maske kullanımı haberleri sayfasında maske kullanımı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1521 maske kullanımı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Okullarda maske yasağı konusu Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından en çok merak edilen konulardan oldu. Koronavirüsü nedeniyle 2 yıldır hayatımızda olan maskeler kapalı ortamlarda kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Milli Eğitim Bakanı Özer ve Sağlık Bakanı Koca'dan da milyonları ilgilendiren açıklama geldi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer bugünden (27 Nisan) itibaren okullarda başlayan yeni dönemle ilgili alınan kararı duyurdu. Peki, OKULLARDA MASKE yasağı-zorunluluğu kalktı mı?
#Maske ZorunluluğıOkullarda maske yasağı konusu Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından en çok merak edilen konulardan oldu. Koronavirüsü nedeniyle 2 yıldır hayatımızda olan maskeler kapalı ortamlarda kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Milli Eğitim Bakanı Özer ve Sağlık Bakanı Koca'dan da milyonları ilgilendiren açıklama geldi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer bugünden (27 Nisan) itibaren okullarda başlayan yeni dönemle ilgili alınan kararı duyurdu. Peki, OKULLARDA MASKE yasağı-zorunluluğu kalktı mı?
#Maske ZorunluluğıPandemide mart ayıyla birlikte yeni bir döneme girilecek. Açık alanlarda maske ve mesafe kuralının kaldırılması bekleniyor. Ancak ölüm oranlarının yüksek olması nedeniyle de 65 yaş üstüne dönük yeni uygulamalara gidileceği belirtiliyor. Peki, açık alanda zorunlu maske uygulaması ne zaman bitecek?
#MaskeMaskelerimiz virüsten korunmak için en güçlü silahlarımızdan biri. Omicron ile bulaşıcılığın tavan yaptığı bugünlerde maske kullanımı daha da hayati hale geldi. Ancak artık alışkanlık haline gelen ve normal görülen bazı maske kullanım hataları Covid'e davetiye çıkarıyor...
#KoronavirüsCerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Rıdvan Karaali, vatandaşların maske kullanımına alıştıklarını ve ilerleyen yıllarda da maske kullanma alışkanlığını sürdüreceğini söyledi.
#Dr. Rıdvan KaraaliDermatoloji Uzmanı Dr. Nilsu Salih, “Cildimiz, bizim koruma kalkanımızdır. Maske, sabun, dezenfektan, kolonya her ne kadar ayrılmaz bir parçamız haline gelseler de cilt sağlığımız korumak için kullanımı sırasında dikkatli davranmamız gerekir” dedi.
#PandemiBursa'da kendisini maske takması konusunda uyaran polis ekibine saldırarak, hakaret eden Gamze S. (25), gözaltına alındı. Koronavirüs tedbirlerine uymadığı gerekçesiyle 3 bin 150 TL ceza kesilen Gamze S.'nin polise direndiği ve kaçmaya çalıştığı anlar ise anbean kaydedildi.
#Maske KullanımıMaskenin ciltte kuruluk, kızarıklık, pullanmalar ve sivilcelerde artışa sebep olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, maske kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın sık aralıklarla cildi havalandırmak olduğunu söyledi, uyarılarda bulundu.
#MaskeEskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Çelik, tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında kullanılması zorunlu hale gelen maskenin, doğru takılmaması durumunda virüsün bulaşmasını kolaylaştırdığını belirtti.
#MaskeKullandıktan sonra muhafaza edilmeden rastgele yerlere atılan maskeler tehlike saçıyor! Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülden Ersöz, maskelerin kullanıldıktan sonra 2 ayrı poşetin içine konulup atılması gerektiğini söyledi, sokaklara atılan maskelerin riskinden bahsetti.
#Maskeler Nasıl AtılmalıSon aylarda yaşadığımız Covid-19 pandemisi hayatımızda pek çok değişime neden oldu. Artık sosyal mesafe, maske kullanımı ve belirli hijyen kuralları bizim için vazgeçilmez. Maske takarken bazı cilt problemleri ile de karşılaşabiliyoruz. Özellikle sıcak havalarda artan cilt sorunlarını Dermatolog Uzm. Dr. Şale Kutsal Yılmaz'a sorduk. Maskenin hayati önem taşıdığının altını çizen Yılmaz, maske kullanırken cilt sorunlarından korunmanın yollarını anlattı.
