Gün içerisindeki aşırı aktiflik ve travma sonrası meydana gelen omuz ağrıları; gece ağrısı ve basit günlük işleri yapmakta zorlanma şeklinde kendini gösteriyor. Halk arasındaki 'omuza masaj yapma' geleneğine değinen Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora, bilinçsizce yapılan masajın, ağrıyı azaltmaktan çok artırabileceği konusunda uyardı.
#Masaj Zararlı MıEski zamanlarda su kuyuları vardı ve bu kuyuların dibine çam kütükleri yerleştirilirdi. Bu bilinen en eski dezenfekte yöntemlerinden birisiydi. O dönemlerde büyüklerimiz çam bardaklardan su içerlerdi ve o zamanlar astım, bronşit, nefes darlığı gibi hastalıklar pek sık duyulmazdı. Doktorlar bu tür rahatsızlığı olan hastalara çam havası almalarını ve çam ağaçlarının bol olduğu yerlerde vakit geçirmelerini tavsiye ederdi. Şimdilerde de doğanın bize sunduğu mucize su’ diye lanse edillen çam çırası suyu oldukça popüler olsu.Peki gerçekten çıralı suyun sağlığa faydası var mı yoksa tüketimi sakıncalı mı? İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Çam ÇırasıÇam çırası suyu ‘En iyi su arıtma cihazı’ ve 'Doğanın bize sunduğu mucize su’ diye lanse ediliyor, antiseptik özelliği sayesinde solunum yolu enfeksiyonu ve idrar yolları enfeksiyonunu iyileştirdiğine, diyabete iyi geldiğine, balgam sökücü olduğuna, bağışıklığı desteklediğine inanılıyor. O yüzden kimi damacanasının içine kimi sürahisine, su şişesinin içine atıyor. Peki gerçekten çıralı suyun bu kadar faydası var mı yoksa tüketimi sakıncalı mı? İç Hastalıkları uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#Çıralı SuAloe vera binlerce yıldır tıbbi amaçlarla kullanılıyor ancak zamanla toplumun sağlıklı bir yaşam tarzına verdiği önem nedeniyle bu bitkininin popülaritesi oldukça arttı. Peki gerçekten iddia edildiği gibi faydalı mı? Topraktan çıkarıp elimize yüzümüze sürüyoruz ama bunun riskleri var mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Aleo VeraGüneşin zararlı etkilerinden korunmak veya doğru bakımı yapmak için yaz aylarında türlü yollara başvuruyoruz ama aslında bu uygulamaların çoğu yanlış! Güneşten koruyucu kremlerden nemlendirici kullanımına kadar dikkat etmemiz gerekenleri uzmanlarla konuştuk.
#Ece Su METEAlışveriş sitelerinde, eczanelerde, sosyal medya da arkadaş çevremizde sıklıkla karşımıza çıkıyor, enfeksiyonların kökünü kazıdığına, böcekleri kaçırdığına, cildi temizlediğine, aknelerle savaştığına, saçlara iyi geldiğine inanılarak kullanılan Nioli yağı, her derdin devası gibi lanse ediliyor. “Arkadaşım kullandı çok iyi geldi, şu doktor yayınladığı videosunda tavsiye etti, eczacı komşum mutlaka kullan dedi, kendi de kullanıyormuş” gibi cümleler eminim size de tanıdık geliyordur.
#Nioli YağıSosyal medyada aloe vera, özellikle cilt bakımı için ‘mucize bitki’ olarak lanse ediliyor. Viral hale gelen videolarda, insanlar ciltlerini nemlendirdiği, güneş yanıklarını hafiflettiği, akne ve yara izlerini azalttığı ve cildi parlattığı için ortadan ikiye ayrılmış aloe vera yaprağını yüzlerine sürüyor, jelini yüz silindirlerinde donduruyor ve hatta Gıda ve İlaç İdaresi'nin reçetesiz satılan aloe veranın müshil olarak kullanımını yasaklamasına rağmen suyunu içiyorlar. Peki gerçekten cilt için bahsedildiği kadar faydalı mı? Riskleri var mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Aloe VeraNioli yagi, eczanelerde satılıyor, online alışveriş sitelerinden satın alınıyor, bazı kadın doğum uzmanları sosyal medya hesaplarından takipçilerine bu yağı kullanmalarını tavsiye ediyor. Pek çok kadın bu nedenle bu yağı kullanıyor. Peki gerçekten idrar yolu ve vajinal enfeksiyonu önleme özelliği var mı? Cilde direkt teması riskli mi? Fazla kullanımı zarar verir mi? Hamileyken kullanılır mı? Kadın doğum uzmanı Kağan Kocatepe ile konuştuk tüm sorularımızı yanıtladı.
