Şarkı sözü yazdığını biliyorduk ama raflarda ilk romanını görmek bizi şaşırttı. Demir Demirkan ‘Zamanda Saklı’ adlı romanıyla birlikte bilmediğimiz başka yönleriyle de tanıştırıyor bizi. Lise yıllarından beri transandantal meditasyon yaptığını öğreniyoruz örneğin...
#Demir DemirkanKadın hakları alanında çalışan, yazan, konuşan, eser üreten kadınlardan oluşan jürimize feminizmle ilgilenenlerin hem yeni başlayanların hem de bilgisini derinleştirmek isteyenlerin- okuması gereken kitapları sorduk. Tavsiyeleri arasında Virginia Woolf’un ‘Kendine Ait Bir Oda’sı ve Margaret Atwood’un ‘Damızlık Kızın Öyküsü’ de var.
#Zeynep Nazlı YILDIRIMYorgos Lanthimos’un 11 dalda Oscar’a aday gösterilen son filmi ‘Zavallılar’, yetişkin vücudunda çocuksu bir kişiliğe sahip Bella Baxter’ın adeta zincirlerini kırarak cinselliği ve dünyayı keşfetmesini anlatıyor. Dış basında “Feminist bir başyapıt mı yoksa bir erkek seks fantezisi mi” şeklinde tartışmalara neden olan yapımda ana karakteri canlandıran Emma Stone çok başarılı bir performans sergiliyor.
#Uğur VardanGösteri dünyasından ardı ardına evlilik haberleri geliyor. İşte bunlara bir yenisi daha eklendi. İki yıldır nişanlı olan iki genç ve ünlü oyuncu, bir tür piknik havasında geçen bir açık hava düğünüyle hayatlarını birleştirdi. Törende gelinin de damadın da keyfinin gayet yerinde olduğu görüldü.
#Bel PawleyAkademisyen-yazar Fidan Terzioğlu ‘İnsanı İnsan Yapan Nedir’ adlı çalışmasında dünya gündeminde kendine giderek daha çok yer açan ‘yapay zekâ’ kavramını sinemadaki kült temsilleri üzerinden ve tasavvuf gözüyle değerlendiriyor. ‘Öteki’ye ve ‘bilinmeyen’e dair tespitlerinin cazibesi bir yana, sinemaya ilgi duyanların iki kat keyif alarak okuyacağı bir kitap...
#Fidan TerzioğluBirçok ünlünün en büyük kabusudur büyük olasılıkla, makyajsız, saçı başı dağınık, bakımsız halde görüntülenmek. Bu yüzden de böyle "kötü" günlerinde genellikle güneş gözlüklerinin ardına saklanır ya da sokakta onları bekleyen paparazzi grubundan köşe bucak kaçarlar... Ama bazılarının da bu gibi ayrıntılar hiç umurunda olmaz. Her nasıl görünüyorlarsa kameralara öyle yakalanmanın da onlar için hiçbir sakıncası olmaz.
#Helena Bonham CarterGösteri dünyasında yaşanan ihanetler, yasak aşklar ve boşanmalar kimi zaman yolunda giden evliliklerden ya da ilişkilerden daha çok kamuoyu ilgisini çekiyor. Bazıları kelimenin tam anlamıyla büyük gürültü koparıyor. Özellikle ortaya çıkan "aşk üçgenleri" ünlü kişilerden oluşuyorsa. Olayın kahramanları, o sırada üzerlerine yönelen ilgiden olsa gerek neler olup bittiğini, ne hissettiklerini tam olarak kavrayamıyorlar. Ama aradan zaman geçince, bazıları duygularını açık bir şekilde ifade ediyor.
#Emma ThompsonYayın dünyasının gündeminde bir çeviri tartışması var. Yazar, yayıncı ve çevirmen Osman Akınhay’ın Twitter’daki sosyal medya hesabından paylaştığı bir mesajla başlayan bu tartışma “Google Translate çıktı, çevirmenlik öldü” noktasına kadar geldi.
#Google TranslateKitap okumak, herkes tarafından kazanılması gereken önemli bir alışkanlıktır. Ebeveynlerin bu konuda çocuklarına örnek olarak bu alışkanlığı kazandırması gerekir. Kitap okumak için işe ünlü yazarları ve eserlerini inceleyerek, öğrenerek başlayabiliriz. En ünlü İngiliz yazarlar kimlerdir? Eserleri ve kitapları nelerdir? İngiliz edebiyatına dair merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#EğitimBilim tarihine baktığımızda yaptıklarıyla hem alkışlanan hem de aşağılanan birçok aktör olduğunu görüyoruz. Ama bunların hiçbirinin hayatını beyin nakline adamış cerrah Dr. Robert White kadar ilginç olmadığını da söylemek gerek. İşte White'ın kafanızı çok ama çok karıştıracak hikayesi...
#Robert WhiteJeanette Winterson, gotik edebiyat klasiği ‘Frankenstein’dan yola çıkarak yazdığı ‘Frankissstein: Bir Aşk Hikâyesi’nde yapay zekâ, akıllı teknolojiler ve robotlara kafa yoruyor. Bilimkurgunun ilk eseri kabul edilen kült romanı, geleceğe bağlıyor. Merakla, çok şey öğrenip, tartışarak okunan bir roman.