#Maske KullanımıKoronavirüs yayılımına karşı maske kullandığımız şu günlerde, gözlük kullanan milyonlarca kişi maskenin gözlük camlarını buharlandırarak nasıl rahatsızlık verdiğini de tecrübe etmek durumunda kaldı. Yaz aylarında güneş gözlüğü takarken de aynı sorunu yaşayacağız. Peki maske kullanırken gözlük camlarının buharlanmasını nasıl önleyebiliriz? Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar, konuyla ilgili önerilerini sundu.
#GözlükMaske kullanımı koronavirüs salgını nedeniyle zorunlu hale getirildi ancak aynı maskenin defalarca kullanılması sağlığımız için büyük tehdit oluşturuyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar, aynı maskeyi birden fazla kullanmanın nelere yol açabileceğini anlattı.
#MaskeMaske kullanımı koronavirüs salgını nedeniyle zorunlu hale getirildi ancak aynı maskenin defalarca kullanılması sağlığımız için büyük tehdit oluşturuyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar, aynı maskeyi birden fazla kullanmanın nelere yol açabileceğini anlattı.
#EmbedpodSalgınla birlikte maske hayatımızın en önemli aksesuarı oldu. Toplu taşımadan alışveriş merkezlerine kadar tüm kalabalık alanlarda kendimizi salgından maske ile korumaya çalışıyoruz. Koşu ve yürüyüşün yanı sıra birçok zorlayıcı sporu da maske takarak yaptığımızı ve fark etmeden hayatımızı riske attığımızı söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özgür Karacan, maske kullanımı ile ilgili uyarılarda bulundu.
#KoronavirüsHavaların soğumasıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığını belirten Op. Dr. Onur Gündoğan, üst solunum yolu enfeksiyonu hakkında bilgi vererek enfeksiyona yakalandıktan sonra neler yapılması gerektiğini anlattı.
#1Okulların açılmasıyla birlikte çocuklar, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ederken, Covid-19 vakalarında da kayda değer bir artış gözlemleniyor. Acil servisler, son bir iki haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Ayrıca uzmanlar, özellikle Avrupa'da Covid-19'un yeni 'XEC' varyantının da hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ahmet Güzel ile koronavirüsün neden bir anda güçlendiğini, en sık görülen belirtileri ve XEC varyantının etkilerini konuştuk.
#SağlıkPandemi bitti fakat Covid-19 hayatımızda olmaya devam ediyor ve bundan sonra da hep olacak. Uzmanlar, ağustos ayında ilginç bir şekilde Covid vakalarının çok yüksek seyrettiğini söylüyor. Peki Türkiye’de durum ne? Hastanelerde halen test yapılıyor mu? Covid şu anda nasıl tedavi ediliyor?
#CovidProf. Dr. Alpay Azap, Eris varyantına karşı risk grubundaki kişileri uyardı. Bu tip varyantların hayatımızda her zaman olacağını ve bununla yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Alpay Azap, "yeni varyantta maske kullanımı riski azaltır" dedi.
#Eris VaryantıAnkara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Covid-19'a göre hazırlanan aşıların, Türkiye'de de görülen Eris varyantına karşı etkinliğinin çok az olduğunu belirterek, "Virüs o kadar değişti ki ilk hazırlanan aşıların şu anki mevcut değişmiş olan varyantlara, örneğin Eris varyantına karşı etkinliği çok azaldı. Dünyada yeni aşılar geliştirildi. En yeni aşı bu ve eylül ayından itibaren Kuzey Amerika ve Avrupa'da kullanım onayı aldı ve kullanılmaya başladı. Bir an önce bu aşının ülkemize gelmesini bekliyoruz" dedi.
#Prof. Dr. Alpay AzapAnkara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, Covid-19'a göre hazırlanan aşıların, Türkiye'de de görülen Eris varyantına karşı etkinliğinin çok az olduğunu belirterek, "Virüs o kadar değişti ki ilk hazırlanan aşıların şu anki mevcut değişmiş olan varyantlara, örneğin Eris varyantına karşı etkinliği çok azaldı. Dünyada yeni aşılar geliştirildi. En yeni aşı bu ve eylül ayından itibaren Kuzey Amerika ve Avrupa'da kullanım onayı aldı ve kullanılmaya başladı. Bir an önce bu aşının ülkemize gelmesini bekliyoruz" dedi.
#KoronavirüsKanada’nın Quebec ve Ontario bölgesinde çıkan orman yangınlarının dumanları ABD'yi alarma geçirdi. Yetkililer insanları evlerinden çıkmamaları ve maske takmaları konusunda uyarırken New York'tan gelen fotoğraflar herkesi şaşkına çevirdi.
#KanadaAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, deprem bölgesinde dış ortamda kalan insanların, leptospira cinsi bakteriyle enfekte olmuş hayvanın idrarıyla kirlenmiş su veya toprağa temas edilmesiyle bulaşan, 'bataklık ateşi' olarak bilinen weil hastalığına maruz kalabileceğini belirterek, "Vahşi hayvanlarda, fare gibi kemirici hayvanlarda weil hastalığı görülebilir. Hastalık karaciğer, böbrek yetmezliğine neden olabilir" dedi.
#Deprem BölgesiGece gündüz demeden canla başla hayat kurtarmaya çabaladılar, günlerce sevdiklerinden uzak kaldılar, koruyucu giysilerin altında zar zor nefes alırken hastalarına nefes olmaya çalıştılar. Maskeler yüzlerinde, tanık oldukları kayıplar ruhlarında derin izler bıraktı. Salgının başlangıcının üzerinden üç yıl geçti, pek çok şey eski haline döndü. Peki ya sağlık çalışanları pandemiden önceki hayatlarına dönebildi mi?
#Covid-19Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta incelemelerde bulundu. Bakan Koca, incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, "Alınan su örneklerinden 176’sı uygunsuz bulunmuştur. Bir kısmı mikrobiyolojik veya kimyasal uygunsuzluktur. Bilimsel tespitlerden hareketle gerekli önlemler alınmaktadır. Israrlı uyarımı burada da tekrarlamak istiyorum. Valilik ve kaymakamlıklar açıklama yapana kadar, şebeke suyunu içme suyu olarak kullanmayalım. Su hayattır, hep öyle kalsın ve hastalık sebebi olmasın. Daha önce yaptığım açıklamalarda belirttiğim gibi, mevcut şartlar itibarıyla halk sağlığını tehdit edici bir durum şu ana kadar yoktur. Şartların gerektirdiği tedbirlere uymak bunun güvencelerinden biridir." ifadelerini kullandı.
#Fahrettin KocaKÜRESEL ısınma sebebiyle bu sene kış gelmedi. Son 52 yılın en sıcak aralık ayını yaşadık. Son yılların en yağışsız kışını geçiriyoruz. Ne yağmur ne de kar yağdı. Gazipaşa’da geceleri 8 derecenin altına düşmedi. Yani soğuk bile olmadı. Türkiye’nin her tarafından, göllerin, akarsuların ve derelerin kuruduğu ya da azaldığı haberleri ardı ardına gelmeye başladı. Barajlarda ise doluluk oranları dip noktada.
#Küresel IsınmaYazar Hakan İşcen’in yeni şiir kitabı “Keşke Yaşamak da Bulaşıcı Olsa” raflardaki yerini aldı. Simurg Art Yayınları tarafından, “Karantina Günlükleri” alt başlığıyla okurlara sunulan eser, İşcen’in koronavirüs pandemisi nedeniyle ev hapsinde geçirdiği 90 günde yazdığı şiirlerden oluşuyor. İşcen’le pandemi sürecinde hayatını kaybeden tüm sağlık emekçilerine ithaf ettiği kitabını konuştuk.
#Keşke Yaşamak Da Bulaşıcı OlsaTBMM Maden Araştırma Komisyonu toplandı. Komisyon üyeleri, Bartın ve Zonguldak maden ocaklarında yapılan incelemeleri değerlendirdi. Milletvekillerinin değerlendirmelerinin ardından TTK Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz soruları yanıtladı.
#Amasra Maden Araştırma KomisyonuEskişehir İl Sağlık Müdürü Uğur Bilge, son dönemde grip vakalarının yaygınlaştığını ve toplu alanlarda maske kullanımı ile hijyenin çok önemli olduğunu belirterek, “Bağışık sistemi düşük olan insanların, yaşlıların, kronik hastalığı olan insanların kendilerinin hem maske kullanarak hem hijyenlerine dikkat ederek hem de genel grip aşısı ya da Covid-19 aşısını yaptırarak korunmaları gerekiyor” dedi.
#GripAlmanya’da korona salgını döneminde popüler olan Charite Hastanesi ünlü virologlarından Christian Drosten’in “Korona salgını bitti” şeklindeki sürpriz açıklamasından sonra salgın tedbirleri yeniden gündeme geldi. Federal Adalet Bakanı FDP’li siyasetçi Marco Buschmann, aynı zamanda hükümetin salgın danışmanlarından olan Christian Drosten’in açıklamasından sonra, eyaletlerin yetkilerindeki tüm kısıtlamaların kaldırılmasını istedi.
