İş bulmadan çıkmak yok

Güncelleme Tarihi:

İş bulmadan çıkmak yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2010 10:12

Tekstil ve hazır giyim sektöründe eğitimler veren dünya devi Kanadalı LaSalle Collage’in Türkiye şubesi LaSalle International Academy, Türkiye’de üretim yapan büyük markaların neredeyse tamamına tasarımcı yetiştiriyor.

Haberin Devamı

Eğitimlerden fotoğraflar / Foto Galeri

Firmanın patronu Selim Çeçen,  3 ay ile 2 yıl arasında değişen eğitimlerin ardından öğrencilerin sektörde 1500-2000 liradan başlayan ücretlerle çalışmaya başladıklarını söylüyor. 1994 ve 2000 krizlerinden tekstil sektörünün ihracatından gelen dövizlerle kurtulduğunu hatırlatan Çeçen, ucuz  işgücünün de Uzakdoğu’ya kaymasıyla artık markalaşmanın kaçınılmaz olduğunu ifade ediyor. Markalaşma sürecinde de sektörün kaliteli ara eleman ve tasarımcılara ihtiyaç duyacağını belirten Selim Çeçen,  bu alanda kariyer yapmak isteyenler için yeni fırsatlar oluşacağını söylüyor.

LaSalle İstanbul’un patronu Selim Çeçen, LaSalle ve hazır giyim sektöründeki kariyer imkanları ile sorularımızı yanıtladı.

Haberin Devamı

- LaSalle ne zaman kuruldu?

 LaSalle’i 1993'de Kanada’dan gelip kendileri kuruyorlar.  2002’ye kadar yönettikten sonra bayrağı bize devrettiler.

- Eğitim şekli nasıl?

Amerika ve Kanada eğitim sisteminde üniversite ve ‘collage’ diye iki kavram var.  Üniversite daha çok teorik eğitim veren,  “Collage” ise daha çok uygulamalı eğitim veren okullardır.  LaSalle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ‘Collage’ tipinde uygulamalı eğitimler veriyor.  Öğrencilerimizi örnek vakaları inceleyerek eğitiyoruz. İpliği fabrikasını ziyaret ederek öğreniyorlar. Kumaşı dokunarak, bütün detaylarını, üretim safhalarını bilerek, dikerek, uygulayarak öğreniyorlar. Kendi duygularıyla, içlerinden gelen tasarımı hem çiziyorlar hem doğru kumaşı buluyorlar, hem dikiyorlar, hem de onu nasıl satacağını öğreniyorlar. Yani LaSalle bir tasarımcıya hayal gücünü insanlara satabilmeyi öğretiyor.  Öğrencilerimiz tüm süreci tasarlıyorlar.

- Herkes burada eğitim alabilir mi? Aradığınız şartlar neler? Yetenek arıyor musunuz?

Bir heves olan değil tutkusu olan kişileri almak istiyoruz. Öğrenme azmi bizim için çok daha önemli. Buradan çizim derslerine girip de çizemeden çıkamayan öğrenci hiç olmadı. Zaten bize eğitim için gelenler bu işi sevdikleri benimsedikleri için hepsi başarılı oluyor. Önemli olan öğrencilerin bu arzuyu coşkuyu hissedebilmeleri. Bunların yanında pazarlama gibi eğitimlerimiz için de sanatsal herhangi bir yeteneğe ihtiyacımız olmuyor.

- Öğrenci profiliniz kimlerden oluşuyor? Daha çok üniversite mezunları mı geliyor?

Üniversitesi sonrası öğrencilerden çok talep alıyoruz. Türkiye’de aile yapısından dolayı böyle bir durum söz konusu oluyor.  “Ne olursa olsun çocuğumun bir diploması olsun” mantığıyla aileler çocuklarını önce bir üniversiteye gönderiyorlar.  Toplumumuza yerleşen bu düşünceden dolayı üniversite öğrencilerin birçoğunun okuduğu bölümlerde mutlu olmadığını hepimiz biliyoruz.

Haberin Devamı

LİSEYİ BİTİRİP GELEN ÖĞRENCİLERİMİZ DE VAR

Fakat bazı öğrenciler çok daha erken eğitim için bize geliyorlar. Liseyi bitirip ailelerinin desteğiyle yöneleceği alanı fark ederek mesleğine karar veren ve eğitim almaya gelen öğrencilerimiz de var.  Bitirdiğinde de Kanada'dan verilen ve alanında dünyanın en geçerli diplomalardan birisi olan mezuniyet diplomasına da sahip oluyorlar.

İş bulmadan çıkmak yok

- Yabancı öğrencileriniz var mı?

Çok çeşitli ülkelerden öğrencilerimiz var. Okulun toplam kapasitesini yüzde 10’u yabancı öğrencilerden oluşuyor. Çok farklı ülkelerden öğrencilerimiz var. Endonezya, Kanada, Almanya, İsveç, Ukrayna, İran gibi birbirinden farklı ülkelerden öğrencilerimiz var.

Haberin Devamı

- Mezunlarınızın iş bulma oranı nedir?

Dünyadaki toplam 28 şubeden mezun olanların iş bulma oranı yüzde 98. Türkiye'den mezun olan öğrencilerimizin ise tamamı kendine bir iş bulabiliyor. Eğitimlerine devam öğrencilerimize bile bazen talep oluyor. Bütün büyük markalar tasarımcı talepleri için öncelikle bizim okulumuza geliyorlar. 