#Jeanette WintersonRegına King’in övgülerle karşılanan ilk yönetmenlik denemesi “One Night in Miami”, Amazon Prime’da bugün yayına girdi. Altın Küre ve Oscar adaylarının açıklanmasının beklendiği bugünlerde listelerde adı en çok geçenlerden biri olan film, siyah haklarının ikonik figürleri Muhammed Ali, Malcolm X, Sam Cooke ve Jim Brown’u renklerinden dolayı dışarı çıkamadıkları bir gecede buluşturuyor. Ekranlarda ise bu hafta yeni sezonlar öne çıkıyor: “American Gods”, Tanrılar arasındaki savaşın karanlık ve görkemli hikâyesine, “Disenchantment” da ağzı bozuk prensesin ve tuhaf arkadaşlarının maceralarına kaldığı yerden devam ediyor. Raflarda bu hafta, Can Yayınları’nın dünya edebiyatının önde gelen kadın yazarları ile kadın karakterlerini buluşturan 8 romanlık serisi “Klasik Kadınlar” var.
#DiziBu dönemin en büyük yükü onların omuzlarında. Yoruldular, sevdiklerinden uzak kaldılar ve asıl önemlisi, bazıları bu süreçte ne yazık ki aramızdan ayrıldı. Evet, bu hafta ana karakteri doktorlar olan filmlerden bir seçki yaptık. Lakin şu notu düşmeden edemiyoruz: Listedeki hiçbir film onların pandemi dönemindeki çabaları kadar etkileyici değil; hani derler ya hayat bazen kurgunun önüne geçiyor... Onların bu salgın sırasındaki fedakârlıklarının perdedeki yansımasıysa sanırım önümüzdeki yıllarda gerçekleşecek...
#YazarKenan İmirzalıoğlu'nun sunuculuğunu üstlendiği Kim Milyoner Olmak İster yarışması yeni bölümü ile ekranlara geldi. Kim Milyoner Olmak İster'in yayınlanan bölümünde bir yarışmacıya sorulan soru izleyenler tarafından merak konusu oldu. Ekran başındakilerin cevabını araştırdığı soru şöyle; 24 hikayeden oluşan Canterbury Hikayelerinin yazarı kimdir? İşte, o sorunun cevabı.
#Canterbury Hikayelerinin Yazarı Kimdir1996’da Londra’ya yerleştiğimde pek cazip olmayan bölge bugün fiyakalı restoranlar, mağazalar, büyük harcamalarla fabrikadan günlük yaşam alanına dönüştürülmüş mekânlar, ışıltılı ofislerle dolu. Kentin en etkileyici şehir efsanelerine de tanık olacağınız bu ‘tekinsiz’ semtine hoş geldiniz.
#King’S CrossLerici’nin denize açılan dar sokakları ve dik merdivenlerinde, bir şiirin dizelerinde gezermişçesine ilerlerken, buraya duydukları hayranlıkla körfezin ismine kaynaklık eden Percy Shelley, Mary Goldwin Shelley, D.H. Lawrence ve edebiyat dünyasının ilk süper starı Lord Byron’dan her an bir iz görmek mümkün.
#LericiTaşradan gelip Paris’te, ortamın ikiyüzlü yapısına, sahte ilişkilerine, gösterişli ama kof kişiliklerine başkaldıran bir kadın... ‘Colette’, Fransız edebiyatının aykırı, özgür ve sarsıcı kalemi Sidonie-Gabrielle Colette’in edebi ve cinsel kimliğini bulma sürecini anlatıyor. Keira Knightley, performansıyla filme damgasını vuruyor.
#FilmUluslararası iki araştırma, her yıl ‘en iyi hayatı’ sunan şehirlerin dünya sıralamasını oluşturuyor. Bu araştırmaların isimleri: Mercer’in Yaşam Kalitesi Anketi ve Ekonomist Dergisi’nin Yaşanabilirlik Endeksi. Yapılan araştırmalar, suç oranı, sağlık hizmetleri, kamu hizmetleri, yolsuzluk, kültür düzeyi ve spor faaliyetlerine erişim gibi geniş kapsamlı verilerin analiz edilmesine dayanıyor. Kazananlar, bu araştırmaların sonunda, genellikle gözde turizm destinasyonları oluyor. Yapılan turizm değerlendirmeleri, konforlu bir yaşam için en iyi koşulları sunan 10 Avrupa kentini gözler önüne seriyor. İşte en iyi 10 Avrupa kenti...
#En İyi Avrupa KentiYazar olmak için çabalayan bir genç, tutkuyla bağlandığı kendi sınıfından bir kız ve gününü gün eden bir zengin çocuğu... ‘Şüphe’, üçlü bir yumağın içinde hareket eden, saplantılı karakterlerle örülü, son derece etkileyici bir film. Japon yazar Haruki Murakami’nin ‘Barn Burning’ adlı kısa öyküsünden yola çıkılarak çekilen yapım, seyircisini gizemli bir koridorun içine çekerken edebi bir lezzet de sunuyor.
#Haruki MurakamiKendini güncelleme yeteneği, enerjisi, hayat iştahı ve öğrenme aşkı karşısında etkilenmemek mümkün değil. O hiç eskimiyor, yaşlanmıyor, aksine bence gün geçtikçe gençleşiyor.
#Yazarlar