6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazTürkçede yer alan bazı kelimeler çok kullanılsa da bazı kelimeler daha z kullanılmaktadır. Bunun nedeni kelimelerin genel olarak eş anlamlılarının kullanılmasından oluşmaktadır. Bu kelimelerden bir tanesi de buluş kelimesidir. Buluş ne demek? Buluş kelimesinin kaç tane eş anlamlı kelimesi vardır? Buluş kelimesinin eş anlamlıları ile nasıl cümle kurulur? Sizler için buluş kelimesinin eş anlamlarını ve örnek cümlelerini detayları ile derledik.
#TDKSusie Hodge, ‘klasik görkem ve ahengin vücut bulmuş hali’ olarak nitelenen Raffaello’dan seçtiği 500 yapıt ile bize hem onun biyografisini hem de eserlerindeki dönüşümleri sunuyor. Sadece sanatçıyı değil onun renk, ışık, çizgi, hayal ve zihniyet iklimini de düşünmek için değerli bir imkân ‘Raffaello’.
#RaffaelloMatbaa ne zaman bulundu sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya devam ediyor. Avrupa'da ağaç oyarak yapılmaya başlanan matbaacılık günümüze dek gelişerek şimdiki halini almıştır. Peki, matbaa ne zaman bulundu? İşte matbaanın icadı hakkında bilgiler.
#MatbaaDavid Wootton’ın, ‘Bilimin İcadı Bilim Devrimi’nin Yeni Bir Tarihi’ isimli kitabı Yapı Kredi Yayınları’ndan Nurettin Elhüseyni’nin çevirisiyle çıktı. Akıcı üslubuyla kendini okutan kitap, bilimsel gelişmeleri irdelerken kültürel gelişmeleri göz ardı etmiyor.
#BİLİMİN İCADI - BİLİM DEVRİMİ’NİN YENİ BİR TARİHİ