Güncelleme Tarihi:
Türkiye Madensuyu ?reticileri Derneği (MASUDER) Genel Sekreteri Nizamettin Şentürk, maden suyu sektöründe son yıllarda önemli gelişmeler kaydedildiğini söyledi.
Şentürk, Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı 31 firmanın sektörde faaliyet gösterdiğini belirterek, Türkiye'de 1999 yılında 2,2 litre olan kişi başına yıllık maden suyu tüketiminin, 2007'de 6 litreye ?ıktığını, böylece ülke genelindeki maden suyu tüketiminin yaklaşık 3 kat arttığını kaydetti.
Sektöre ambalaj sağlayan Anadolu Cam Sanayi'nden alınan verilere göre, 2004 yılında 1 milyar 81 bin, 2005'te 1 milyar 188 bin 205, 2006'da 1 milyar 332 bin 880, 2007'de de 1 milyar 578 bin şişe maden suyu satıldığını belirten Şentürk, "Bu rakamlar bizim firmalarımızın piyasaya arz ettiği maden suyu miktarı anlamına geliyor. Ge?en yıl diğer sektörlerde olduğu gibi maden suyu sektöründe de ?ok fazla hareket olmadı. 2008'de maden suyu tüketiminde yüzde 15-20'lik artış hedefliyoruz" diye konuştu.
T?KETİM ARTIYOR AMA...
Son yıllarda piyasaya sunulan meyveli maden suyu ?eşitlerinin, piyasayı canlandırdığını ve satışları artırdığını ifade eden Şentürk, Türk toplumunun bundan 10-12 yıl öncesine kadar maden suyunu, yemeklerden sonra hazmı kolaylaştırıcı bir i?ecek olarak gördüğüne dikkati ?ekti. Şentürk, şunları kaydetti:
"1999'da Türkiye Madensuyu ?reticileri Derneği kurultuktan sonra, bilgilendirme toplantıları yaparak halka, maden suyunun sağlıklı bir i?ecek olduğunu anlattık. İnsanların aklındaki bu tanımı değiştirdik. Bugün artık insanlar maden suyunu sağlıklı bir i?ecek olarak, su yerine de tüketmektedir. Bilimsel kongreler, tanıtım toplantılarıyla maden suyunun insan sağlığına yararları konusunda insanlarımızı bilgilendirdik. Maden suyunun faydalarını ortaya koyan araştırmaları tüketicilere duyurduk. Dolayısıyla tüketimi artırdık. Türkiye jeolojik yapısı a?ısından, dünyanın en zengin ve kaliteli maden sularına sahip ilk 3 ülkesinden biridir. Ancak tüketim, istenilen düzeyde değil. Mineral konsantrasyonu a?ısından da olduk?a zengin maden suyu kaynaklarımız var. Avrupa'da ?ok daha düşük kaliteli sular olmasına rağmen, tüketim kişi başına 150 litre civarında. İnsanlar normal su yerine mineralli su i?iyor. Doğrusu da bu. Hem su ihtiya?larını hem de mineral ihtiya?larını karşılıyorlar. Gelişmişlikle orantılı olarak bu tüketim artıyor."
Şentürk, günlük i?ilmesi gereken suyun maden suyu olarak alınmasının bir?ok avantajı olduğunu vurgulayarak, mineralli sularda, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve florür gibi bir?ok faydalı mineral bulunduğuna dikkati ?ekti.
Maden sularında bulunan kalsiyumun, osteoporozun önlenmesi ve tedavisinde, gü?lü kemik yapısı oluşması, kan pıhtılaşması ve sinir uyarılarının iletilmesinde etkin rol oynadığını anlatan Şentürk, sodyumun sindirimde yardımcı olduğunu, potasyumun ise hücre metabolizmasında ve vücuttaki su dengesinin sağlanmasında rolü bulunduğunu belirtti.
Şentürk, sıcak günlerde vücudun terle kaybettiği minerallerin, maden suyu i?ilerek yerine koyulabileceğine de dikkati ?ekerek, "Sıcak günlerde daha fazla mineralli su tüketilmesi faydalıdır" dedi.