Mavi diploma hakkın bilgiler, YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından adayların gündeminde yer alıyor. Üniversite adayları Türkiye’de mavi diploma veren üniversiteler araştırıyor. Mavi Diploma, Avrupa Birliği veya AB üyesi olmamalarına rağmen Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi tarafından akredite edilen üniversiteler tarafından verilen diplomalara ek niteliğindedir. Mavi diploma veren üniversitelerde eğitim alan öğrenciler bu diplomaya hak kazanır. Peki mavi diploma nedir, nasıl alınır? Mavi diploma şartları neler? İşte ayrıntılar...
#Mavi Diploma"Mavi diploma," uluslararası tanınabilirliği ve geçerliliği olan bir diploma türüdür. Mavi diploma veren üniversiteler de YKS tercihlerinin başlamasına yakın bir süre kala merak ediliyor. Mavi Diploma, Avrupa Birliği veya AB üyesi olmamalarına rağmen Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi tarafından akredite edilen üniversiteler tarafından verilen diplomalara ek niteliğindedir. Genellikle Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanmakta olup, Avrupa Kredi Transfer ve Biriktirme Sistemi (ECTS) ile uyumludur. Bu diploma, mezun olan öğrencinin eğitim aldığı kurumun ve programın kalitesini ve standardını belirtir ve bu şekilde diğer ülkelerde de tanınmasını sağlar. Türkiye'de de bazı üniversiteler, mezunlarına mavi diploma vermektedir. Peki, Hangi üniversiteler mavi diploma veriyor? Mavi diploma nedir, avantajları neler, hangi ülkelerde geçiyor?
#Mavi Diploma Geçerli ÜlkelerMavi diploma ile ilgili bilgiler, YKS tercih sürecinde araştırılıyor. Mavi Diploma, akredite üniversitelerin mezunlarına verilmektedir. Mavi Diploma, Avrupa Birliği veya AB üyesi olmamalarına rağmen Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi tarafından akredite edilen üniversiteler tarafından verilen diplomalara ek niteliğindedir. Peki Mavi diploma nedir, nasıl alınır? Mavi diploma nerelerde geçerli? İşte konu hakkında bilgiler...
#Mavi DiplomaMavi diploma şartları ve diğer detaylar üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla merak konusu oldu. Türkiye’de mavi diploma veren üniversiteler araştırılıyor. Mavi Diploma, Avrupa Birliği veya AB üyesi olmamalarına rağmen Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi tarafından akredite edilen üniversiteler tarafından verilen diplomalara ek niteliğindedir. Mavi Diploma, akredite üniversitelerin mezunlarına verilmektedir. Peki Mavi diploma nedir, nasıl alınır? Mavi diploma şartları neler? İşte, merak edilen soruların yanıtları…
#Mavi Diploma NedirMavi diploma, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı açısından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Mavi diplomanın ne olduğunu öğrenebilir ve buna göre ne işe yaradığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Mavi Diploma nedir? Ne işe yarar? Mavi diploma nerelerde geçerlidir detaylarıyla derledik.
#SözlükYeni yılın ilk söyleşisi için ‘Anadolu rock’ın öncüsü Moğollar’ın kurucularından Cahit Berkay ile buluştuk. Önce eski albümleri karıştırdık; İngiliz dedesinin, Moğollar’ın kuruluşunun, koyun postlu sahne tecrübelerinin hikayesini dinledik. Sonra yarınlarla ilgili ümitlerini konuştuk. Berkay diyor ki: “Sevgiyi daha çok paylaşmalıyız.”
#Cahit BerkayMilli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yazılı ve görsel basının Ankara temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Akar, yeni askerlik sistemi, S-400, F-35 ve terörle mücadeleyle ilgili çok önemli değerlendirmeler bulundu. Akar, yeni askerlik sistemin kanunlaşmasıyla silah altındaki askerlerin terhis olup olmayacağına yönelik soruya 'Olabilir' yanıtını verdi. İşte Bakan Akar'ın açıklamaları...