Bakın bizim sınıflarımız maksimum 16 kişiden oluşur ve bir dönemde 200 öğrenci ile faaliyet gösteririz. Kontenjanlarımızı dolduramamak gibi bir problemimiz de hiçbir zaman olmaz. Bizim isteğimiz, bu işi yapma hevesi olan kişilere ulaşabilmek. Bize gelen başvuranlar arasından daha istekli, hevesli olan adayları seçebilme lüksüne sahip olmak istiyoruz.

Haberin Devamı

- Taleplerde bir artış olursa?

Biz talep ne olursa olsun butik kalacağız. Bize gelen talepler sadece eğitim ve öğrenci kalitemizin artmasını sağlayacak. Eğitim kalitesi olarak şu anda LaSalle İstanbul dünyadaki 28 LaSalle şubesi içinde birinci sırada bulunuyor. Aynı zamanda Almanya'da 2005 yapılan eğitim ile ilgili yapılan bir analizde yurtdışında eğitim alınabilecek en iyi 5. okul olarak gösterilmişti.  Yabancı uyruklu öğrencilerimizin büyük bir kısmı bu başarılarımızdan dolayı geliyor. 

- Mezunlarınız nerelerde çalışıyor?

Türkiye'de üretim yapan bütün firmaların tasarımcılarının birçoğu bizim mezunumuz. Türkiye'nin akla gelen yurtiçinde ve yurtdışında başarılı olmuş tüm markaları, Mavi Jeans, Damat, İpekyol, Vakko, Park Bravo, Colin's, Fenerium gibi daha birçok markanın tasarımcıları bizim mezunlarımızdan oluşuyor.

- Yurtdışına gönderdiğiniz mezunlarınız var mı?

Haberin Devamı

Yurtdışında ise Diesel, Miss Sixty, H&M de çalışan tasarımcılarımız var.  Zara'ya, Cavalli'ye koleksiyon hazırlayan mezunlarımız var.

- En çok talep gören bölümleriniz hangileri?

Moda tasarımı diploma programı, stilistlik, modelistlik ve moda pazarlama. Bu 4 bölüm en çok rağbet edilen bölümlerimiz.

İş bulmadan çıkmak yok


- LaSalle’den eğitim almanın maliyeti ne kadar?


Diploma ve sertifika programları olmak üzere 2 çeşit program var. 3 ay ile 1 yıl arasında değişen farklı sertifika  programlarında aylık 385 liradan başlayan fiyatlar ile eğitim alabiliyorlar.

Diploma programları ise 3 aylık 8 dönemden oluşan programlar. 24 ayın sonunda öğrencilerimize toplam maliyet 16 bin dolar oluyor. Türkiye’de birçok özel üniversiteden daha düşük fiyatlara buralarda eğitim alabiliyorlar. Sonunda da Kanada’dan uluslararası geçerli olan ‘collage’ (bizde meslek yüksekokulu denkliğinde olan) diploması alıyorlar. Bu diploma Canada'da yada yurtdışında herhangi bir LaSalle Collage'dan alınan diplomanın aynısı.

- Mezunlarınız eğitim sonrasında ortalama ne kadar maaşla çalışıyorlar?

Maaşları mezunlarımıza göre değişiklik gösteriyor. Mezunlarımız en az 1500-2000 liradan başlayan ücretler alarak başlıyorlar.  Aslında gözlemlediğimiz en önemli durum, mezunlarımız bir eğitim programına harcadığı parayı eğitim sonrasında girdiği işte burada geçirdiği zamanın yarısı kadar sürede geri alabiliyor.

- Gelecek yıllar için hazır giyim sektörüyle ilgili düşünceleriniz neler?

Hazır giyim Türkiye'ye çok iyi hizmet etmiş en yüksek istihdama sahip sektörü. Ülke olarak yıllardır tüm dünyaya üretip ihracat yapıyoruz. Bence yeterince tecrübe de kazandık. Şimdi ise bu tecrübelerimizi modaya çevirme aşamasıyla karşı karşıyayız. Aslında ucuz işgücü Uzakdoğu'ya kaydığı için bir şekilde moda tasarımı ve farklı, kaliteli ürünler üretmek bir zorunluluk haline geldi.

- Türkiye’nin tekstilde markalaşmanın eşiğine geldiğini mi söylüyorsunuz?

Şu anda modanın olmazsa olmaz kelimeleri tasarım ve markalaşma ülkenin gündeminde. Biz bunu 18 yıl önce getirdiğimizde pek bilinçlenme yoktu.  Tasarım dünya ile beraber Türkiye'nin de gündemine gelince firmalar ara elemanlarıyla yükseleceğini anladılar.

- Tekstilde yeterince ara eleman ve tasarımcı var mı?

Tasarımcı sayısı ve yetenek olarak yeterliyiz fakat bakış açısı yanlış. Türkiye'de dünyanın aksine tasarımcı sanki sanatçı gibi algılanıyor. Aslında tasarımcının görevi o değildir. Biz LaSalle olarak firmaların tasarım departmanlarını üstlenebilecek tasarımcılar yetiştirmeye çalışıyoruz.

TÜRKİYE’DE TASARIMCILAR MARKANIN ÖNÜNE GEÇİYOR

 Dünyanın en önemli tasarımcılarını Gucci, Lui Vitone, Cristine Dior, Chanel gibi firmalarda olduğunu duyarız. Ama markanın önüne geçmezler. Bu tasarımcılar  büyük firmalara çok güç verir ama arkalarında firmaları olmadan ayakta durmazlar. BU bir gerçektir. Bizde tam tersi tasarımcılar tek firmalar onların arkasına geçiyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!