde emeğiyle varlık gösterebilmek için ciddi bir mücadele içinde. Aile içinden iş yaşamına kadar neredeyse hayatın her kademesinde kimlik, eğitim, sağlık, emek boyutunda ciddi ve oldukça sancılı bir varoluş mücadelesi veriliyor. Özellikle çalışma hayatında neredeyse her sektörde eşitsizliğin iklimi farklı hissediliyor.
#Akademide Kadının YeriKuantum teorisi sıklıkla araştırılan üzerinden çalışılan ve her defasında yeni bilgiler ile ortaya bir bilim dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kuantum teorisi nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? Kuantum mekaniği hakkında bilinmesi gereken tüm bilgileri detaylıca incelemek gerekmektedir. Modern fizik kuralları olarak bilinen kuantum fiziği konusunda tüm detayları ile derledik.
#EğitimAlmanya’nın en önemli bilim ödüllerinden ‘Otto Hahn Madalyası’, çekirdek fiziği alanında dünyanın önde gelen bilim insanlarından Prof. Dr. Klaus Blaum’a (49) verildi. Şimdiye kadar 450’den fazla bilimsel makalesi yayınlann Prof. Dr. Blaum, Max-Planck Entitüsü’nün Çekirdek (Nükleer) Fizik Bölümü’nün direktörü.
#Otto Hahn4000 yaşındalar ama yüzleri, saçları, giysileri neredeyse ilk günkü gibi... 90'lardan beri bilim insanlarını şaşırtan Tarım Havzası mumyalarıyla ilgili oldukça çarpıcı bir araştırma yayımlandı. Araştırmada elde edilen bulgular, bu insanların benzersizliğinin altını bir kez daha çizerken akıllardaki soru işaretlerine de yenileri eklendi...
#Tarım HavzasıKoronavirüsün insan beynine zarar verdiği iddialarını masaya yatıran bilim insanları merakla beklenen araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Söz konusu çalışma, Kovid-19 virüsünün insan beyin hücrelerini enfekte etmediği sonucuna ulaştı.
#KoronavirüsAFP'de yer alan son dakika gelişmesine göre, Nobel Fizik Ödülü'nün bu yılki sahipleri Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann ve Giorgio Parisi oldu. Komiteden yapılan açıklamada bu isimlerin küresel ısınmayı tahmin etmede ve karmaşık fiziksel sistemlerin anlaşılması için 'çığır açan çalışmalara' imza attığı ve bu yüzdem ödüle layık görüldükleri bilgisinin altı çizildi.
#Nobel Fizik ÖdülüAFP'de yer alan son dakika gelişmesine göre, Nobel Fizik Ödülü'nün bu yılki sahipleri Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann ve Giorgio Parisi oldu. Komiteden yapılan açıklamada bu isimlerin küresel ısınmayı tahmin etmede ve karmaşık fiziksel sistemlerin anlaşılması için 'çığır açan çalışmalara' imza attığı ve bu yüzdem ödüle layık görüldükleri bilgisinin altı çizildi.
#Nobel