#Charite HastanesiAntalya’da zatürre, influenza, arena, RSV, korona vakalarında ciddi bir artış olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tuğçe Tural Kara, özellikle 5 yaş altı çocukların risk grubunda olduğunu söyledi. Kara, hastalık döneminde çocukların okula gönderilmemesi gerektiği konusunda aileleri uyardı.
#ANTALYABirleşik Krallık'ta bir süredir alarm etkisi yaratan Strep A bakterisi, Fransa’da da çocuk ölümlerine neden oldu. Bir anda ortaya çıkan bakteri Türkiye'de görülüyor mu? Neden bu yıl bu kadar güçlü? Nasıl önlemler alınmalı? Uzmanlar anlattı.
#Strep ASAĞLIK Bilimleri Üniversitesi Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Şefi Prof. Dr. Şirin Güven, bu yıl hiç alışılmamış etkenlerle menenjit vakaları görmeye başladıklarını anlatarak önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Güven, çocukluk çağı aşılamalarının, pandemi döneminde başlayan aşı kararsızlığı veya aşı karşıtlığından etkilendiğini belirterek, "Ne yazık ki şu anda aşıyla önlenebilir Hib menenjiti veya ‘streptococcus pneumonia’ menenjitlerini de görmeye başladık" dedi. Prof. Dr. Güven, ABD ve İngiltere’de endişeye yol açan Strep A vakalarının ülkemizde de görülmeye başlandığını, A tipi streptokok nedeniyle oluşan boğaz enfeksiyonlarının mutlaka doktor kontrolünde antibiyotikle tedavi edilmesi gerektiğini, aksi taktirde bu bakterinin ileride kalıcı kalp hastalıklarına yol açabileceğini kaydetti.
#MenenjitSağlık Bilimleri Üniversitesi Sancaktepe Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kliniği Şefi Prof. Dr. Şirin Güven, ABD ve İngiltere’de ölümlere yol açan Strep A vakalarının ülkemizde de görülmeye başlandığını söyledi. Güven ayrıca bu yıl hiç alışılmamış etkenlerle menenjit vakaları görmeye başladıklarını söyledi ve çok önemli uyarılarda bulundu.
#PandemiTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle acillere başvuruların 3-4 kat arttığına işaret ederek maske kullanımı ve kapalı ortamların havalandırılması konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın Kovid, RSV ve influenzayı aynı anda test edebilecek üçlü PCR testlerinin kullanıma gireceği yönündeki açıklamasıyla ilgili de, "Etkenin hangi virüs olduğunu erken evrede tespit edebilirsek hastaneye yatış ve ölümlerin de önüne geçilebilir" dedi.
#İstanbulTÜRK Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle acillere başvuruların 3-4 kat arttığına işaret ederek maske kullanımı ve kapalı ortamların havalandırılması konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın covid, RSV ve influenzayı aynı anda test edebilecek üçlü PCR testlerinin kullanıma gireceği yönündeki açıklamasıyla ilgili de, Etkenin hangi virüs olduğunu erken evrede tespit edebilirsek hastaneye yatış ve ölümlerin de önüne geçilebilir dedi.
#Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuzİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ grip salgınında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Karadağ "Geçen sene pandemiden dolayı kişisel hijyenimize dikkat ettiğimizden görülmeyen grip salgını bu sene daha çok bekleniyor. Sosyal mesafeye dikkat etmeliyiz. Aynı zamanda aşı yaptırmamışsak muhakkak grip aşısı yaptırmamız lazım. Devlet riskli olan hastalara bedava aşı hizmeti sağlıyor" dedi.
#İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ grip salgınında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Karadağ "Geçen sene pandemiden dolayı kişisel hijyenimize dikkat ettiğimizden görülmeyen grip salgını bu sene daha çok bekleniyor. Sosyal mesafeye dikkat etmeliyiz. Aynı zamanda aşı yaptırmamışsak muhakkak grip aşısı yaptırmamız lazım. Devlet riskli olan hastalara bedava aşı hizmeti sağlıyor" dedi.
#Grip SalgınıBaşkentte ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve halsizlik gibi şikâyetlerle hastanelere yapılan başvurunun arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “İnsanlar tedbirleri tamamen elden bıraktı” dedi. Ceyhan, “Sarılarak selamlaşma alışkanlığından vazgeçmeli” uyarısı yaptı.
#Viral Enfeksiyon