#Nioli YağıInfluencer Sarah Palmyra, geçtiğimiz günlerde ailesinin cildi ile ilgili TikTok’ta bir video yayınladı.Takipçileri büyükannesinin cildinin esnekliğini ve yaşına rağmen kırışıklıklarının olmaması nedeniyle doksanlı yaşlarında olduğuna inanamadı.
#GüzellikGenç bir cilt hepimizin hayali ama yaş aldıkça cildimizde deformeler kaçınılmaz bir hâl alıyor, kırışıklık ve ince çizgilerle savaşımız başlıyor. Bu durum canımızı sıkıyor ama botoks gibi uygulamalar imdadımıza yetişiyor. Bazıları ise botokstan çok daha basit, daha az masraflı yöntemlerle kırışıklıklara meydan okuyor. Tıpkı 90 yaşındaki Nevenka gibi…
#YaşlanmaSabah kalktığınızda yüzünüzde kırışıklıkları fark etmişsinizdir. Bu kırışıklıklar gün içinde kayboluyor olsa da yaşlandıkça ve cilt doğal elastikiyetini kaybetmeye başlayınca kalıcı hale geliyorlar. Son yıllarda çizgi ya da kırışıkları önlediğine dair yorumların yapıldığı ‘güzellik yastığı’ ise oldukça popüler. Peki bu yastık gerçekten de işe yarıyor mu? Kırışıkların oluşmasındaki etkenler neler? Tüm bu sorulara Dermatolog Dr. Yasemin Fatih Amato ile cevap aradık.
#SağlıkYaşlanmayı geciktirici etkilerinin yanı sıra cildimize parlaklık ve tazelik katan C vitamini serumu, son yıllarda oldukça popüler ürünler arasında yer alıyor. Bu özelliklerinin dışında leke oluşumunu azaltma etkisinin de olması, bu ürünleri cilt bakım rutinlerinin vazgeçilmez bir oyuncusu haline getirdi. Ancak C vitamini serumundan fayda sağlayabilmeniz için dikkat etmeniz gereken bazı önemli detaylar var.
#Süheyla BuyrukçuVişne çekirdeği yağı saç ve cilt için kullanılan doğal bir yağdır. Her cilt tipine uygun olan yağ saç derilerine ya da ciltte nemlendirici olarak kullanılabilir. Saçta daha parlak ve ışıltılı bir etki, ciltte ise daha genç ve pürüzsüz bir görüntü sağlanır. Vişne çekirdeği yağının cilde ve saça nasıl uygulandığı hakkında ayrıntıları derledik.
#Vişne Çekirdeği Yağı FaydalarıSarımsaklı şampuan saç dökülmesini durdurarak saçları köklerine kadar derinlemesine besler. Saçta bulunan bakterileri yok eden sarımsaklı şampuan saç derisini de arındırmaktadır. Sarımsaklı şampuan saçın her türlü ihtiyacını karşılayarak saç köklerini derinlemesine de beklemektedir. Sarımsaklı şampuan faydaları nelerdir? Yan etkisi var mıdır? Saç uzatır veya çıkarır mı? İşte, tüm detaylar...
#Sarımsaklı Şampuan FaydalarıKıymık batması genel olarak birkaç farklı alternatif yöntemle tedavi edilebilecek bir yaralanmadır. Kişilere biraz ağrı veren bu durum cımbızla rahatlıkla çıkarılabilir. Bununla beraber kişiler eğer büyük bir kıymıkla karşı karşıya ise kıymığın ucunu tutarak, rahatlıkla kıymığı çıkarabilirler. Ancak derine giren kıymığı çıkarmak son derece zordur. Sizler için kıymık çıkarmak hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.
