Fransız değerlendirme sistemi La Liste 2025’in ödül törenindeydim. Bu yıl 200 ülkeden 30 bin restoranın değerlendirildiği organizasyonda Türkiye’den şef Fatih Tutak ve 7 Mehmet Restaurant ödül aldı. Törende sürdürülebilirliğin artık bir tercih değil zorunluluk olduğu vurgulandı. Görünen o ki geleceğin mutfaklarında lezzetten önce hikâye, etik ve sürdürülebilir yaklaşımlar öne çıkacak.
#GastronomiTÜRKİYE’de kişi başına tüketimin 6.5 litreye çıkmasına rağmen, her gün 60 milyon litre maden suyunun, şişelenemeden kaynağında boşa akması, 700 milyon TL’lik pazardaki şirketlerin yönünü yurtdışına da çevirdi. Bunda, son dönemlerde Türkiye’de geliştirilen meyve aromalı ve gazı azaltılmış hafif içimli ürünlere yurtdışı talebinin hızla artması etkili oldu.
Birçok işletmenin kapısına kilit vurduğu dönemde krize aldırmadan 5 milyon Euro’luk yatırımla altıncı dolum hattını açan Beypazarı Maden Suyu İşletmesi 10 ülkenin ardından şimdi de Kanada’ya ihracat yapmaya hazırlanıyor. İşletme müdürü Niyazi Ercan, Avrupa’da kişi başına yıllık 170-180 litre maden suyu tüketildiğini, Türkiye’de ise bu oranın sadece 8 litre düzeyinde kaldığını söyledi.