#Hulusi AkarÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) başvuruların başlamasının ardından adayların akıllarına takılan soruları yanıtladı. Sınava kimlerin girebileceğinden başvuru kılavuzuna nereden ulaşılabileceğine, başvuru işlemlerinin nasıl yapılacağından YÖK’ün sınavla ilgili açıklamalarından sonra değişiklik olup olmadığına kadar birçok soruya cevap verdi. Ayrıca adaylardan gelecek taleplere göre sıkça sorulan soruların güncelleneceği de belirtildi. İşte adayların YKS ile ilgili merak ettikleri sorular ve cevapları:
#ÖSYMYapay zekanın gelişmesiyle ortaya çıkan teknolojik çözümleri uygulayabilecek insan gücüne, siber güvenlikçilere, yazılım-programlama, istatistik ve matematik yeteneklerine olan ihtiyaç çok hızlı artıyor. Bu tür yeni nesil meslekleri yeni yaka olarak tanımlayan IBM, teknoloji alanında hızlıca personel yetiştirmek için özel eğitim programları geliştiriyor. IBM Türk İK Ülke Lideri Pınar Yücealp, “Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin o teknolojiyi anlayacak insana ihtiyaç var. Bizim yapmak istediğimiz her ikisini, birbiriyle konuşturabilmek. Çağa ayak uydurabilmek için kompakt, hızlı eğitimlere ihtiyaç var” diyor.
#Yeni YakaMimar, restoratör, tarihçi... Değil söyleşmek, karşı karşıya oturmaktan bile onur duyduğum ‘Hocaların Hocası’... 1990’da emekli oldu. O gün bugündür, kendi tabiriyle 24 saat çalışıyor. Yazıyor, üretiyor, anlatıyor. Alanındaki en büyük başvuru kaynaklarından ‘Osmanlı Mimarisi’ adlı kitabı yeniden yayımlanan 92 yaşındaki Doğan Kuban’a, üzerine şiirler yazdığı sevgili İstanbul’unu ve bugünkü mimarlık anlayışını sordum.
#Doğan Kuban28 Şubat Davası kapsamında savunmasını yapan sanık eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, iddianamede uygulamakla suçlandığı Yavuz Psikolojik Harekat Planı' ilk olarak 1992'de yürürlüğe konulduğu, 1995 ve 1999'da yenilendiğinin belirtildiğine işaret ederek, "Bu plan ilk uygulandığı dönemde YÖK Başkanı olan arkadaşım Mehmet Sağlam, bugün AKP milletvekili olup, partisince TBMM Başkanvekilliğine layık görülmüştür. 1995'te Başbakan olan Tansu Çiller ise bu davanın bir numaralı mağdurudur. Haydi buyurun, içinden çıkın" dedi.
Social action research yani 'sosyal eylem araştırması'... İşletme dünyasının çok az tanıdığı son derece etkili ve bir o kadar da basit bir uygulama. Organizasyon şemalarının gereksiz olduğunu savunuyor, işlerin sosyal ilişki ağlarında yürüdüğünü iddia ediyor. İnsan ve insanı barından tüm yapıların biyolojik özellikler gösterdiğini söylüyor. Uygulamaya göre, olayları anlaşılmaz kılan 'biyolojik sistemleri mekanik yöntemlerle yönetmek'. Sosyal eylem araştırması, iş sonuçlarını iyileştirmek isteyen birçok firma tarafından uygulanıyor. ABD'de Ford, HP gibi şirketler bu yöntemle maliyetlerini düşürme, üretim, kalite ve çalışan bağlılığını artırma fırsatı buldular. Türk şirketlerinin de ilgi alanına girmeye başlayan ‘sosyal eylem araştırması’, eğitim ve kamu kuruluşlarında da kullanılabiliyor.