#Ele Batan KıymıkGüneş lekeleri ağırlıklı olarak esmer tenlilerde görülmektedir. Bu lekelerin oluşum bölgeleri ise; yanak, alın, dudak çevresi, çene, boyun ve kollardır. Güneş lekesinin oluşumunun altında farklı birçok neden yatmaktadır. Bu nedenlerden baskın olanlar ise genetik yatkınlık ve zararlı güneş ışınlarına maruz kalmaktır. Bu kapsamda güneş ışınları leke oluşturmakla kalmayıp, zaten var olan lekeleri de iyice karartmaktadır. Peki, güneş lekelerine ne iyi gelir? Güneş lekeleri neden olur, yüzdeki güneş lekeleri nasıl geçer? İşte, geçmeyen güneş lekelerine doğal çözüm maske...
#Güneş Lekeleri Nasıl GeçerVücudumuzdaki dokularda toplanan sıvıyı drene eden ve bağışıklığı sağlayan hücreleri gereksinim duyulan bölgelere taşıyan lenf (beyaz kan) damarlarının tıkanmasına, ‘lenfatik tıkanıklık’ adı veriliyor. Prof. Dr. Semih Barlas, lenf kanallarından geçişin duraklaması sonucu ortaya çıkan şişlik yani ‘lenfödem’ olarak bilinen sorunu ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#Lenfödem Neden OlurHamilelik, bir kadının hayatındaki en önemli dönüm noktalarından biridir. Ebeveynler için bebeklerini bekledikleri ilk andan itibaren çok özel bir süreç başlar. Bu süreci en sağlıklı bir şekilde geçirmek her anne adayının ruh sağlığı ve bebeğin anne karnındaki gelişimi için oldukça önemlidir.
#HamilelikAğrı, insan oğlu var olduğundan beri onu etkileyen bazen çaresiz bırakan zararlı bir durum. Bir şekilde ağrı çekmeyen canlı yok gibidir. Ağrı kişiye has bir özelliktir. Her canlı kendi ağrısı ile baş başadır. Bilindiği gibi ağrı akut yani aniden oluşan genellikle bir doku hasarının söz konusu olan ağrı olarak bilinirken, kronik ağrı; geçmeyen süreklilik arz eden bir ağrı olarak tanımlanır ve ağrı sınıflaması bu iki eksen üzerinden detaylandırılır.
#Aşk Hormonu Neye İyi GelirKonak kendi kendini sınırlandıran, griden sarıya kadara değişen renklerde yağ bezlerinden zengin saçlı derinin her tarafına, kulak arkasına, kaş ve yanaklara yayılan kaşıntılı hastalıktır. 3 hafta ile 12 ay arasındaki bebeklerin %10’unda görülür. Peki, bebeklerde konak nasıl tedavi edilir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu, konuyla ilgili detaylı bilgi verdi.
#Bebeklerde Kaşlarda KonakYorgunluk sık görülen bir sorun olsa da siz onu her zaman hafife almayın. Şiddeti ve sıklığı giderek artan yorgunluk şikayetinin, ciddi bir sağlık sorununa işaret edebileceğini unutmayın. Yorgunluğunuza kilo kaybı, iştah azalması, ateş, terleme, bulantı, ishal gibi belirtilerden biri veya birkaçı eşlik ediyorsa lütfen vakit kaybetmeden bir doktorla görüşün! Çünkü...
#Osman MüftüoğluSağlığımız söz konusu olduğunda probiyotikler de, prebiyotikler de önemli ve her iki kavram da geç farkına vardığımız, önemlerini anlamakta geç kaldığımız son derece mühim sağlık belirleyicileri. İsterseniz önce “probiyotik ne, prebiyotik ne?” onu bir anlamaya çalışıp, daha sonra da aralarındaki farkı kavramaya bakalım...
#Kelebek